EUROPA

KLASSISK DISKRETION PÅ HOTEL REGENT BERLIN

Så många mil i flyg och bil passerade i mitt liv innan Berlin och jag kom att träffas på det personliga planet och innan en resande själ som jag ohjälpligt förälskade mig i den tyska huvudstaden. Behaglig och rakt på sak, energisk och modern, hållbar och historisk erövrar den ditt hjärta innan du vet ordet av.

För att på bästa sätt dyka på huvudet i denna gryta valde jag att bo på Regent Berlin, ett lyxhotell beläget i Mittedistriktet, i hjärtat av det historiska Berlin, nära Gendarmenmarkt, ett av stadens mest ikoniska torg och bara ett stenkast från landmärken som Brandenburger Tor, Riksdagshuset, musei-ön och Checkpoint Charlie.

Klassiskt, historiefyllt och sofistikerat platsar Regent Berlin regelmässigt på listorna över världens finaste hotell. Det utgör sinnebilden av tidlös förfining och fläckfri service och tillfredsställer såväl affärs- som nöjesresande. Det är här Berlins dåtid, nutid och framtid bäst kan upplevas.

Om det inte vore för Google Maps varningston hade den diskreta entrén passerat obemärkt förbi. Nu stod John, posterad i prydlig uniform vid svängdörren i byggnadens mörka fasad, redo att leende välkomna mig till hotellet och ta hand om min väska.

En resa bakåt i tiden

Lobbyn på Regent Berlin är verkligen imponerande.

Inom några få sekunder kastas jag sedan bakåt i tiden då den lyxiga lobbyn öppnar sig för mina ögon, marmorklädd i laxfärgat och jordtoner och utsmyckad med Bidermeiermöbler och antikviteter som oljemålningar och stora speglar i gyllene ramar.

Blomdoften från det utsökta arrangemanget på det centrala bordet under den flotta ljuskronan dominerar lobbyn. Blomsterkompositionen för mina tankar till rika hallar och salar i europeiska palats jag besökt. Alltsammans ackompanjeras av ljudet från ett piano, trakterat av en pianist försjunken i sin musik i ett av lobbyns hörn. Precis som man ibland kan känna när man ser en film, så är det som om ögonblicket har frusits i tiden.

John måste ha hunnit vänja sig vid nyanlända gästers häpna blickar inför den atmosfär som erbjuds, och återför mig snabbt till verkligheten genom att fråga efter mitt namn med ett brett leende och peka mot receptionsdisken i ett angränsande rum på min vänstra sida.

Den långa, unga tysktalande receptionisten checkar in mig och listar hotellets faciliteter: parkeringsservice, städning två gånger om dagen, ishinkspåfyllning, wifi, tvättservice till påföljande dag om det önskas, gratis mobiltelefon och ett spa med separata bastuutrymen för kvinnor och män plus ett gym.

Medan han följer mig till hissen pekar han ut Afternoon Tea-rummet, Happy Hour-baren och frukostrestaurangen, öppen även för lunch och middag. Jag försöker ta in alla intryck och all information, visuell såväl som ljud-, doft- och rörelsemässig, och medan hissen glider upp  mot sjätte våningen inser jag hur den förbehållslöshet med vilken jag anlänt har bidragit till min underbara upplevelse.

Mera hemmastadd än hemma

Presidentsviten är ombonad och här känns det som hemma. På bilden är vardagsrummet.

Regent Berlin har 156 rum och 39 sviter, alla med samma färgspråk och identitet som jag tagit del av i de gemensamma utrymmena; nyanser av grönt, persika och elfenben sätter en klassiskt elegant och lugn ton. Jag gör mig hemmastadd i min stora svit, utrustad med platt-tv och DVD, en disk, minibar, Nespressomaskin och stora fönster genom vilka kupolen på katedralen vid Gendarmenmarkt blir synlig. Jojomensan, nog har vi ett rum med utsikt!

Alltid dessa små välkomstpresenter. Så uppskattat.

På hörnbordet finns frukt och choklad och en necessär med L´Occitane-produkter, en återvinningsbar väska, en flyttbar handväskehållare, en unik Berlinguide och en teddybjörn. Det är en gästvänlighet som värmer.

Den stora, bekväma sängen kallar på mig; den förefaller ha listat ut att jag tvingades upp tidigt för att hinna med mitt flyg. Jag lyckas motstå dess lockrop och avnjuter istället en uppiggande dusch i det slösaktigt flotta marmorbadrummet bland L´Occitaneprodukter, fluffiga handdukar och badrockar. Jag förhandsbokar en träff med badkaret bredvid duschutrymmet för kvällen, men nu är det dags för lunch!

Jag tar trapporna ner med en förhoppning om att träffa på Tom Cruise, en av de berömda gäster som bott i Presidentsviten. Han var här 2011 under filmatiseringen av “Valkyria”, men just denna dag lyser han med sin frånvaro.

Utsökta delikatesser från det tyska köket

Charlotte & Fritz-restaurangen imponerar med sitt kök.

Charlotte & Fritz-restaurangen är nyrenoverad och har öppnat med ett nytt koncept. Nu utgör lokalt producerade råvaror grunden för en mera avslappnad upplevelse innanför fönster som vetter mot Berlins gatumiljö. Eftersom jag avlägger mitt besök i maj, rekommenderar köksmästaren att jag provar den klassiska schnitzeln med vit sparris, en råvara som bara finns att tillgå just denna tid på året och som är lika åtrådd som firad av tyskarna. Något bättre kunde jag inte ha beställt och resten av min tyska resa spenderades på jakt efter vit sparris. När desserten kommer på tal är jag lättövertalad att prova på en crème brulée som enligt köksmästarens stolta förutsägelse är “oslagbar”. Det är bara att erkänna att han visste vad han talade om.

Intill restaurangen ligger Regent Bar, dör signaturdrinkar och Martinis intas i stolar av trä och läder tillsammans med snacks. Konceptet lockar huvudsakligen en manlig publik. I en annan lounge, med en atmosfär underbyggd av munter pianomusik, serveras dagligen ett Afternoon Tea i regi av Tea Master Gold, Roland Pröh, som anses vara ett av stadens bästa.

Om vädret är kyligt, gör som jag och ockupera fåtöljen invid den öppna brasan efter en citytur. Det värmer upp skelettet. Om du istället avlägger visit under sommaren så kan du passa på att avnjuta en drink på Summer Lounge Orange på den härliga utomhuspation. Här kan man botanisera bland olika lätta rätter, vita viner och kall öl.

Lyssna på insidertipsen

Utsikten från Presidentsviten över historiska Gendarmenmarkt.

Carmen, marknadsansvarig på Regent Berlin, tipsar mig under vår lunch på Charlotte & Fritz om hur hon tycker att man får ut mest av Berlin genom att undvika huvudstråken och istället uppleva staden som Berlinarna själva väljer att göra.

“Det finns så mycket att upptäcka i Berlin, så vi har tagit fram en broschyr kallad “Perfect Berlin Week”, i vilken våra anställda berättar om sina favoritplatser och -aktiviteter. Själv rekommenderar jag ett besök på någon av de många strandbarer som kantar floden Spree under sommaren, eller ett besök på julmarknaden på Gendarmenmarkt på vintern, bara en kort promenad från hotellet.

Jag tycker också om Berlins omgivningar. Till exempel rekommenderar jag gärna en tripp genom kvarteren där Berlinmuren stod. Då kan man passa på att titta på lite historiska slott och besöka en typisk tysk ölstuga på samma gång.” Och, avslutar hon, “Berlin är ett modernt och överkomligt sätt att uppleva hela Europa på en och samma plats”.

Om jag själv skulle lägga till något till Carmens rekommendationer, så pekar jag gärna på att Regent Berlin ligger helt nära Friedrichsstrasse och Unter den Linden, där kaféer, restauranger och chica butiker ligger som på ett pärlband.

På hotellet tar huvudportvakten ut gästande idrottsmän och -kvinnor på en joggingtur medan han presenterar stadens guldklimpar! Med lite tur är Gendarmen-sviten, med hotellets bästa utsikt, ledig för just din vistelse. Perfekt lokaliserad på hörnet av Französische Strasse erbjuder den ett underbart perspektiv av den historiska Gendarmenmarkt med sina stora kupoler och Berlins Konserthus.

Foto: Adriana Lage Toma samt press

UPP
Translate »