EUROPA

HOTELL RAFFLES ISTANBUL

Var någonstans i Europa kan du sitta på terrassen, se in i Asien, läsa en amerikansk morgontidning medan du dricker kaffe från Afrika?

DSC_0642

Jo, det kan man göra på Raffles i Istanbul, det nyöppnade lyxhotellet som bildligt talat sveper mattan under sina besökares fötter.

Jag anar att mina medresenärer tittar lite snett på mig när jag leds förbi hela passkön och ut till bagagebandet där min väska redan har tagits omhand. Det tar inte mer än fem minuter förrän jag sitter i den av hotellet skickade limousinen på väg till Raffles Istanbul som även står bakom det smidiga bemötandet. Raffles, denna mytomspunna hotellkedja med ursprung i Singapore, breder nu sakta ut sig över världen. Det andra hotellet i Europa, det första finns i Paris, ligger på den europeiska sidan av Istanbul i det helt nybyggda Zorlu Center som jag återkommer till.

DSC_0723

Raffles Istanbul öppnade den 1 september i år och att det är spillrans nytt går inte att ta miste på. Förutom att det skiner och blänker så är receptionen av det slag som blir allt vanligare på lyxhotell, det vill säga i det närmaste obefintlig förutom två skrivbord, incheckningen görs i Sviten. Och det här mina damer och herrar – det här är en Svit.

DSC_0636

Raffles Istanbuls Horizon Suite mäter inte mindre än 184 kvadratmeter. Den har vardagsrum med både soffa och fåtöljer, ett litet matbord, en jätteminibar med flaskor i fullstorlek. Det finns en biblioteksdel med skrivbord och läsfåtölj samt en 60 tums teveapparat. Intill ligger det generösa sovrummet som har fönster åt två håll och även här finns en liten sittgrupp och en stor teve. Att vakna i den generösa sängen, trycka på knappen som får gardinerna att dras upp så man kan beundra panoramautsikten bestående av både Europa och Asien, är något som måste upplevas. Det här är dessutom en hörnsvit med inte mindre än tre utgångar till terrassen som löper längs med hela fasaden och har både sittgrupp och solstolar.

DSC_0615

När man sedan tar på sig den sköna morgonrocken i siden och frotté och smuttar på en kopp nybryggd espresso medan man tappar upp ett bad i det vackra karet som är placerat mitt på golvet framför fönstren i det enorma badrummet, som ligger i fil med walk-in-closet och ”damernas avdelning” med ett väl tilltaget sminkbord – ja, då har man haft den perfekta början på dagen. En början som fullbordas vid frukosten som serveras fram till klockan 10.30 i restaurang Rocca på entréplan. Den generösa buffén kompletteras med à la carte-menyn vars rätter tillagas av kockarna i det öppna köket.

DSC_0686

Det spelar i princip ingen roll vilken rumskategori man väljer på hotellet, trångt blir det aldrig. Hotellets ”minsta” rum är drygt sextio kvadratmeter stora och sedan kan det bara bli större upp till The Raffles Suite: belägen högst upp i byggnaden och med en storlek som motsvarar nästan sju standardrum. Bokar du den så hämtas och lämnas du vid flygplatsen med helikopter.

LONG BAR OCH WRITERS BAR

DSC_0731

Det är fel att säga att Raffles i Istanbul har sin förlaga i moderhotellet, det ursprungliga Raffles i Singapore. Medan det sistnämnda är byggt i kolonialstil och ligger lågt i terrängen med sina tre våningar, så tronar Raffles Istanbuls moderna skyskrapa högt uppe på en av kullarna ovanför staden. Byggnaden, en av fyra av sitt slag, är uppförd i stram, minimalistisk stil. Inredningen är genomgående lyxig, klassisk, elegant och modern i en skön mix. Den service som besökare i Singapore är vana vid är dock högst närvarande.

390_JZARINS_Raff_Istanbul_LongBar2_039

Longbar. Foto: Raffles.

Det är även de klassiska Long Bar och Writers Bar som, på namnen, känns igen från kedjans andra hotell. På namnen, ja – det är inte läge att, som brukligt på Raffles i Singapore, slänga jordnötsskalen på golvet i den turkiska versionen av Long Bar – här är det stramt, modernt och absolut chic som gäller. Drinkmenyn är bred och här arbetar några av landets bästa bartendrar för att tillfredsställa kräsna besökare. De kvällarna jag besöker Long Bar står det en ung, kvinnlig discjockey och vänder plattor, stämningen är absolut urban. I Long Bar kan man också njuta av kökets signaturrätter som presenteras på ett inbjudande och smakfullt sätt.

DSC_0764

I Writers Bar sitter man antingen vid den fantastiskt vackra bardisken och låter sig underhållas av hur bartendrarna med precision och entusiasm kreerar flytande underverk, antingen från barens långa drinklista eller utifrån den enskilde gästens önskemål. För mer intima samtal kan man slå sig ner vid några av de små borden och sjunka djupt ner i de lika sköna som generösa fåtöljerna.

ISTANBULS ENDA RIKTIGA SPANJOR

Den Michelinbelönade spanske kocken Sergi Arola är mannen bakom den självbetitlade restaurangen Arola som ligger i direkt anslutning till Long Bar. Restaurangen, enligt många den enda riktigt spanska restaurangen i Istanbul, serverar tapas enligt Sergi Arolas filosofi där det ska finnas en mix mellan det klassiska och det innovativa. Rent och modernt är det som kännetecknar både maten och interiören hos Arola, på Raffles har det inte gjorts något undantag. Jag äter en avsmakningsmeny och kan bara konstatera att maten håller absolut högsta klass vad gäller både presentation och smakupplevelser. Förslagsvis inleder man middagen i det separata champagnerummet, om man nu inte rent utav bokar hela detta för en privat middag.

ROCCA OCH LAVINIA – FRÅN MORGON TILL KVÄLL

Som jag redan nämnt serverar restaurang Rocca en förstklassig frukost från tidig morgon till sen förmiddag. Därefter byter den skepnad inför lunchen för att sedan åter igen ändra karaktär till fine dining i det turkiska kökets tappning. Oberoende av tid på dygnet, förutom de timmar man sover, är det alltså en utmärkt plats att samlas på över en god måltid. Vinlistan är spännande med de bästa av de turkiska vinerna i sällskap med noga utvalda godbitar både från nya och gamla världen. Härifrån är det inte många meter till Lavinia som är hotellets lobbybar där det serveras mat och dryck hela dagen. Som sig bör serveras det också afternoon tea här varje dag.

3 000 KVADRATMETER SPA

390_JZARINS_Raff_Istanbul_Spa_DblTreatment_082

Foto: Raffles

Ta med dig ett par tusen av dina närmaste vänner och ni kommer ändå inte behöva trängas vid ett besök på Raffles Spa. Möjligen blir det något trångt om alla samtidigt ska i de tre poolerna, varav två finns utomhus, men annars är det här ett spa helt utöver det vanliga med tre hamamer, två behandlingsrum för par och sju rum för Raffles så omtalade lyxbehandlingar. Här finns separata avdelningar för män och kvinnor, bastu, ångbastu, regnvattensduschar och isfontäner. Behöver du fixa naglarna, klippa håret eller vill du motionera? Allt finns inom väggarna. Den som brukar träna tillsammans med en personlig tränare behöver inte göra avkall på rutinen, det är bara att boka en av hotellets egna personliga tränare. I omklädnings finns enorma handdukar, badrockar, toalettartiklar och allt annat man behöver för en underbar och avkopplande stund. Den som bokar en behandling kan förvänta sig att bli bortskämd med produkter från bland andra Gazelli och The Organic Pharmacy.

Under sommartid finns det dessutom en stor utomhusbar och restaurang vid poolområdet. Från dessa beställer man in drinkar och turkiska specialiteter som avnjuts mellan baden medan man njuter den helt bedårande utsikten över Istanbul och Bosporen.

SHOP ’TIL YOU DROP

Raffle Istanbul ligger som sagt i en av skyskraporna i Zorlu Center, ett komplex som är så nytt att jag under mitt besök kunde se hur människor flyttade in i våningarna i de andra byggnaderna. Butikerna är dock öppnade, och det är så här enkelt, att om det är shopping du är ute efter under ditt besök i Istanbul, så kommer du förmodligen inte att behöva lämna området. I centret finns de flesta stora namnen representerade: Dolce&Gabbana, Valentino, Saint Laurent, Tiffany& Co, Fendi, Dior, Louis Vuitton, Prada, Burberry, Cavalli, Michael Kors, Moncler, Mont Blanc, Vakko, Sevan, Sponza, Urart, Max&Co – och listan är längre än så.

Här finns Applestore, Crate & Barrel och GAP sida vid sida med vår svenska klädjätte H&M som kan stoltsera med sin största butik i Turkiet just här, den har en yta med samma storlek som Raffles Spa. Det finns något för alla. Både inne och ute finns restauranger med ett varierat utbud av kök – allt från en food court till den amerikanska kedjan Eatalys lokaler, där man förutom att äta kan handla italienska delikatesser och specialiteter, till fine dining och snabbmat, om än med fräschare presentation än måltider serverade på brickor.

PERFORMING ARTS CENTER

I och med öppnandet av Zorlu Center har Istanbul nu äntligen begåvats med något mycket efterlängtat och efterfrågat: en större scen där stora uppsättningar kan genomföras. Istanbul har fram tills nu inte kunnat ta emot originaluppsättningar à la New Yorks Broadway eller Londons West End utan har varit hänvisade till avskalade versioner. En snabb titt på programmet avslöjar att det har blivit ändring på det nu. Under nästa år kommer bland annat La Bohème, Fantomen på Operan samt Romeo och Julia att framföras. Istanbulborna jublar över det faktum att de nu kan uppleva uppsättningar som har samma scendekor som i andra av världens storstäder, det bor trots allt nästan femton millioner människor i den här vibrerande staden.

Det var en upplevelse att upptäcka Istanbuls nya pärla med det fina Raffles som huvudmål. Hotellnörd som jag är har jag faktiskt ingen annan anmärkning än att tre nätter var lite väl kort. Det här med att erbjuda incheckning på hotell som man aldrig vill checka ut ifrån är inte alla förunnat att skapa. Raffles har lyckats med råge och det är inte tu tal om vilket hotell jag väljer vid mitt nästa besök i Istanbul.

Om du är nyfiken på vad vi tyckte om Raffles Paris kan du läsa om det här http://www.firstclassmagazine.se/raffles-paris/

För mer information:

www.raffles.com

Foto, där inget annan anges: Matz Thomassen

UPP
Translate »