EUROPA

HOTEL J I STOCKHOLM

Det är sent på kvällen när vi anländer till Nacka Strand och Hotel J. Vi checkar in i rum 566 och går ut på den stora terrassen längst upp i byggnaden.

DSC_0499

De syns inte nu, men nedanför oss hörs vågorna som slår mot strandkanten och i fjärran blinkar Kaknästornets lampor. Hungriga går vi till Restaurant J utan minsta aning om vare sig vilken utsikt som väntar oss nästa morgon eller vilken utsökt måltid vi snart ska avnjuta.

DSC_0521

Kan det finnas något bättre sätt att avsluta en helg på, än att ta in på hotell och låta sig skämmas bort i en lugn och avkopplande miljö innan en ny vecka drar igång? För den som bor i Stockholm är det fullt möjligt, på knappt tio minuter tar man sig från och till centrala stan ut till Nacka Strand, Stockholms Newport även kallad på grund av influenserna som hämtats därifrån både vad gäller hotellets och restaurangens utseende. Det är rött, vitt och blått som gäller, den maritima känslan återfinns varthän man vänder sig. Närheten till vattnet står i centrum.

RESTAURANG J

IMG_3949

Det blåser höstvindar utanför när vi sätter oss till bords framför den sprakande brasan på Restaurang J som ligger i en separat byggnad alldeles vid vattnet. Även inne i restaurangen råder skärgårdstema, den stora matsalen är enkelt men charmigt och trevligt inrett. Efter ett glas champagne är det dags att beställa mat och vår servitris Malin guidar oss genom menyn. Att göra om en varmrätt till förrätt är inget problem och den Moules Carbonara med rökt sidfläsk och emmentaler som kommer in serverad i en klassisk gryta, är helt underbart god, surf and turf i ny skrud. Den klassiska Toast Skagen som blir vårt andra val är av klassisk variant, den smakar som en ”Skagen” ska smaka utan några krusiduller. Malin får bestämma vinerna och gör en bulls eye med sitt val av en österrikisk Riesling från Domain Wachau till musslorna och en Sancerre från André Vatan till Toast Skagen. Till varmrätter faller valet på en underbart god älg à la bourguignon som kommer med karljohansvamp, älgkorv och bakad lök. En riktigt välsmakande och höstig gryta som avnjuts tillsammans med en bourgogne från Vincent Girardin som ytterligare lyfter smakerna i grytan. Den andra varmrätten består av en perfekt ugnsbakad torskrygg serverad med en puré av jordärtskocka och potatis, dillslungade kräftstjärtar samt örtolja. Malins vinval faller även det oss i smaken genom Mouthes Le Bihans Vieillefont.

Inte heller efterrätterna lämnar något att önska, vi ber att få små portioner och undrar efter den önskan hur de stora ser ut. Ett ugnsbakat äpple serveras till belåtenhet med Texas fudge glass och en calvados. Parfaiten av lemon curd med krispiga chokladcrumbles och kryddig chokladsås hade antagligen inte ens gått att få ner utan ett litet, litet glas Sauternes till. Om maten på Restaurang J finns det bara ett att säga – vare sig du bor på hotellet eller inte är det väl värt turen ut till Nacka Strand.

HÄRIFRÅN SER MAN HELA MARIANNELUND!

DSC_0477

Mätta och belåtna drar vi oss tillbaka till rummet och även om det är frestande att krypa ner i den generösa sängen är det så tidigt på kvällen att det stora badrummet med både badkar och stor duschhörna lockar än mer. Rummet i övrigt imponerar med sin enorma fönstervägg som mäter fyra meter från golv till tak. Tillsammans med den stora terrassen har man femtio kvadratmeter att bre ut sig på här uppe på höjden, om man inte räknar med utsikten – då är det nästan härifrån till evigheten som gäller. Som Emils lillasyster Ida skulle ha sagt om hon vaknat i rum 566 på Hotel J och på morgonen gått ut på terrassen: ”Härifrån ser man hela Mariannelund!” Mariannelund är i detta fall Stockholm, Djurgården och Lidingö. Spiran på Stockholms Stadshus sticker upp till vänster och sedan är det bara att låta ögonen leta upp landmärkena – Skansens Hazeliustorn, Kaknästornet, Djurgårdens yttersta punkt Blockhusudden och sedan Lidingö. När Finlandsfärjorna passerar i farvattnet precis framför hotellet blir husen som små dockstugor.

TORNVILLAN – SJU VÅNINGAR SOMMARNÖJE

DSC_0451

Om man skulle ta och bygga sig ett litet sommarhus om sju våningar? Så tänkte byggmästare Erik Fredlundh år 1889 och gjorde slag i saken. Efter att ha gjort sig en förmögenhet på byggnationerna kring Valhallavägen i Stockholm tyckte han att ett ståtligt bygge ute i skärgården var på sin plats. Och Tornvillan står på samma plats än i dag och är en del av Hotel J. Det är i Tornvillan som frukosten serveras och man avnjuter den med sjöutsikt i villans undervåning. Allt som bör finnas på en lyxig frukostbuffé finns här, till och med varm mjölk för den som önskar det i sitt morgonkaffe.

I Tornvillans övriga våningar finns både konferensrum och en stor festvåning, lämplig för såväl bröllops- som konferensmiddagar. Att gå runt i de ståtliga rummen med sina rikligt dekorerade kakelugnar och stuckaturer får verkligen tankarna att fara i väg och man undrar hur det måste ha känts att vara här ute på ”sommarnöje” i slutet av 1800-talet.

DSC_0457

Receptionen finns i ett eget litet hus mellan Tornvillan och den större hotelldelen. Förutom in- och utcheckning finns här också en mysig lounge med öppen brasa och en bardel som ser ut som ett kök. Här kan man själv servera sig kaffe, te eller mineralvatten och den som önskar sig någon vuxendryck vänder sig bara till receptionisten som utan att blinka då transformerar sig och blir bartender. I loungen kan man med fördel sitta och arbeta via den väl fungerande trådlösa uppkopplingen som finns så väl här som i hela resten av hotellet.

RUNT OMKRING

DSC_0473

Från Hotel J har man närheten till stan men också till resten av Stockholms fantastiska skärgård. Såväl Waxholmsbolaget som Strömma och Fjäderholmslinjen stannar till vid Nacka Strand så det är inga problem att ta sig in till stan eller längre ut i skärgården. Precis intill hotellet finns Nyckelvikens naturreservat med sina historiska miljöer, växthus och varierad natur med långa, härliga promenadvägar och solstekta klippor (säsongsbetonat givetvis) vid havet. Inom området hittar man dessutom Lilla Nyckelviken med sitt bedårande lilla hus som beboddes av ingen mindre än sångerskan Jenny Lind under 1800-talets mitt. Gå dit och upplev hur det är att ha en strandtomt på riktigt!

Shoppingsugna, som inte orkar ta sig in till stan (eller kanske trodde sig ha gjort undan shoppingen men ångrar sig) behöver inte misströsta – på fem minuter från Hotel J hittar man nämligen ett av Sveriges största köpcentrum, Nacka Forum. Stor kontrast utlovas när man kommer tillbaka därifrån och till lugnet hos Hotel J.

Vi hade förmånen att bo på Hotel J under oktober månad när vintern ännu inte kopplat sitt grepp och fick ett par rofyllda dagar i skärgården. Modernt och stiligt boende i kombination med fantastisk mat, trevlig service och fina omgivningar, hav och natur, gjorde besöket vilsamt och trevligt. Närheten till stan är ett stort plus, likaså den till skog och mark. Det här är ett perfekt hotell för den som vill ha nära till allt men likväl känna att man har kommit bort ifrån stan.

Nämnas bör också att Hotel J har fantastiska konferensrum som kan ta upp till flera hundra deltagare. Nu är vi ju inte så många här på First Class Magazine (än?), men när det blir dags att konferera så vet vi vart vi ska vända oss.

För mer information:
www.hotelj.com
www.designhotels.com

Foto: Pontus Larsson

UPP
Translate »