EUROPA

HOTELL KEMPINSKI I VILNIUS

Här bor du central och i en fantastisk miljö med historia.

Print_KempinskiFacade2

Foto: Kempinski

Hotel Kempinski Cathedral Square kunde inte ha en mer central adress. Det ligger ett stenkast från den plats där storhertig Gediminas för snart 700 år sedan byggde sitt träslott efter att han i en dröm om en ylande järnvarg fått uppenbarelsen att det var just här han skulle bygga en stad. Det är väl tveksamt om det verkligen var en varg av järn som ylade, men både kullen där bygget inleddes och Vilnius finns ju bevisligen kvar. Det gör även Gediminas Tower, som tronar på en av stadens kullar och påminner om Litauens långa historia.

DSC_0041

Foto: Matz Thomassen

KÄNN DIG SOM HEMMA

Om det här med reinkarnation stämmer så misstänker jag att jag under något tidigare liv var hotelier, alternativt så ofantligt förmögen att jag på heltid bodde på hotell. Många hotell gör ju anspråk på att vara ”your home away from home”, men det är långt ifrån alla som lyckas. Hotell Kempinski har Det och ger Den. Den där Känslan som gör att axlarna sjunker ner flera centimeter direkt när man kommer in i den pampiga foajén. Här möts man av spatiösa ytor med soffor och sittgrupper, sneglar till höger och anar hotellbar och restaurang, receptionen är diskret belägen längst in i lokalen och utstrålar att det är gästen, inte hotellpersonalen, som är i fokus här. ”Vi finns här om du behöver oss, annars: känn dig som hemma.”

DSC_0044

Foto: Matz Thomassen

ALLT INOM RÄCKHÅLL

Print_ExecutiveSuitelivingroom

Foto: Kempinski

Efter att ha checkat in tar jag hissen upp, öppnar dörren till sviten, drar genast från gardinerna och låter mig hänföras av den storslagna utsikten mot Cathedral Square med klocktornet i förgrunden. De klassiskt inredda rummen bjuder inte på några överraskningar, allt finns där det ska vara. Min vana trogen kollar jag sedan först in badrummet som består av tre sektioner inklusive ett djupt och rymligt badkar som ska komma väl till användning efter stadsvandringen i 34 grader, som svalka alltså. Därefter slänger jag mig på sängen och sjunker ner på perfekt hårda madrasser innan jag i det närmaste försvinner i ett hav av så där ljuvligt doftande och prasslande satinkuddar.

Print_LobbyKempinskiVilnius

Foto: Kempinski

I Le Salon Bar & Lounge råder det under dagtid ett vilsamt lugn. Den vänliga och proffsiga personalen tar väl hand om sina gäster och är ytterst lyhörd för önskemål. Under kvällstid förvandlas baren till en tummelplats för såväl Vilniusbor som tillresande och så har det varit allt sedan hotellet öppnade 2012. Direkt när det nyrenoverade hotellet slog upp sina dörrar fick Vilnius ett internationellt vattenhål som erbjuder förstklassiga drinkar, varierande underhållning, after-noon tea och allmän avkoppling (samt femstjärnigt boende förstås).

bar

Foto: Matz Thomassen

Baren är sobert inredd och påminner lite om Purple Bar på L’Hotel du Collectionneur i Paris för den som vill ha något att jämföra med. I den intilliggande restaurangen Telegrafas, som fått sitt namn efter den telegrafstation som tidigare fanns i byggnaden, erbjuds en generös meny innehållande rätter från såväl det franska, italienska som litauiska köket där det senare utbudet moderniserats och serveras med en lekfull tvist.

Kempinski Cepe

Foto: Matz Thomassen

Naturligtvis finns Litauens nationalrätt ”Cepelinai” på menyn, men istället för den traditionella fyllningen av köttfärs eller ost, kommer den här med kräftstjärtar från en lokal älv samt en saffrans- och smörsås som slår knock out på mig. Ett måste att prova! Det är även i Telegrafas som den överdådigt generösa frukosten serveras.

Inte heller här bjuds det, positivt menat, på några överraskningar. Under sommartid kan man med fördel inta dagens första måltid på uteserveringen och betrakta människor på väg till arbetet. Den som vill äta långfrukost med ett lyxigare inslag hämtar helt enkelt ett glas bubbel på buffén.

EN POPULÄR OAS

Web_SteamRoom2

Foto: Kempinski

I hotellets källare finns The Kempinski Luxury Spa som har blivit en populär oas, hit kommer även Vilniusbor i behov av avkoppling. Anläggningen erbjuder klassiska behandlingar som toppas med en signaturbehandling kallad Vilnius Extravaganza som behandlar såväl kropp som ansikte. Hela kroppen skrubbas med antioxidanter innan de varma stenarna läggs på och man sedan får djupgående massage. Ansiktsbehandlingen inkluderar bland annat ett elixir som föryngrar huden och avslutas med en underbar skalpmassage. I gymmet finns utrustning för snart sagt varje del av kroppen, och hotellets egna personliga tränare är omåttligt populära – bland dem som sköter sig, så att säga.

HISTORIENS VINGSLAG

Print_GrandSuite

Foto: Kempinski

The Kempinski Cathedral Square känns som ett självklart hotell och det är inte så underligt om man tar reda på byggnadens fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till sent 1800-tal. Att det känns självklart beror till stora delar på att det redan tidigt fanns ett hotell här, Hotel New York, som fungerande som övernattningsställe för kurirer.

Under Litauens varierande statsskick och landstillhörigheter har byggnadens syfte ändrats fram och tillbaka. Under tsartiden, då byggnaden var helt ny, användes den bland annat för att uppbörda skatter i. Efter första världskriget, då Litauen blev polskt, var det här i det som är nuvarande foajén som stora kulturella evenemang inom musik, dans och teater gick av stapeln. Flera tidningsredaktioner har suttit här och under andra världskriget och den tyska ockupationen var det i detta hus som den nya rikstelegrafen förlades, man bor alltså praktiskt taget med historiens vindar virvlande runt en.

När byggnaden skulle renoveras i syfte att återigen inhysa ett hotell, det vill säga det nuvarande, hittade man rester från många av de tidigare verksamheterna, bland annat telegrafen, flera tidningsredaktioner och skolor. Det största fyndet som gjordes, som dessutom försenade renoveringsarbetet med flera år på grund av det arkeologiska värdet, var dock upptäckten av en del av den gamla stadsmuren. Den hittades, och kan nu beskådas genom glasfönster i golvet, i marken under den nuvarande restaurangen.

LOCATION, LOCATION, LOCATION

Print_Standrardroom

Foto: Kempinski

Förutom att man bor, äter, dricker och lätt kan låta sig skämmas bort i varenda vrå av hotellet är en stor fördel naturligtvis att The Kempinski Cathedral Square ligger fem minuter bort från i princip allt. Det är en perfekt utgångspunkt vare sig man vill shoppa loss på Gediminos Prospekta, strosa runt i underbara Gamla stan eller ta sig runt till Vilnius rika utbud av sevärdheter.

Hotellet ligger mitt i ”smeten” men som gäst störs man inte av vare sig trafik eller gatulivet utanför. Lugnet på insidan av hotellet blir en skön kontrast till den omedelbara närheten till staden. Under min vistelse i Vilnius hann jag med en ballongfärd över staden, efter vilken jag dubbades till den ärofyllda titeln Hertig av Vilnius.

Titeln innebär, vad jag vet, inga större privilegier men jag slipper åtminstone, som storhertig Gediminas tvingades göra, bygga mig ett slott. För mitt palats stod klart redan när jag kom och när du besöker Vilnius är även du hjärtlig välkommen.

Är du nyfiken på hur dagens Vilnius ser ut och vad du kan göra där? Läs vår artikel

För mer information:
www.kempinski.com

UPP
Translate »