TEKNIK

HUAWEI P20 PRO SMARTPHONE

First Class Magazines fotograf Mauro Rongione hade vägarna förbi Leicas globala huvudkontor i den tyska staden Wetzlar. Där fick han möjligheten att bekanta sig med samarbetet mellan den tyska klassiska kamera/optikjätten Leica och den kinesiska smartphone/mjukvarujätten Huawei. På agendan stod smartphonernas Rolls Royce, Huawei P20 Pro, med bland annat trippelkamera på 40 MB.

Huawei P20 Pro är en innovativ kameratelefon för den som använder smartphonen för att ta bilder: nattbilder, ”sköna” selfies, porträtt och videos. Tre kameror garanterar alltid toppkvalité i alla tänkbara situationer.

Det första som slår mig med Huawei P20 Pro är dess fotografiska topprestanda. Inte en utan tre Leica-kameror i handen, och en optisk zoom som gör att steget till en proffsig DSLR minskat rejält. 5x hybrid-zoom, vilket ger dig möjlighet att zooma in på ditt motiv utan att förlora bildkvalitet. Detta gör att du kan fånga detaljer på avstånd. Zoom-kameran är dessutom optiskt bildstabiliserad.Med P20 Pro presenterar Huawei världens första Leica triple-lens smartphone kamera, och flyttar därmed fram gränserna för kreativ mobilfotografering. Kameran har en upplösning på ovanligt höga 1 x 40MP RGB-sensor, 1 x 20MP monokrom sensor samt 1 x 8MP RGB-sensor. Dessa tre sensorer arbetar tillsammans för att ge dig perfekt skarpa bilder med djup samt hög detaljnivå – precis som du önskar att dina bilder ska se ut.

Och det är inte allt: P20 Pro gör att vi lätt kan välja mellan automatiskt eller manuellt läge. I det automatiska läget behöver man inte göra någonting: smartphonen kan tack vare sin intelligens (AI) känna vad vi fotograferar och programmerar in allt (inklusive ljustemperaturen); i det manuella läget står valen mellan ett flertal alternativ: bländaröppning, natt, porträtt, foto, bilder, videos och mer pro (inklusive slow motion, Timelapse, HDR, etcetera). För varje alternativ visas ett litet ”i” på skärmen och du behöver bara klicka på det för att få mer info om vad det är. Överst på displayen finns fyra ikoner som tillåter oss bland annat att aktivera alternativen ”i farten” och välja bildens upplösning.

Nattfoton och porträtt

Genom att klicka på ”natt” blir bilderna bra även i ett rum med lite ljus, utan att använda blixten som skulle göra färgerna på fotot onaturligt. Även porträttläget är imponerande: ikonerna som visas på skärmen ger oss möjlighet att lägga till eller ta bort bokeh-effekt (fokus på motivet och allt runt omkring i oskärpa), samt ett så kallat “skönhetsfilter” som magiskt tonar ner rynkor och tecken på åldrande. Vidare finns även möjligheten att lägga till olika nivåer av ljus/belysningsstyrka till porträttet.

Selfie som gör dig vacker

Här hittar vi samma funktioner som i porträttfunktionen med hjälp av den främre kameran på P20 Pro, som har 24 megapixlar. De olika kombinationerna av skönhetsfilter, belysningsval och bokeh-effekt gör P20 Pro till en perfekt selfiekamrat. Tänk nu på att inte överdriva skönhetseffekten utan kanske bara radera lite tecken på trötthet efter helgens party!

AI artificiell intelligens i P20 PRO – vad gör den?

När vi fokuserar på en person eller på en scen med P20 Pro-kameran, kommer rutor att dyka upp och försvinna på skärmen. Ett smart AI-tecken på att telefonens intelligens arbetar för att inse vad vi fotograferar. Detta gör det möjligt för smarttelefonen att välja rätt ljus och fokus baserat på 500 olika scenarier. Och det finns också det prediktiva fokuset i 4D, vilket innebär att kameran lätt kan ställa fokus på supersnabba motiv.

Stor skärm och trendiga färger

En av de saker som imponerar mest är P20 Pro:s skärm, en 6,1-tums Amoled-skärm. Den är trevlig och stor med justerbar belysning för att inte trötta ögonen. Att läsa artiklar online blir en fröjd. Den ultratunna ramen gör den lätt och praktisk (155 x 73,9 x 7,8 mm). Ännu snyggare blir den med det medföljande transparenta skyddet. Telefonen finns i färgerna svart, midnight blue, rosa, guld och den ursprungliga “twilight”, ett slags kameleontvariant där färgen ändras beroende på det omgivande ljuset.

Priser och teknisk info

  • Huawei P20 Pro (rek utpris 8 900 SEK, 128 Gb internminne).
  • AI-MASTER (användning av artificiell intelligens för att ta bilder).
  • Skärmen på P20 Pro är en 6,1″ Amoled.
  • Smartphonen har en Kirin 970-processor utrustad med dedikerad NPU med EMUI 8.1 och som operativsystem använder den Android 8.1.

Slutord från First Class Magazines fotografNästa gång jag åker till Maldiverna för en modefotografering skippar jag det tunga artilleriet i fotoväg och stoppar en Huawei P20 Pro i fotoväskan. Slutligen är denna P20 Pro också den ultimata smartphonen för den som gillar att fotografera och reser mycket.

För mer information: http://www.huawei.com

Foto: Mauro Rongione samt press

UPP
Translate »