Bilar och båtar

Elbil – 5 tips för dig som ska åka på långresa

Det finns många fördelar med att ha elbil, men att resa långt med elbil kräver en viss planering. Av den anledningen ger vi dig nu 5 bra tips om hur du planerar din resa på bästa sätt när du reser med elbil.

5 tips för att en lång elbilsresa

  1. Planera in var du ska ladda
  2. Se till att din elbil är laddad innan avfärd
  3. Ha med en portabel laddare i bilen
  4. Kör smart för att maximera räckvidden
  5. Ha koll på vilket ladduttag bilen har

Nedan berättar vi om de tips vi precis nämnt på ett mer detaljerat sätt.

elbil - First Class Magazine

1. Planera in var du ska ladda

Om du exempelvis ska åka en sträcka på 60 mil krävs minst ett laddstopp. Det första du borde göra är att kontrollera hur långt bilen kommer på en laddning, och när du vet det kan du planera in dina laddstopp. Det är smidigast att ladda bilen om man ändå ska äta eller ta en kortare paus.

Att ladda ner en ”hitta laddstationen-app” såsom Chargemap eller ChargeFinder är en bra idé. De är gratis att använda och visar i regel också aktuella laddpriser. Du får samtidigt stå ut med lite reklam i apparna, men den är inte så störande.

2. Se till att din elbil är laddad innan avfärd

Om du äger eller leasar en elbil är det smart att ha den fulladdad redan vid avfärd. För att kunna ladda bilen hemma behöver du en laddningsbox för hemmet. En sådan kostar normalt mellan 5 000–12 000 kr inklusive installation och det gröna avdraget som ger dig 50 % ”rabatt” på totalpriset.

Om du hyr elbil är de nästan alltid fulladdade redan när du hämtar ut dem, men säkerställ gärna det innan du hämtar ut bilen, så du inte behöver börja din resa med att ladda bilen.

3. Ha med en portabel laddare i bilen

Att ladda din elbil direkt via vägguttaget ska du inte göra. Det tar lång tid och det är farligt, och är något som Elsäkerhetsverket avråder från.

Med en portabel laddare kan du ladda upp till 10 gånger snabbare ifall du bara har tillgång till ett vanligt vägguttag, exempelvis ifall de du reser till inte har en laddbox du kan använda. En portabel billaddare kostar normalt mellan 2 000–5 000 kr.

4. Kör smart för att maximera räckvidden

Om du kör försiktigt och jämnt, med försiktiga gaspåslag, kommer du öka bilens räckvidd. Likaså är det en bra idé att hålla en hastighet på under 100 km/h, för hastigheter över den gränsen gör att bilens elförbrukning ökar på ett märkbart sätt.

Ett sista tips för räckviddsmaximering är att säkerställa att däcken har rätt tryck. Ifall de har det tryck som tillverkaren anser är idealt kommer din bil dra mindre el samtidigt som däcken får en längre hållbarhet.

Läs också: Här hittar du vårt test av Maserati-bilar

5. Ha koll på vilket ladduttag bilen har

Din bil har antingen ett typ 1-uttag eller ett typ 2-uttag. Är din bil tillverkad under de senaste åren har den garanterat ett typ 2-uttag.

I detta sammanhang är det viktigt att du tänker på att typ 2-uttag kräver typ 2-laddare och vice versa. Typ 1- och typ 2-ladduttag är nämligen inte kompatibla med varandra.

Så säkerställ gärna att du har laddutrustning som passar det ladduttag din elbil har. Tumregeln säger att typ 2-uttag finns nästan överallt, men typ 1-uttag normalt är lite svårare att hitta.

Du vet väl att:

Elbilar är ett kraftfullt verktyg för att minska vår påverkan på miljön. Genom att driva fordon med el istället för traditionella fossila bränslen som bensin eller diesel minskar vi utsläppen av skadliga växthusgaser betydligt. Detta har en direkt positiv effekt på luftkvaliteten och människors hälsa, eftersom elbilar inte producerar de föroreningar som är vanliga vid förbränning av konventionella bränslen.

Dessutom minskar elbilar vårt beroende av icke-förnybara naturresurser och minskar risken för miljökatastrofer relaterade till oljeutvinning och transport. Genom att främja elbilar främjar vi också utvecklingen av förnybara energikällor som sol, vind och vattenkraft, vilket ytterligare minskar den totala miljöpåverkan.

Elbilar kan integreras i en hållbarare och mer miljövänlig transportinfrastruktur, vilket kan hjälpa till att uppfylla globala miljömål och bekämpa klimatförändringar. Deras ökande popularitet är en indikation på att vi som samhälle är fast beslutna att skapa en renare och mer hållbar miljö för framtida generationer att njuta av.

Foto: Press
To Top
Translate »