ASIEN

FEM HISTORISKA HOTELL I ASIEN

Ett av de bästa sätten att uppleva en resa till Sydostasien är att bo på de traditionella historiska hotellen. De erbjuder unika möjligheter för gästerna att komma i kontakt med den lokal kulturen samtidigt som de erbjuder elegans och är sofistikerade på ett behagligt sätt. Arkitektur, dekor, gastronomi, konst, dans, massage – varje detalj är noga genomtänkt i den orientaliska världen så att vi kan njuta av magiska stunder.

Den oklanderliga service personalen ger här är minnesvärd och berör mitt hjärta. Låt mig få dela med mig av några av mina favoriter efter att ha spenderat många månader i Asien på en rundresa.

Belmond La Residence d’Angkor i Siem Reap, Kambodja

När jag korsar träbron över sjön som är täckt med lotusblommor, känns det som om jag är på väg tillbaka till glansperioden i det stora Khmer-imperiet. Personalen som möter mig är tillmötesgående och artig och jag känner mig som en kunglighet.

Boutiquehotellet Belmond La Residence d’Angkor är ett historiskt hotell har endast 56 sviter, och som ma har nyligen öppnat efter en renoveringsperiod. Belmond La Residence d’Angkor ligger nära Angkor Wat-templen och bredvid Siem Reaps centrum. Detta är en oas och tillflyktsplats från den kambodjanska tropiska värmen. Doften från bougainvillea och frangipani blandas med palmer och frodigt lövverk.

Hotel Belmond La Residence d'Angkor
Hotel Belmond La Residence d'Angkor

Den moderna inredningen är en mix av lokalt hantverk och bambumöbler. I receptionen finns en replik av den kända Leper King Terrace-statyn, huggen i röd sten. Denna står sida vid sida med moderna, färgstarka skapelser av den franska konstnären Christian Develter.

Efter ett besök i templet har jag svårt att välja mellan den inbjudande saltvattenpoolen och Khmer-massage på Kong Kea Spa. Sedan slår tanken mig: varför välja, du kan ju unna dig båda! Här hittar du mer information.

Hotell Indonesien Kempinski i Jakarta, Indonesien

En ikon i huvudstaden och landets första femstjärniga hotell. Detta historiska hotell är inbäddad i landets historia. 1962 bygger man Hotel Kempinski tillsammans med nationalstadion och ett museum, och beställdes av Sukarno, Indonesiens förste president, eftersom Indonesien var värd för de asiatiska spelen som hölls samma år.

Sukarno var en passionerad man och ville att hotellet skulle vara en plats där gästerna kunde känna och uppleva både japansk och balinesisk historia och kultur. Han anställde de bästa konstnärerna och hantverkarna för att designa konstinstallationer. Dessa skulle spegla skönheten hos landets flora, fauna och konsthantverk. Att vandra runt i hotellets lounger och insupa atmosfären samtidigt som jag beskådar snidade väggmålningar och skulpturer visar sig vara en lisa för min själ.

Hotell Indonesien Kempinski Jakarta
Hotell Indonesien Kempinski Jakarta

Min privata svit om 474 kvadratmeter har allt jag behöver. Och då menar jag ALLT! En påkostad inredning med detaljer i varma, neutrala nyanser ger en elegant och lugnande atmosfär. I badrummet finner jag ett väl tilltaget badkar i marmor. Härifrån jag betraktar staden under tiden lederna i min kropp mjukas upp.

Även om det finns åtta restauranger och barer på hotellet rekommenderar jag starkt frukostbuffén på restaurangen Signatures. Den är ett ”must-do”. Signatures erbjuder lokala, kinesiska och västerländska specialiteter i en elegant lounge med bilder som visar Marilyn Monroe och J F Kennedy bredvid president Sukarno under hotellets öppningsfestival 1962. Här hittar du mer information.

The Fullerton Hotel i Singapore

För att citera hotellets motto: ”En modern resa till hjärtat av Singapores arv”. Det är precis sådan din upplevelse kommer att vara när du bor på The Fullerton. Detta är en historisk byggnad som man nyligen lagt till på National Heritage-listan. Således ett mycket historiskt hotell.

Byggnaden uppförde man 1929 vid mynningen av Singapore-floden, ursprungligen för att inrymma det dåvarande postkontoret. Detta var på den tiden ansett som en mycket viktig förbindelse med öst. Komplexet blev sedan finansdepartement, och idag finns det 400 sofistikerade Fullertonsviter här med utsikt över bukten, muséerna eller skyskraporna i finanscentret.

The Fullerton Hotel Singapore
The Fullerton Hotel Singapore

Lyxbilarna står parkerade vid dörren, eleganta klassiskt klädda butlers hjälper dig med ditt bagage och den röda mattan är utrullad.

Hotellet erbjuder för den kulturintresserade en rundtur runt hotellbyggnaden, för att informera om dess anrika historia och om händelser som förvandlade Singapore från en fiskeö till en stark ekonomi.

Som en extra bonus ligger hotellet på ett helt perfekt läge, med gångavstånd till de viktigaste sevärdheterna i staden. Här hittar du mer information.

Sheraton Imperial  i Kuala Lumpur, Malaysia

Malaysia är stolt över att vara en kulturell kittel där muslimer, buddhister, hinduer och kristna lever i harmoni. Sheraton Imperial, som anses vara ett av de viktigaste hotellen i huvudstaden, skänker denna upplevelse åt gästerna genom att visa kinesiska konstsamlingar inramade av moriska arkitektoniska element.

Huvudhallen med sitt höga tak imponerar genom överdådig arkitektur i arabisk stil, med marmor och inomhusodlade lövträd överallt du ser. Atmosfären är varm och den vänliga och uppmärksamma personalen får mig att bli kär i det malaysiska folket.

 Sheraton Imperial in Kuala Lumpur, Malaysia
 Sheraton Imperial in Kuala Lumpur, Malaysia

Sviterna varierar i storlek från 42 till 336 kvadratmeter (Imperial Suite). Boka gärna middag för att prova den välförtjänt prisbelönta kantonesiska restaurangen Celestial Court.

På kvällen sipprar man på ett gott glas vin och beundrar utsikten över stadens vykort som återspeglas i Petronas Towers fasad. Här hittar du mer information.

Mandarin Oriental i Bangkok, Thailand

Det första hotellet i Thailand, invigt 1876, var The Oriental. Hotellet var på den tiden värd för kungen av Siams gäster när dessa anlände med båt på Chao Praya-floden. Floden är Bangkoks huvudartär. Kungar och drottningar, shejker och prinsessor, premiärministrar och maharadjor, alla finns dokumenterade på inramade bilder som pryder hotellväggarna.

Idag är detta ett av de två flaggskeppen hos Mandarin Oriental Hotels (det andra finns i Hong Kong) och hotellet anses vara ett av de bästa hotellen i världen. Mandarin Oriental Bangkok är också känt som The Great Lady of the Chao Praya River, och utgjorde favorittillhåll för kända författare och artister som Somerset Maugham, Leo Tolstoy, Oscar Wilde, Arthur Conan Doyle och Ernest Hemingway, för att nämna bara några. Författarnas salong, där ma serverar traditionellt afternoon-tea, var på den tiden den ursprungliga hotellmottagningen. Nu är salongen en hyllning till de berömda gäster som sökt inspiration här för att skriva sina romaner.

Mandarin Oriental Bangkok
Mandarin Oriental Bangkok

Mandarin Oriental Bangkok är ett resmål i sig självt, ett hotell där du kan spendera dagar utan att gå ut på gatan och ändå fördjupa dig i thailändsk historia och tradition. Jag tillbringade timmar njutande av frukosten på Riverside Cafe, medan jag tittade ut på båtarna som korsade floden. Jag föreslår att du spenderar en morgon för att koppla av i en cabana vid den gröna och guldpläterade mosaikpoolen och skämmer bort dig med en thailändsk massage på det prisbelönta spat. På kvällen klär dig upp till tänderna för att titta på en typisk dansshow på Sala Rim Naam restaurang medan du testar provsmakningsmenyn med lokala specialiteter. Här hittar du mer information. Du kanske också är intresserad av Orientexpressen? En tågresa som tar dig geom Thailand, Malaysia och Singapore.

Foto: Adriana Lage Toma
To Top
Translate »