Annons från Grekiska Statens Turistbyrå

Längtan till Grekland

Thessalien – en resa från antiken till idag

Enligt den grekiska mytologin är regionen Thessalien i norra Grekland platsen för de mytiska centaurerna, födelseplatsen för hjälten i Trojan War Achilles, fadern till Medicine Asclepius och området där striden mellan Titanerna och de olympiska gudarna ägde rum.

Pelion, Portaria, Foto: GNTO, Y. Skoulas

Larissa

Larissa är en stad där gammal historia och lång tradition inom jordbruket möter det moderna sättet att leva. Områdets mark är exceptionellt bördig: bomull, korn, vattenmelon, melon, tobak, grönsaker, vin är bara några av landets jordbruksprodukter. Gå hela vägen till Larissas livliga kommersiella centrum, som är utvecklat i ett omfattande nätverk av gågator. Gå ut en sen kväll eller morgonshopping; shoppa åt dig, din familj eller ditt hem och promenera sakta runt i stadens centrum. Kombinera din shoppingupplevelse med ett besök på det arkeologiska museet, eller historiska och folkmuseet och kommunbiblioteket. När natten börjar, upptäck stadens sprudlande nattliv i dess många barer, nattklubbar och intressanta musikscener. Du kommer säkert att bli kär i det traditionella thessaliska köket: ett stort utbud av läckra kötträtter, en samling av de bästa grekiska ostar, vin och berömda Thessaliko tsipouro (tsipouro från Tyrnavos).

Larissa-City Castle Foto: GNTO, Y. Skoulas
Larissa City, Koutsoupia Beach, Photo: GNTO/Y. Skoulas

Volos & Mountain Pelion

Volos ligger 320 km N från Aten och 219 km S från Thessaloniki. Den moderna staden, byggd nära platsen för antika Iolcos, dominerar regionen Magnesia.


Sevärdheterna i Volos är så många att besökaren kommer att känna att dennes dag är mer än full av upplevelser. Ett tips är att följa den asfalterade Argonauts Avenue vid havet och gå hela vägen till hamnen på dess västra sida, precis som lokalbefolkningen älskar att göra när de är på humör för en romantisk promenad med en fantastisk utsikt över det öppna havet. Utöver tvivel är detta det mest imponerande hörnet av staden, som inte bara pryds av fiskebåtar och yachter, utan också av en exakt imitation av det gamla skeppet Argo, konstruerat genom att troget följa rapporter och antika texter. Den moderna Argo, en lysande bedrift av skeppsbyggnad, kommer att fylla historieälskare med spänning.

Volos City Foto: GNTO, Y. Skoulas

När man nämner Volos är Mount Pelion den första destinationen som man tänker på. Pelion bildar en naturlig gräns mellan stadsdelen Magnesia och Egeiska havet. Dess mjuka backar och lättillgängliga toppar gör Mount Pelion till ett populärt resmål för vandrare och bergsklättrare oftast under helgen.

Pelion, Makrynitsa. Foto: GNTO, Y.Skoulas
Pelion, Milies Train,Foto:GNTO/Y.Skoulas

Trikala

Låt oss gå runt Trikala – en vacker stad, som ligger 331 km nordväst om Aten och 215 km sydost om Thessaloniki, och byggdes på det gamla Trikkis läge. Nymfen Trikki var dotter till Pinios, enligt mytologi. Asklipios, antikens viktigaste läkare, härstammar härifrån.


Vi börjar med det kulturarvslistade traditionella kvarteret Varoussi, känt för sina vackra smala gränder och de flerfärgade husen från 1600-, 1700- och 1800-talen. De flesta av stadens äldsta kyrkor finns här. Fortsätt med en romantisk promenad längs floden Lithaios, som är en biflod till Pinios. Gå upp till fästningen som tornar sig över kullen norr om staden. Det är den välbevarade fästningen Justinian, som idag har ett rekreationsområde. På dess östra sida finns den klockan från 1600 -talet, stadens emblem, som har lidit förstörelse och restaurering flera gånger.

Trikala, Aspropotamos Foto: GNTO, Y. Skoulas

Meteora och Kalabaka

Meteora är den största och viktigaste gruppen av kloster i Grekland efter dem i Mount Athos. Bergklostren har karakteriserats av UNESCO som ett unikt fenomen av kulturarv och de utgör en av de viktigaste stationerna på den kulturella kartan över Grekland.


Meteora blomstrade som ett klostercentrum mellan 1200- och 1300 -talet eftersom många människor som bodde i de närliggande områdena anammade det klosterliga sättet att leva. För många år sedan var det enda sättet att komma åt klostren i Meteora genom att klättra. Då innebar detta att du måste sträva efter isolering och jakt på Gud. Numera anses detta vara en alternativ aktivitet och det bästa sättet att njuta av landskapet unika.

Thessaly, Meteora. Foto: GNTO, D. Iliadi

Kalabaka: Ordet ”Kalabaka” kommer från turkiska och betyder ”starkt fort”. Den antika staden Aiginio, som kallades Stagi (ett namn som Metropolitan kyrkan fortfarande bär) under medeltiden, låg på samma plats. Den moderna staden har en mycket bra gatuplanering, stora torg, breda vägar och utvecklad turism på grund av sin position bredvid den populära Meteora.

Kalabaka  Meteora. Foto: GNTO, D. Rozaki

Karditsa ligger 303 km nordväst om Aten och 228 km sydväst om Thessaloniki. Det är byggt nära floden Peneus, i ett område perfekt för kommersiell kontakt mellan slätten och bergsområdet (31.000 invånare). Detta är en av anledningarna till att det är landsbygdens centrum för Thessaliens produkter (bomull, vete och produkter från boskapsuppfödning) insamling och distribution. Med sina två stora torg, den enorma parken och de vackra gågatorna ger Karditsa sina besökare möjlighet att cykla runt i staden (den har ett brett nätverk av cykelgator) och njuta av dess skönhet.

Thessaly, Karditsa City, Foto: GNTO/Y.Skoulas
Thessaly, Karditsa, Plastira Lake Foto: GNTO, Y. Skoulas

Mountain Olympus

På hösten kan Thessalien förvåna besökarna med sina unika färger och naturliga skönhet. För er som vill nå gudarnas adobe finns det bara ett ställe att vara, Olympus. Underbar natur med rik flora (över 1700 arter, varav mer än 20 endemiska) och fauna (mer än 30 arter av däggdjur, 100 fågelarter, 18 arter av reptiler) lämnade de moderna grekerna inget annat val än att utropa den som den första National Forest 1938.


Om du väljer att genomföra en bergsklättring på Olympus kommer du att ta reda på att det inte bara är en gudomlig upplevelse, utan också ett alternativ som täcker alla svårighetsgrader och uthållighet. Du kan välja att ta de lugna, de med medelstora svårigheterna eller de svåra till farliga spåren på gudarnas bostad!

Mountain Olympus. Foto: GNTO, Archive

För mer information: https://travel.gov.gr/#/  och https://greecehealthfirst.gr/. samt www.visitgreece.gr  

Gällande rådande situation i Grekland beträffande Covid 19 besök https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

UPP
Translate »