LATINAMERIKA

HOLBOX ÄR PÅ VÄG ATT BLI DET NYA TULUM

Det finns inga foton eller något att läsa som kan förbereda oss för upplevelsen att lära känna Holbox.

dsc07596-t-1

Det handlar om en mexikansk ö med praktiskt taget orörda karibiska stränder, som har bevarat mycket av sin identitet, skild från fastlandet av en stor lagun som har blivit ett reservat för tusentals exotiska fåglar, flamingor, pelikaner, hägrar och ibisfåglar.

Holbox är en rofylld plats som hittills varit okänd för de många brasilianska turister som kommer till Cancún varje dag, men har blivit mer känd de senaste åren och har börjat bli ett populärt vinterresmål för européer, främst skandinaver, och kanadensare som vill ha ett undangömt paradis, idealiskt för dem som håller en låg profil, typ hippy-chic. Med start från Cancúns internationella flygplats i privat transport, oftast nya minibussar med luftkonditionering, tar det ungefär två och en halv timme att ta sig till Holbox på en landsväg. Färden går genom små fattiga byar där livet går sin gilla gång, långt från modern teknik, fram till den lilla orten Chiquilá.

dsc07685-10

Från ortens lilla hamn går det färjor i reguljär trafik till Holbox, men det går också att prata med någon fiskare som är på gott humör och som kanske tar dig till ön för några dollar i sin färgglada båt. Du får sitta och trängas med fisknät, men kanske passar det den som är ute efter lite mer äventyr. Jag sitter och håller i mig på färjans övre däck och ser hamnen försvinna i horisonten, samtidigt som båten plöjer sig igenom ett ljusgrönt och stilla hav. Storstadens liv och rörelse försvinner mer och mer och mitt hjärta börjar slå saktare. Under överresan tittar jag ut över havet på jakt efter tecken på fåglar och delfiner, som ibland dyker upp för att välkomna dem som kommer, men jag ser inga tecken på dem.

JU LÄNGRE BORT DESTO BÄTTRE

Det är bara tolv kilometer som skiljer Holbox från fastlandet, men det verkar vara hundra år bort från där jag bor. Sedan ser jag ön i horisonten och fantiserar om att det var dit sjörövarna nådde på 1700-talet före mayaindianerna i jakt på vila och färskvatten från lagunen på den lilla ön Yalahuam, ett utflyktsmål som ingår i en av de turer som de lokala turistbyråerna anordnar. För ett dussintal år sedan var Holbox bara en liten fiskeby och det fanns inga färjor. Man kunde bara ta sig dit med små båtar. Elektriciteten kom hit först 1987, mobiltelefoner för några år sedan och det finns praktiskt taget inga bilar. Alla tar sig fram till fots, på cykel eller – på sista tiden – med golfbil. Denna modernitet har börjat återspeglas i Holboxbornas mer rundnätta figur.

img_8115-51

Man inser snart att de skulle haft det bättre utan denna nymodighet, för här finns den perfekta bakgrunden för sjörövarhistorier, skattgömmor och öde stränder och man vill gärna hoppas att det ska fortsätta vara så. Ett halvdussin golfbilar står och väntar på de nyanlända, varav de flesta är mexikaner och européer, och erbjuder taxitransport till hotellen. Det är kanske det enda tillfälle du bör passa på att använda dig av dem, men bara för att det är bekvämt att slippa bära väskan till hotellet; inte för att det är så långt dit. Kajen ligger tio minuters promenad från den lilla stadskärnan och de flesta hotell. Juan låter oss stiga på och erbjuder lift för 10 pesos och fem minuter senare släpper han av oss vid hotellet.

ETT UNDANGÖMT PARADIS

dsc07786-t-22

Det har redan hunnit bli eftermiddag när vi lyckas komma iväg för att utforska den lilla ortens centrum. Invånarna är stolta över att alla gator i Holbox är av sand, som om ”asfalt” vore ett förbjudet ord, och lika rädda är de för modernisering och dess bieffekter. Restauranger, små pensionat och hantverksaffärer har fått sina väggar målade av internationella konstnärer som förvandlar ön under den internationella festivalen för offentlig konst. Festivalen äger rum i april månad sedan 2014. Verken blir sedan kvar och lämnar en färgglad och avflagnad atmosfär efter sig, som ett stort utomhusgalleri.

Ett smaragdgrönt hav som man inte kan slita ögonen ifrån smeker kilometervis av stränder med mycket vit och fin sand, som lockar dit pelikaner, måsar, hägrar och fregattfåglar. De letar efter en plats att bygga sina bon. Det är också platsen för delfiner och flamingor och under juni till september kommer hundratals valhajar hit till invånarnas och besökarnas förtjusning. Det är den atmosfären som gör ön så underbar, den fortfarande orörda, nästan vilda naturen.

dsc07710-t-12

Det enda som stör bilden är de få boutiquehotellen och pensionaten som har byggts längs med kusten i närheten av centrum. Av de 450 rum som finns på ön ligger 250 vid havet, byggda i den lokala stilen mitt i den frodiga växtligheten. Många är vita hyddor med färgglatt målade väggar och palmtak med typiska dekorationer med mexikanska masker på väggarna och handgjorda kuddar och överkast från Chiapas, där den traditionella mayakulturen finns bevarad. En avslappnad lyx för att bli påmind om att man är i paradiset för att glömma allt stressande och flängande i storstaden. Fiskarna på ön kommer sakta men säkert att överge sin huvudnäring för att ta hand om den ökande turistströmmen och bättra på sina inkomster. Invånarnas indianska drag visar att deras ursprung är mayafolket, ett sympatiskt och glatt folk som är mindre livliga än grannarna i Cancún.

NJUT OHÄMMAT AV NATUREN

dsc07642-6

Holbox erbjuder aktiviteter för alla smaker: snorkling, dykning, kajak, fiske och fågelskådning. Hyr en golfbil för att utforska den 45 km långa och 1,5 km breda ön, koppla av i vilstolarna på stranden och bada i det spegelblanka havets ljumma och kristallklara vatten. Betrakta solnedgången och utforska det lilla centrumet, och välj sedan en av de pittoreska restaurangerna för din middag. Lär känna öarna Pájaros, Yalahau och Pasión, tre närliggande fågelöar som man besöker under en och samma utflykt.

dsc07789-t-24

På Yalahau kan man dyka i en djup sötvattenkälla med klart och kallt vatten som till och med vederkvicker själen. På ön Pasión, där det också finns pelikaner, hägrar och fregattfåglar, kan besökarna promenera runt ön och beundra de skiftande gröna nyanserna i vattnet som uppstår när molnen drar förbi och solen skiner. En annan traditionell utflykt är åka på floden Lagartos, i ett mangroveträsk som hyser flamingor och krokodiler hela året. Utflykten går vidare till Et Balan, med mayaruiner som ligger dolda i en skog. När det är säsong brukar valhajar dyka upp på udden Cabo Catoche på Holboxs kust. Utflykten inkluderar stopp vid stranden för snorkling, titt på delfiner och simning.

På fyra dagar kan man njuta av öns vackra natur, och om man vill stanna längre kan man sälla sig till européerna som har startat affärsverksamheter här och går runt hela dagarna klädda i shorts och sandaler. Skandinaver brukar fly från den stränga vintern och ofta stanna i upp till tre veckor i Holbox, då de lapar sol och kopplar av i hotellens vilstolar på stranden i sällskap med en god bok. Ta en ridtur på stranden en sen eftermiddag när solen går ner om du vill ha en inspirerande upplevelse, eller hyr en cykel och cykla längs stranden. Ta en tur till Cancún eller Playa del Carmen om du saknar civilisationen. Åk till Chichén Itza eller Tulum om du föredrar kulturutflykter. Det är bäst att bekanta sig med ruinerna med utgångspunkt från Holbox, för då kan du se till att du hinner vara för sig själv där ett tag innan alla busspassagerare kommer dit från Cancún.

SNABBDATA OM HOLBOX

dsc07869-t2-30

Temperaturen är praktiskt taget konstant hela året, mellan 25 och 27°C, med en lägsta temperatur på 20°C på vintern och en högsta på 32°C på sommaren. Regnperioden är från juni till oktober och då är temperaturen högst, i genomsnitt 27°C. Men låt dig inte förskräckas av det, det regnar i genomsnitt sju dagar per månad. Ta med dig myggmedel att använda på kvällen. Från juni till september är det säsong för valhajarna, men den största koncentrationen av detta jättedäggdjur inträffar i juli och augusti, som också är högsäsong på grund av mexikanernas och amerikanernas sommarsemestrar. På vintern och början av våren (december till april) är det lämpligt med kitesurfing på grund av de starka vindarna.

dsc07913-t-35

Holbox har få hotell, men det finns eleganta och personligt präglade alternativ. Villas HM Paraíso v s miljö samspelar med naturen och inger en rogivande känsla som är idealisk för vila. Rummen som omgärdas av frodig vegetation skänker en särskild charm till detta boutiquehotell (villashmparaisodelmar.com). Casa Sandra är ett femstjärnigt boutiquehotell intill stranden. Med mottot hotell med konst tar ägaren Sandra omsorgsfullt hand om sitt forna hem som hon byggt ut och gjort om till hotell. Detaljerna med tanke på gästerna och rummens inredning lockar konstnärer, musiker och kändisar (casasandra.com). Las Nubes de Holbox är ett boutiquehotell som ligger längre bort från centrum och brukar hysa affärsmän och politiska ledare (lasnubesdeholbox.com). Mitt i centrum ligger Casa Las Tortugas som har färgstarka rum och typisk mexikansk inredning, som är olika i alla rum. De som driver hotellet är mycket miljömedvetna och serverar till exempel inte vatten i plastflaskor.

img_8092-t-50

Från klockan 17 är loungebaren ett bra alternativ för att titta på solnedgången och ta en drink (holboxcasalastortugas.com). Besök gärna La Guaya för en middag. Det handlar om en italiensk restaurang som drivs av Luca, en utlänning som blev förälskad i ön och som har bott här i mer än tio år. Han har komponerat menyn och lagar maten själv, som hummertagliarini med hummersmör som görs av skaldjurets huvud. Den ligger i El Pueblito, ett litet köpcentrum som är helt och hållet byggt i trä med öppna ytor. Viva Zapata är livligare och har målningar på väggen, en bar med gungstolar och är väldigt modernt.

En av de populäraste rätterna är grillad fisk som serveras för två personer, tillsammans med den berömda tequilan. Och om tiden är inne för att åka iväg och du känner att du inte saknar storstadshetsen – stanna kvar!

Du har ju i alla fall hittat paradiset.

För mer information:
www.holboxisland.com

Foto: Angela Manta

UPP
Translate »