MAT OCH DRYCK

GULDKULA CHAMPAGNE

Champagne och viner produceras oftast utomlands. Därför blir det alltid lite extra spännande när det finns en svensk koppling. I fallet Guldkula Champagne finns det faktiskt två.

Guldkula Champagne
Håkan Guldkula och Richard Juhlin står bakom Guldkula

Håkan Guldkula är grundare och ägare av champagnen Guldkula. Han är ursprungligen från Dalarna, men arbetade under yuppieeran på Wall Street-börsen i New York. Jag frågade honom vilka märken han drack då och hur det påverkade hans smak.

– När vi hade gjort en bra affär gick vi ofta ut på någon vinbar och firade, helst med Krug, berättar Håkan. Det är lite den typen av kvalitet jag vill att Guldkula ska ha men till ett lägre pris.

Det är klart att en sådan referens som kultförklarade Krug kräver att champagnen är riktigt bra. Till sin hjälp har Håkan därför anlitat Richard Juhlin, med ansvar för att kvalitetssäkra champagnerna. Richard är känd vinprovare och sedan många år specialiserad på just champagne.

Under namnet Guldkula finns i dag sju olika champagner. Fyra av dem är pedagogiskt indelade efter färg: Black, White, Pink och Green. Dessutom finns instegschampagnen Guldkula Premier Cru och lyxchampagnen Diamond. Under 2022 laserades de även Brut Reserva.

Guldkula champagne
Utbudet från Guldkula (Brut Reserve saknas på bilden)

Guldkula på Systembolaget:

Premier Cru (art nr 73077)

White Grand Cru Blanc de Blancs (art nr 75248)

Black Grand Cru Blanc de Noir ( art nr 75950)

Green Vintage Extra Brut 2015 (art nr 76418)

Pink Grand Cru Rosé (art nr 75097)

Diamond Grad Cru Vintage 1998 (art nr 77614)

Brut Reserve (art nr 56523)

Premier Cru ingår i Systembolagets ordinarie sortiment, de övriga är beställningsvaror.

Guldkula Champagne
Guldkula Brut Reserve, det senaste tillskottet i familjen

Så, om du letar efter något som kan höja din fest, din romantik eller ditt firande till nästa nivå, leta inte längre än Guldkula Champagne. Med sin historia, tillverkningsprocess och otroliga smak är det en dryck som kommer att förbli en klassiker inom vinvärlden och fortsätta att föra glädje och elegans till människors liv i många år framöver. Skål!

Här kan du hitta mer inom mat&dryck

Detta är en uppdaterad artikel. I den tidigare angavs priserna. Dessa har vi nu valt att ta bort då Systembolaget har ändrat dessa och kan så även göra i framtiden.
Foto: Åsa Larsson samt First Class Magazine
To Top
Translate »