EUROPA

ISLE OF ISLAY – WHISKYÄLSKARNAS RÖKIGA PARADIS

FÖLJ MED PÅ REPORTAGERESA TILL WHISKYÖN ISLE OF ISLAY

Islay Scotland - street view w flowers (15A8249)

Mmm, en riktigt fin skotsk single malt, gärna lite rökig och med toner av tjära och tångsälta. Men hur och var blir de till? Vad är det som ger whiskyn dess fina karaktär och rökighet? Många av dessa whiskysorter kommer från ön Islay som ligger i ögruppen Inre Hebriderna utanför Skottlands västkust. Vi begav oss dit för att få svar på våra frågor.

– Cod with peas and french fries, please, säger jag i cafeterian på den snygga och moderna bilfärjan till ön.
– Ah, fesh n cheps, lovey!, svarar killen bakom disken med ett leende, och lägger upp en stor portion av fräsch bakad torsk, pommes, små gröna ärtor och en citronklyfta. Nedsköljt med en flaska Black Rock Ale från bryggeriet Islay Ales blir det en mycket god och traditionellt skotsk inledning på vår vistelse på den kända whiskyön.

Islay Scotland - highland cow (15A8237)

Den lantliga idyllen är grön och frodig på Islay (uttalas ”ajla”), och det finns gott om betande får och kossor utmed de smala, slingriga vägarna. Nötkreaturen är ibland av den spektakulära långhåriga rasen Highland Cattle, med sina pampiga horn. Speciellt nattetid gäller det att köra långsamt och försiktigt, eftersom djuren ibland parkerar sig mitt på vägen och inte har särskilt bråttom att flytta på sig när det kommer bilar. Ungefär en fjärdedel av öns yta är täckt av stora torvmossar, och det är just torven som spelar en avgörande roll för att ge whisky från Islay den unika rökiga doften och smaken.

Möte med Bowmores kända master distiller

Islay Scotland - Bowmore distillery (15A8132)

På Islay finns hela åtta destillerier: Laphroaig (”lafrojg”), Ardbeg, Bowmore, Lagavulin, Caol Ila (”kalila” med betoning på i), Bunnahabhain (”bunnahaven” med betoning på sista a), Kilchoman (”kilhoman” med betoning på o) och Bruichladdich (”bruchladdi” med betoning på a). Vi åker först till Bowmore, ett av öns mest kända destillerier och även det äldsta, grundat redan 1779. Här möts vi av Eddie MacAffer, Bowmores legendariska master distiller med ikonstatus inom whiskyvärlden. Efter att ha jobbat i fyrtio år på Bowmore lär han definitivt vara rätt man att ge oss svar på våra frågor.

Man behöver egentligen bara korn, vatten och jäst för att tillverka maltwhisky, och för att den ska få kallas ”single malt” måste den komma från ett enda destilleri. Eftersom det blåser och regnar en hel del på Islay är klimatet inte optimalt för att odla korn och andra sädesslag i någon större skala. Det mesta kornet hämtas därför från det skotska fastlandet. Kornet blötläggs och får sedan gro i några dagar för att omvandla stärkelsen till socker, en process som kallas mältning. Därefter torkas kornet, och det är här som torven från Islays stora torvmossar kommer in i processen. Korn till whisky utan rökighet torkas enbart med varmluft, men eldar man med torv under kornet så ger det whiskyn dess rökiga smak och doft. Kornet mals sedan till mjöl som blötläggs flera gånger i allt varmare vatten, mjölet silas bort och jäst tillsätts i vätskan.

Islay Scotland - Bowmore barrells (15A8029)

Den alkoholsvaga mäsken får jäsa några dygn innan det är dags för destillering i jättestora kupolformade kopparpannor. Skotsk maltwhisky destilleras oftast två gånger innan den hälls på ekfat och lagras i minst tre år. Det är i ekfaten som whiskyn får sin vackra färg och även smak av eken och den dryck som tidigare lagrats på ekfaten, oftast bourbon eller sherry. De europeiska sherryfaten ger whiskyn en mörkare färg, och en rik fruktig smak med nyanser av russin, choklad och nötter. Bourbonfaten av amerikansk ek ger en smak som för tankarna till vanilj, kokos, gräddkola och tropiska frukter. Eftersom det inte bedrivs så mycket jordbruk på ön är vattnet ovanligt rent utan föroreningar från bekämpningsmedel och konstgödsel. Vattnet rinner över de stora torvmossarna, något som påverkar vattnets och whiskyns slutliga smak.

Eddie talar skotska med typisk ”Islay accent” som känns gemytlig och varmt lantlig, men som ibland inte är helt lätt att förstå om det går fort. Det gaeliska språket lever kvar här i viss utsträckning, och under senare tid har en hel del ansträngningar gjorts för att språket inte ska dö ut i Skottland. Människorna på ön är lättillgängliga och nyfikna, och har som de flesta britter en stillsamt torr humor och lätt till skratt. Ön är mycket beroende av whiskyturismen och vi välkomnas med öppna armar överallt. Det är stolta och kunniga människor vi möter under hela vår vistelse.

Islay Scotland - Bowmore water feature close-up (15A8113 B)

Bowmore har hittat en slags gyllene mellanväg för rökigheten på sina drycker, en välbalanserad, lite kittlande nivå. ”It doesn’t punch you on the nose”, som Eddie uttrycker det. Eftersom lagringsfaten tillför mer än sjuttio procent av alla dofter och smaker i den färdiga drycken har man lagt stor vikt vid att införskaffa fat av mycket hög kvalité, gjorda av förstklassig ek. Man använder också fat som tidigare innehållit några av världens bästa bourbon- och sherryvarianter. Nu i december lanserar Bowmore en väldigt spännande produkt i Sverige, Bowmore Mizunara. För första gången har skotsk maltwhisky slutlagrats på äkta mizunarafat från norra delen av Japan. Mizunaraeken behöver upp till trehundra år innan trädet är moget att bli till ett handgjort fat. Man kommer bara att släppa 2 000 flaskor, och förutom USA, Storbritannien och Japan är Sverige en av fokusmarknaderna. Priset för den unika flaskan kommer att hamna på 8 999 kr, och lär bli många whiskysamlares våta dröm.

Naturell, på is eller med vatten?

Islay Scotland - Bowmore 18 YO (15A8100)

Vi frågar Eddie hur man bäst ska avnjuta sin whisky. Rumstempererad? On the rocks? Med vatten? Eddie svarar diplomatiskt att det är väldigt olika vad man föredrar och att alla har sitt eget sätt att njuta av whisky. Men ett bra tips är att först smutta på drycken rumstempererad och därefter avgöra vad man vill göra. Att sedan eventuellt tillsätta några få droppar vatten tar bort en del av den ibland lite vassa spritsmaken, och får whiskyn att ”öppna sig” och alla aromer att framträda tydligare. Men att dricka on the rocks, då? Det tillför ju betydligt mer vatten och kyler dessutom ner drycken. Diplomaten Eddie slingrar sig lite och säger att det är ju helt i sin ordning om man föredrar det. Vi pressar honom genom att fråga om han själv brukar dricka sin whisky on the rocks, och då blir svaret snabbt nej, med ett litet leende.

Härligt bortskämda på Glenegedale House

Islay Scotland - Glenegedale guest house (15A8578)

Det är roligt och lätt att på egen hand bila runt bland whiskytillverkarna på Islay. Flera destillerier har boende att hyra ut, men det finns också gott om små familjära, hemtrevliga guest house och mindre hotell på ön. Själva valde vi att bo på Glenegedale House, ett hyllat och omtalat femstjärnigt ”luxury guest house”, nära den lilla flygplatsen, bara tio minuter med bilen från färjan till fastlandet och centralt beläget för att nå öns alla destillerier.

Men det är inte bara läget som gör att man väljer att bo på Glenegedale. Emma och hennes man Graeme, värdar här, tar hand om sina gäster på ett fantastiskt sätt, och vi blev ruskigt bortskämda under vår vistelse. Frukosten är bland det bästa vi varit med om, vilket är ett gott betyg med tanke på att vi har rest till jordens alla hörn genom åren. Frukostbuffén dignar av färska bär, alla sorters frukter, Emmas ljuvliga fruktkompotter (missa inte rabarberkompotten med ingefära!), nybakat bröd och bakverk och fräscha pålägg. Allt är noga utvalt och av högsta kvalité. Graeme lagar varm frukost i köket, till exempel silkeslen gröt som serveras med grädde, brunt socker och en liten skvätt Laphroaig på toppen (!), sagolik rökt lax med guldgul äggröra (ja, hönsen går och pickar i en hage bakom huset), eller ägg på olika vis med korvar, bacon, tomater, svamp och prisbelönt ljuvligt god haggis (traditionell skotsk kötträtt gjord på hjärta, lever och lunga av får blandat med lök, gryn och kryddor).

Islay Scotland - Glenegedale breakfast lying pic (15A8883)

Emma bakar utsökta, saftiga bakverk, som bland annat serveras till ett välkomstte när man checkar in. Själva anlände vi sent på kvällen och hann därför inte med något te vid ankomsten. Efter att ha jagat oss i ett par dagar för att försöka hitta en lucka i vårt späckade schema att inta vårt te i lugn och ro i de trevliga salongerna, ger Emma upp. Hon packar istället resolut ner de mumsiga bakverken och en termos i en korg för oss att ta med i bilen under dagen, med ett varmt leende och orden ”Om Muhammed inte kan komma till berget får berget komma till Muhammed!”. Vi ser snabbt till att göra den härliga fikakorgen till en daglig institution.

Nytt och modernt möter anrikt och traditionellt

Islay Scotland - Ardbeg yard (15A8526)

Islay ligger faktiskt bara fem mil från Irlands kust, och man ser över till grannlandet från destilleriet Ardbeg på sydkusten. Deras tioåriga whisky tillhör de allra rökigaste, men känns ändå balanserad och aromrik. Ardbeg betyder den lilla udden på gaeliska, och samtliga åtta destillerier på Islay ligger vackert belägna vid vattnet. Ardbeg firar i år sitt tvåhundraårsjubileum, och hela anläggningen har piffats upp med anledning av detta. Den före detta parkeringsplatsen har gjorts om till en trevlig innergård med sittgrupper, och konstverk pryder husens ytterväggar. Här finns även ett trevligt café av hög klass som lämpar sig utmärkt för lunch.

LÄS EN SEPARAT ARTIKEL FRÅN ARDBERG HÄR

På västra sidan av Islay ligger två väldigt annorlunda destillerier som producerar whisky på gammalt traditionellt sätt, och gör det mesta av hela processen lokalt på ön. Bruichladdich, som på gaeliska betyder kullen på stranden, är ett trevligt och familjärt destilleri, där det är tydligt hos alla vi möter att man har en stor passion för det man gör. Den gamla viktorianska utrustningen har behållits så långt det bara är möjligt.

Islay Scotland - Bruichladdich shop (15A8660)

Man lagrar också faten i egen källare på Islay, vilket inte alltid är fallet på andra destillerier. De tidigare ägarna hade en bakgrund inom vinindustrin, och det har till viss del satt sin prägel på Bruichladdichs whiskytillverkning, där man även lagrar whisky på ekfat som tidigare innehållit vin.

Islay Scotland - bottle Bruichladdich (15A8694)

Verksamheten utmärks av lekfullhet och experimentlusta. Här talar man om spännande smakskillnader beroende på olika sorters korn, och även olika odlingsområden man hämtat kornet ifrån. Det finns ingen strävan efter likformighet och att whiskyn alltid ska smaka likadant, utan man hyllar och lyfter fram smak- och doftskillnaderna i de olika årgångarna. I samma innovativa anda har Bruichladdich också tagit fram en egen gin, The Botanist, som har blivit så uppskattad och populär på ön att man här inte beställer in en ”GT” (Gin Tonic) på krogen utan en ”BT” (Botanist Tonic). Efter en mycket intressant rundvandring på destilleriet med trevliga och kunniga Carl Reavey dröjer vi oss kvar i deras inbjudande besökscenter The Laddie Shop, där den entusiastiska personalen verkligen inte snålar med smakproverna av deras olika whiskysorter. Bruichladdichs mest populära whisky, The Classic Laddie, är ovanligt nog en whisky utan rökighet, men här tillverkas också The Octomore som lär vara världens mest rökiga whisky.

Islay Scotland - bottle Kilchoman (15A8164)

Det andra destilleriet på västkusten är Kilchoman, ett relativt nystartat familjeägt, småskaligt gårdsdestilleri. Liksom på Bruichladdich framställer man whisky på gammalt traditionellt vis, till skillnad från de större och mer välkända producenterna på ön, och här odlar man faktiskt också en del av kornet själva. Även lagring och buteljeringen sker på gården. För att snabbt kunna få avkastning och lönsamhet på de tunga investeringar som krävs för att starta ett whiskydestilleri, siktade ägaren Anthony Wills tidigt in sig på att producera relativt ung whisky som ändå håller en bra kvalité. Av den anledningen har man lagt fokus på en varsam, naturlig, långsam och traditionell produktionsprocess, i förhoppningen att detta ska medföra en kvalitetshöjning och möjliggöra för whiskyn att släppas efter en kortare lagringstid än de i branschen traditionella tio eller tolv åren. Samma dag som vi besöker Kilchoman når de en viktig milstolpe i sin produktion och släpper sin första sjuåriga whisky, 2008 Vintage, på marknaden. Och den är inte alls dum: lite smörkola och citrus i doften och en fruktig, mild rökighet med viss sötma i smaken. Det ska bli spännande att följa detta familjeprojekt framöver.

Från vatten till whisky på Laphroaig

Islay Scotland - Laphroaig copper stills (IMG_4884 B)


Om man vill få uppleva en spännande, handfast introduktion i whiskyframställning är det till Laphroaig man ska bege sig. Deras ”Water to whisky experience” är en trevlig och mycket intressant guidad tur på cirka fem timmar, som ger besökaren en utmärkt inblick i hela processen för framställning av rökig whisky. Vi är bara åtta personer i gruppen och inleder med en informativ rundvandring i det moderna, storskaliga destilleriet, för att sedan hoppa i lånade gummistövlar och åka iväg till den källa där Laphroaig hämtar sitt vatten. Efter en kort, skön promenad över en grön frodig kohage, som går lekande lätt efter en liten ”dram” av Laphroaig Quarter Cask, kommer vi fram till den porlande källan.

Islay Scotland - bottle Laphroaig w peat (15A8823)

Vi avsmakar lite av vattnet som torvmossen färgat vackert blekgult och även gett lite svag torvsmak. Medan vi äter vår lyxiga picknicklunch underhåller vår kunniga guide oss med intressant information och små anekdoter om Laphroaig. Sedan är det dags att bege oss till en av öns alla stora torvmossar där torven skördas i tegelstensstora bitar som får torka innan de används som bränsle för att ge whiskyn dess rökighet. Vi får själva testa att skörda torv med den speciella spade som används för att gräva upp torven. Efter ännu en liten styrketår ger vi oss tillbaka till destilleriet där vi avrundar med en mycket intressant provsmakning direkt ur tunnorna i ett av lagerhusen. Pricken över i blir när vi får buteljera vår egen lilla flaska från utvald favorittunna. Även Laphroaig firar sitt 200-årsjubileum år 2015, vilket uppmärksammas överallt på destilleriet.

Islay Scotland - brass spirit safe (15A8019 B)

Mitt emellan Laphroaig och Ardbeg på Islays sydkust ligger Lagavulin, bland annat känt för sina två stora päronformade destilleringspannor. I ett trevligt vardagsrumsliknande provningsrum testar vi deras olika whiskysorter med matchande godsaker – en annorlunda upplevelse i hemtrevlig miljö. Pralinen som är smaksatt med kanel och kryddnejlika smakar fantastiskt med klassiska Lagavulin 16 Year Old. Till Lagavulin Distillers Edition behöver vi något lite mer robust för att balansera sötman i drycken.

Det blir en fin kombination ihop med mörk choklad fylld med ingefärstryffel. Den tolvåriga whiskyn kan man med fördel kombinera med blåmögelost, men här matchar vi den utmärkt med en mustig fruktkaka med choklad och nötter. När vi på sena eftermiddagen återvänder till Glenegedale House visar det sig vara ingen mindre än Emma, vårt guest houses ägare, som bakar fruktkakan åt Lagavulin!

Islay Scotland - bottle Bunnahabhain sea (15A8955)

Bunnahabhain betyder flodens mynning på gaeliska, och är det nordligaste destilleriet på Islay, en bra bit från de centrala delarna av ön. Här känns både omgivningarna och destilleriet orörda och ursprungliga, och verksamheten är inte överdrivet tillrättalagd för turister och besökare. Det ger stället en spontan, genuin charm och känsla av äkthet. Bunnahabhain är välkänd för sin populära och mycket uppskattade whisky utan rökighet, men eftersom Islay är känt för sin rökiga whisky har man även börjat tillverka sådan i mindre skala på senare tid. Ett bra exempel på det är Bunnahabhain Moine som lanserades i Sverige i höstas, enbart framtagen för den svenska marknaden. Smaken är rund och balanserad med toner av tjära, tallbarr och torkade kryddor, med lite lakrits i eftersmaken.

Kulinariska upplevelser och en rund kyrka

Islay Scotland - street view w beach (15A8550)

Förutom att prova en massa härlig whisky på Islay ska man inte missa alla utmärkta restauranger på ön. Restaurangerna på Port Charlotte Hotel, Islay Hotel, Bridgend Hotel och The Harbour Inn har alla erkänt bra kök, och vi njuter av härliga middagar där. Man slår sig oftast ner i restaurangernas ”vardagsrum”, ett slags förrum som fungerar som bar, bibliotek och sällskapsrum i största allmänhet. Här varvar man ner med en fördrink, samtidigt som personalen kommer in med menyn. När maten sedan är på väg in ledsagas man till bordet – ett mycket trevligt sätt att inleda middagen på.

Fisk och skaldjur är att rekommendera, pinfärska och varsamt tillagade. Vi frossar i krabba, hummer, havskräftor, pilgrimsmusslor, ostron, jätteräkor, lax, torsk, kummel och mycket annat gott. Men här serveras också utmärkta kötträtter, till exempel ljuvligt mört hjortkött och oxkött från utvalda högklassiga köttraser. På The Harbour Inn beställer vi deras ”Whisky pairing menu” där rätterna matchas med olika whiskysorter från Bowmore. Det blir en lyckad och minnesvärd kväll med många, nya spännande aha-upplevelser.

Islay Scotland - Bowmore round church (15A8590)

Det finns också mycket annat att bese på Islay förutom öns destillerier. I Bowmore hittar vi till exempel en rund kyrka som sägs vara rund för att inte djävulen och andra onda krafter ska ha några hörn att gömma sig i. På Islay finns många vackra sandstränder, och nere på sydkusten kan man också se sälar och deras kutar på sommaren. Åker man till Kildalton på öns ostkust hittar man ett av Storbritanniens mest imponerande keltiska kors från 700-talet.

Gör som Orwell, åk till Jura

Islay Scotland - bottle Jura (15A9140 D)

Vi gör en liten tur med fem minuters bilfärja över till den vackra, kuperade grannön Jura som är en pittoresk, lantlig idyll. Huvudvägen, som korsas av färist här och var, är bara enfilig och möten kan endast ske vid speciella mötesplatser. Här finns enbart cirka tvåhundra bofasta men i gengäld ungefär femtusen kronhjortar. George Orwell bodde här på ön en tid och passade då på att skriva sin berömda roman 1984. Vi lunchar vid vattnet på lilla söta Jura Hotel, och gör sedan ett besök på Isle of Jura Distillery, granne med hotellet. Här framställs både rökig whisky och whisky med ingen eller väldigt liten rökighet. Men rökigheten på Juras whisky är mild, rund och mjuk och inte alls lika kraftfull och framträdande som hos whisky från Islay.

Nå, fick vi svar på alla våra whiskyfrågor? ”Still confused, but at a considerably higher level”, brukar det ju heta. Nja, experter är vi kanske inte efter dagarna på Islay, men våra frågor har vi fått klargörande och intressanta svar på, och det har varit spännande och roliga dagar. Dessutom har vi lärt oss att uppskatta betydligt rökigare whisky än vi tidigare föredragit. Och faktiskt fick vi inte en enda droppe regn på oss under hela vistelsen! Nu återstår väl egentligen bara utmaningen hur i hela friden vi ska vänja oss av med den underbara ovanan att hälla ljuvligt rökig tioårig Laphroaig på frukostgröten. Fast det kanske inte är helt nödvändigt…

För mer information:
www.visitscotland.com
www.islayinfo.com

Foto: Björn Waenerlund

UPP
Translate »