Frankrike

De bästa julmarknader i Europa 2023

Julmarknader i Europa har länge varit en av de mest älskade traditionerna för att fira säsongen. Dessa marknader förvandlar de charmiga städerna till snöklädda vinterunderverk, fyllda med doften av glögg, kryddkakor och dekorativa hantverk. Här är en resa genom några av de bästa julmarknaderna i Europa som erbjuder en unik och oförglömlig julupplevelse.

Julmarknad

Julmarknad i Strasbourg, Frankrike

Känt som ”Frankrikes julhuvudstad,” Strasbourg erbjuder en av de äldsta marknaderna i Europa. Staden, med sina pittoreska kullerstensgator och medeltida arkitektur, blir förvandlad till en sagolik värld av julglädje. Besökare kan promenera längs dekorerade gatorna och utforska mer än 300 marknadsstånd, som erbjuder allt från hantverk och leksaker till läckra elsassiska specialiteter. Läs mer här (extern länk).

Wien, Österrike

Wien är en stad som sprudlar av julstämning, och dess marknader är några av de mest förtrollande i Europa. Det mest berömda är Wiens julmarknad på Rådhusplatsen, Rathausplatz. Här kan du beundra den vackert dekorerade julgranen, ta en åktur på det klassiska pariserhjulet, och njuta av läckerheter som apfelstrudel och glühwein. Läs mer här (extern länk)

Köln, Tyskland

Tyskland är känt för sina julmarknader, och Köln är inget undantag. Kölns julmarknader är spridda över staden, men de mest ikoniska finns vid Domkyrkan och på Neumarkt. Besökare kan utforska hantverksstånd som säljer handgjorda dekorationer och smaka på traditionella tyska rätter som bratwurst och stekt äppelmos. Läs mer här (extern länk)

Julmarknad

Stockholm, Sverige

Stockholm är känt för att vara en av de vackraste huvudstäderna i världen, och här är inget mindre än förtrollande. Gamla Stan är platsen för den mest kända, där du kan hitta svenska hantverk och traditionella juldekorationer. Missa inte heller den stora marknaden på Skansen, som är en levande friluftsmuseum. Här hittar du tips på de bästa julmarknaderna i Sverige.

Budapest, Ungern

Budapests julmarknader har vunnit popularitet de senaste åren och erbjuder en unik atmosfär. Den största marknaden på Vörösmarty-torget pryds av tiotusentals gnistrande ljus och är känd för sina högkvalitativa hantverk och läckra matstånd. Passa på att njuta av ungerska specialiteter som langos och forró bor (varm vin).

Edinburgh, Skottland

Edinburghs julsäsong är känd som ”Edinburghs Jul” och är en måste-uppleva händelse. Princes Street Gardens förvandlas till en vinterunderland med en stor isrink och en julmarknad full av skotska hantverk och internationella godsaker. En höjdpunkt är den årliga ”Street of Light” -ljusshowen.

Krakow, Polen

Krakow har länge varit en hemlig pärla bland Europas julmarknader. Staden har flera marknader, men den mest kända är på det historiska torget, Rynek Glówny. Här kan du uppleva traditionell polsk kultur och smaka på regionala specialiteter som oscypek (rökt ost) och pierogi.

Prag, Tjeckien

Prag är en av Europas mest pittoreska städer, och dess julmarknader är inget undantag. Gamla stans torg och Wenceslas-torget fylls med boder som erbjuder handgjorda presenter och läckerheter som trdelník (en grillad degsring doppad i socker och kanel). Läs mer om vårt julbesök i Prag här.

Julmarknad

Du kommer att bli förtrollad

Oavsett var du väljer att fira jul i Europa, kommer du att bli förtrollad av den unika atmosfären och den genuina kärleken till säsongen som dessa marknader erbjuder. Från dekorerade gator till traditionella läckerheter och unika hantverk, är Europas julmarknader en magisk destination för alla som vill uppleva den sanna andan av julen. Och självklart finns det många fler julmarknader att besöka än de ovan ämnda. Så, packa dina vantar, sätt på dig din vintermössa och ge dig ut på en resa genom julens magi i Europa.

Här hittar du en artikel om julmarknader i Sverige.

Foto: Press
To Top
Translate »