ASIEN

KUNGLIGA UPPLEVELSER I RAJASTHAN

Följ med oss till Rajasthan och upplev ”det gamla” Indien. Storslaget, vackert och exklusivt.

Rajasthan är känt för sina tappra ridderliga krigare, strålande palats och fort, men det är även konstrasterna och det pulserande livet med utsökt hantverk, handel med smycken och ädla stenar som lockar. Här finns möjligheter till förstklassig avkoppling och fantastiska upplevelser som ökenritt med kungar.

01 The Imperial Facade

The Imperial, New Dehli.

För att vila ut efter den långa flygresan, massera svullna fötter och vänja oss vid värmen är det underbara kolonialhotellet The Imperial i New Dehli ett perfekt andrum, och dessutom är det ett landmärke för modern indisk historia. Här träffades Gandhi, Nehru, vicekungen Mountbatten och Jinnah för att diskutera delningen av det brittiska Indien som sedermera resulterade i Indien och Pakistan 1947.

Byggnadernas vita raka linjer ramas in av grönska och man välkomnas av magnifika jättekungspalmer mitt i de vibrerande shoppingkvarteren i denna huvudstad med över 20 miljoner innevånare. Här finns en unik konstsamling och en väl bevarad aura av gammal kolonial stil, viktorianskt och art deco.

22 The Royal Imperial Suite kopia

Kungliga sviten på The Imperial

Rummen är rymliga och eleganta med fantastiska kristallkronor, marmor och mahogny. Ralph Lauren har med säkerhet hämtat mycket av sin inspiration från detta fantastiska ställe. Efter den välbehövliga vilan ger vi oss av på en tur söderut, till den vackra landsbygden och Rajasthans pärlor. Den 16 mil långa resan till det gamla 1300-talsfortet i Alwar tar hela fyra timmar över gropiga vägar men är värd varenda minut.

BO I FORT KESROLI FRÅN 1300-TALET

Den vackraste tiden att resa i Rajasthan är efter monsunen i oktober, och ett av alla gamla fort och palats som blivit ombyggda till hotell är Fort Kesroli som ligger på ett litet berg utanför Alwar, mitt ute på den vackra grönskande jordbruksbygden. Här kan man ta det lugnt och njuta av solnedgången från taket eller i ett av utkikstornen. Tiden har stannat i den lilla byn nedanför som bjuder på vardagsunderhållning då man som en fluga på väggen kan se rakt in i folks hem där de lagar sin mat och håller på med sina bestyr. När den svalkande natten äntligen har lagt sig och klockan blir tio är allting totalt svart, förmodligen sparar man på el eftersom alla ljus släcks.

IMG_1574

Som tur är finns elaggregat för luftkonditioneringen på hotellet, annars hade det varit svårt att sova. Utvilad bör man vara när man sedan beger sig till det fantastiska templet i Ranakpur och fortet Kumbhalgarh eftersom de häftiga monsunregnen har slitit hårt på vägarna som är näst intill oframkomliga. Det var dock en omistlig och ganska märklig upplevelse att köra igenom de minsta byarna med de mest primitiva förhållanden, man åker mer eller mindre genom människors gårdsplaner. Ranakpurtemplet som är Jainbuddhistiskt (en av de striktaste buddistiska grenarna) är känt för sina 1 444 marmorpelare med vackert utmejslade filigram.

JAIPUR

Hi_H4EJ0_27652519_005 The Palace Courtyard (Chandani Chowk)

Rambagh Palace.

Rambagh Palace var det första kungliga palatset som byggdes om till hotell och tjänade en gång som bostad åt Maharani Gayatri Devi och hennes kungliga polochampion, Man Singh II, som vann otaliga polotävlingar. Dessvärre dog han tragiskt nog på hästryggen under en match. Maharani Gayatri Devi har kallats för världens vackraste kvinna, hon levde ett spännande liv mellan gamla traditioner och anpassningen in i den nya tiden. Bland annat genomförde hon stora reformer för kvinnors utbildningsmöjligheter.

Rambagh Palace/Jaipur/India

Hit kan man komma för att se hästpolo men även kamel- och elefantpolo eller helt enkelt hänga i den legendariska polobaren och dricka afternoon tea. Alternativt uppleva en underskön spabehandling i ett vackert inrett tält. Hotellet är förstås kungligt magnifikt och tillhör kedjan Taj Hotels.

JUVELER MED MERA

BLUE SAPPHIRE

The Pink City-Jaipur är ett eldorado för hantverk, smycken och shopping. Vi bjuds in till ett exklusivt besök i en av världens mest spännande och välrenommerade juvelsalonger. Notera att detta endast kan ske efter överenskommelse. Familjen Choudhary fick tillstånd att driva bankirverksamhet och handel med juveler och smycken av maharajan av Jaipur på 1700-talet. De vackert dekorerade lokalerna hos Royal Gems and Art är ett så kallat gammalt haveli, en slags herrgård. Infattningarna i taket påminner om de traditionella smyckena man tillverkar och kallas för kundan. De indiska kvinnorna och männen besmyckar sig betydligt mer än vad vi i väst gör, och det är tack vare de gamla maharajorna och närheten till den urgamla Sidenvägen som gick från Medelhavet till Kina som smyckestraditionen har levt kvar så länge och så starkt.

EARRING- EMERALD

Här visas de mest otroligt vackra gamla smycken som har tillhört kungligheter, samt nydesignade hantverk med gamla antika ädelstenar som satts ihop till enastående och unika smycken av Santi Choudhary. Royal Gems and Arts har ställt ut sina antika smycken på V&A i London och på Kreml i Moskva. Till husets kunder hör celebriteter som drottning Victoria, Coco Chanel, Jacqueline Onassis och Elizabeth Taylor med flera.

India 2008 123-1

Anokhi museum, Jaipur.

När man ändå är på besök i Jaipur bör man avlägga en visit på Anokhi museum där man kan få se produktionen av traditionella tyger handtryckta med träblock. Anokhi startades som en ikonisk, estetisk och resurssnål produktion och handel med tyger 1970. Museet ligger i ett renoverat gammal haveli nära Amber Fort och butiker som säljer deras kläder och hemtextilier finns över hela Indien. En person som lyser lite extra starkt på det gamla Amber Fort är svenska Sophia Edstrand. Hon har bott ett antal år i Jaipur och formger fantastiska broderade bälten, väskor och halsband som bland annat säljs i boutiquen Pink India inne i Amber Fort.

UDAIPUR, SAGOLIKT OCH ROMANTISKT

I Indien fanns över 500 kunga- eller furstendömen. Familjerna fick behålla sina egendomar, men fick inte längre några underhåll/medel efter självständigheten från britterna 1947. Många stora palats har stått och förfallit sedan dess och en del har så småningom blivit ombyggda till hotell. Sagomystiken och historisk tradition är en stor del av kulturarvet och dess rikedom och sagoskimmer gör dem oerhört populära än i dag. Maharaja Mewal av Udaipur är den 76:e arvtagaren i rakt nedstigande led sedan år 734. Mewalfamiljen har regerat i Udaipur sedan 1500-talet och de har flera palats som ger arbete åt ett stort antal människor i den gamla staden. Familjen bor i en privat del av City Palace som är Indiens näst största palats.

Udaipur i södra Rajasthan är känt som sjöarnas stad, och sjön Pichola erbjuder svalka och romanistiskt sceneri för avslappning och njutning med sina vita utsökta palats och gamla hus med takterrasser som slår det mesta. Njut av solnedgången vid Monsoon Palace på berget vid andra sidan sjön, eller ifrån någon restaurangterrass.

Förr beboddes residenset av kungafamiljen under monsunperioden, dels för att det var romantiskt att bo ovanför molnen och regnet och dels för att man kunde jaga leoparder och umgås med konkubinerna. De kvinnliga medlemmarna av kungafamiljen kunde delta i jakten, men bara från ett torn med kikare. I dag är det obebott och öppet för besökare.

LYXIGT BOENDE OMGIVET AV VATTEN

Kunwarpada_Lawns

Jag Mandir Island Palace, sommarpalatset i sjön Pichola, byggdes på 1600-talet av den kungliga Mewarfamiljen och användes ända tills dess att man fick luftkonditionering i City Palace. Det romantiska sceneriet med vackra trädgårdar och matsalar är perfekt för bröllop som oftast är stora händelser i Indien. De kan pågå i flera dagar med ett hundratal inbjudna.

Att hyra lokalerna här kostar cirka 200 000 kronor per dag men då får många gäster plats! De flesta restauranger serverar en prisvärd och omfattande currymeny och mycket är vegetariskt. Favoriten är den lokala currygrytan Laal maas, en härligt aromatisk gryta tillagad på get eller kyckling med betoning på svart kardemumma. Smaken är fyllig med lite sötma som av plommon, brun farin och hetta.

MADRI HAVELI

På den högsta kullen i den gamla delen av Udaipur, ligger det coolaste stället för en drink i solnedgången med efterföljande middag. Madri Haveli ägs även det till viss del av en släkting till kungen av Udaipur.

Det har rustats i sex år av en ung fransk eldsjäl som har en väldigt fin och sparsmakad känsla för gediget hantverkskunnande. Han har använt sig av material från lokala stenhuggerier som har kombinerats med en modern enkelhet som genomsyrar både sviter och standardrum. På takets terrasser erbjuds en hänförande utsikt över hustaken nedanför, det intilliggande palatset och sjön. Solen glider sakta ned medan de vilda aporna leker och tar våghalsiga hopp mellan husen. Restaurangen är relativt nyöppnad och framtiden ser ljus ut då det finns planer på att bygga ut med en pool och ett garage.

Indien är stort och man gör klokt i att planera sin resa i god tid innan avfärd, men har man en gång besökt det mäktiga landet i öst vill man göra det igen och igen.

För mer information:
www.ootbtravel.com

UPP
Translate »