EUROPA

GUIDE: MALTAS FINEST – NÄR ENDAST DET BÄSTA ÄR GOTT NOG

Malta fortsätter att öka i popularitet. Vi har tipsen som ger dig den maximala upplevelsen.

Det lilla öriket med sina knappt 430 000 invånare spridda över tre öar (de fyra andra är inte befolkade) tog förra året emot nästan två miljoner besökare. Då förstår man att det är något alldeles speciellt. Nu satsar man på ännu bättre boende och ännu bättre gastronomi. Vi har tagit reda på vilka som är de finaste hotellen, de bästa restaurangerna och vi bjuder dessutom på lite tips på vad man bör se och göra på Malta.

Hamnen i Valetta
Hamnen i Valetta

MARSAXLOKK

Hamnen i Marsaxlokk.
Hamnen i Marsaxlokk.

Den perfekta början på en vistelse på Malta måste vara att genast efter landning ta sig till Marsaxlokk, kanske Maltas mest pittoreska fiskeby. Marsaxlokk är definitivt en plats där man kan ta färgstarka bilder: kännetecknet för Marsaxlokk är nämligen hamnen i vilken de maltesiska fiskebåtarna luzzu och kajjik med sina klara färger i rött, gult, grönt och blått ligger på rad.

Marsaxlokk_Harbour

I Marsaxlokk ska man inte missa restaurangen Ta’ Victor som serverar traditionell maltesisk mat och som har fått högsta betyg från flera internationella rankingsajter. Bland annat Tripadvisor Certificate of Excellence. Ta’ Victor har en utsökt meny, naturligtvis bestående av rätter bestående av färsk fisk, men man erbjuder också flera köttspecialiteter. Marsaxlokk är ett mecka för den som älskar fisk. Den välkända fiskmarknaden är förlagd till söndagarna och besöks av hundratals lokalbor och tillresande. Det är hit man tar sig för att köpa den allra färskaste fångsten. Naturligtvis finns här massor av välbesökta fiskrestauranger.

St. Peter's Pool
St. Peter’s Pool

Efter lunch kan man med fördel ta sig St Peters Pool för ett svalkande dopp i havet i den vackra viken. Här finns det fina möjligheter att dyka och snorkla, och den som är lite mer äventyrlig kan slänga sig i havet från klipporna.

MDINA

Mdina. Foto: Clive Vella.
Mdina. Foto: Clive Vella.

En halvtimmes bilfärd från Marsaxlokk ligger Mdina som även kallas den tysta staden, och som tidigare var Maltas huvudstad. Staden är byggd som ett fort och ligger högt uppe med utsikt över den vackra landskapet. Mdina kallas den tysta staden eftersom inga bilar är tillåtna. Här kan man fritt vandra omkring i de smala, pittoreska gränderna och bara njuta av arkitekturen och staden i det tysta. I Mdina bor det bara runt trehundra människor och de flesta av alla de gamla palatsen är nu privatbostäder.

THE XARA PALACE RELAIS & CHÂTEAUX

Xara Palace.
Xara Palace.

I Mdina finns detta fantastiska boutiquehotell som satsar på exklusivt boende och gastronomi. Palatset det inryms i byggdes på 1600-talet för familjen Moscati Parisio som bodde på Malta i 268 år. Att det var en välbärgad familj förstår man när man ser denna arkitektoniskt fulländade pärla. Hotellets restaurang, de Mondion, har en fantastisk terrass med storslagen utsikt. Hotellets rum och sviter är klassiskt inredda, här ska det kännas att man bor i ett palats. Det finns ett antal olika rumskategorier, bland annat de luxerum med panoramautsikt över hela Malta. Planerar ni bröllopsresa? Ta då en titt på deras exekutiva svit med egen terrass och jacuzzi.

Xara Palace Rooms&Areas 2009 (6)

Presidentsviten är cirka 65 kvadratmeter och har en fantastisk utsikt över Vilhena Palace som under riddartiden fungerade som domstol. Boende på The Xara Palace har också tillgång till The Xara Lodge som ligger fem minuter från hotellet, och här finns det en utomhuspool. The Xara Lodge är förresten ett ypperligt ställe att hålla en storslagen fest eller ett bröllop. Hela området är nästan 6 000 kvadratmeter stort! Restaurangen de Mondion räknas som en av Maltas bästa restauranger och serverar cuisine av yppersta mått. Det handlar om fine dining i utsökta omgivningar.

PALAZZO PRINCE D’ORANGE

palazzo_orange_020_Roof Terrace

Precis som The Xara är Palazzo Prince D’Orange inhyst i ett 1600-talspalats. Palazzo Prince D’Orange är faktiskt inte ett hotell, utan erbjuder fullservicelägenheter med conciergeservice. Palatset ligger mitt i ett av de mest exklusiva områdena i Valletta och har nyligen varsamt renoverats. Det är inte vilka sviter som helst som erbjuds: vad sägs till exempel om The Wilhelmina Duplex Penthouse som förutom sina 190 kvadratmeter erbjuder en storslagen utsikt över Valletta?

FACADE2_Palazzo Entrance

Palazzo Prince D’Orange har ingen egen restaurang (men erbjuder frukostservering), men man befinner sig ju mitt i Valetta, så det finns gott om restauranger att välja mellan. En av dessa är Palazzo Preca som drivs av systrarna Ramona and Roberta Preca som vunnit flera utmärkelser.

ST. JOHN’S CO-CATHEDRAL

Foto: Chen Weizhong.
Foto: Chen Weizhong.

Ett absolut måste vid ett besök i Valetta är den fantastiska katedralen St John’s Co- Cathedral som räknas som ett av de finaste exemplen på högbarock i Europa, och tillika är en av världens finaste katedraler. Den byggdes på 1500-talet av St Johnorden och är så rikligt utsmyckad att man kan stå i timmar och beundra den.

UPPER BARAKKA GARDEN

Foto: Peter Vanicsek.
Foto: Peter Vanicsek.

De här vackra trädgårdarna anlades i mitten av 1600-talet. Den gången var avsikten att riddarna skulle få en plats att återhämta sig på. Idag fyller trädgårdarna samma syfte för oss som besöker Valletta och de som bor där.

THE HARBOUR CLUB RESTAURANT

Valletta_Coast_7

Stora hamnen i Valletta räknas som en av världens vackraste hamnar, och självklart ligger det en restaurangpärla här. Njut av ett glas vin eller beställ bord för en fantastisk middag på The Harbour Club Restaurant.

THE THREE CITIES

Three_Cities_Aerial_View

Byarna Cospicua, Senglea and Vittoriosa kallas gemensamt The Three Cities och det är här man får en inblick i det som verkligen är det autentiska Malta. Hit tar man sig lämpligen med en ”dghajsa”, det vill säga en vattentaxi. Palatsen, kyrkorna, forten och bastiljerna i dessa byar är mycket äldre än de man hittar i Valletta. Här firas fortfarande högtider och helgdagar som inte finns på de andra öarna. Det mest kända eventet är påskparaden då statyer av en uppståenden Jesus bärs runt på de myllrande gatorna.

Foto: Jürgen Scicluna.
Foto: Jürgen Scicluna.

COMINO OCH GOZO

Comino. Foto: Yuji Terai.
Comino. Foto: Yuji Terai.

Mellan Malta och Gozo ligger den lilla obebodda ön Comino som är ett paradis för snorklare, dykare och vindsurfare. Ön är också mycket populär bland de som gillar att vandra. Huvudattraktionen är den blå lagunen som om sommaren förför besökarna med sitt havsblå vatten och sin kritvita sand. Ett kul sätt att ta sig ut till Comino är att ta speed boat!

Mgarr Harbour/Gozo.
Mgarr Harbour/Gozo.

Norrut i öriket ligger ön Gozo som är mindre och mycket grönare än Malta. Även här hittar man fantastiska vyer, historiska platser och beundransvärd arkitektur. Gozo är känd för sina vandringsleder, fina stränder och dykplatser.

TA’ CENC HOTEL & SPA

012

På Gozo finns flera utmärkta hotell. Ett av dessa är Ta’ Cenc Hotel & Spa som ligger på Gozos högsta punkt endast omgivet av lugn och ro. Här finns allt man kan önska sig i en avkopplande atmosfär. Med naturen tätt inpå knuten, vad sägs om ett område på 1 600 hektar, lockar Ta´Cenc till vandringar i en rik flora.

004

Både rum och sviter är modernt och komfortabelt inredda. Spat inbjuder till sköna behandlingar eller ett dopp i någon av de två poolerna. Här finns både bastu och ångbastu, jacuzzi och gym. Dessutom tennisbana. Flera restauranger och barer erbjuder en gastronomi som är till stora delar Medelhavsinspirerad.

TA’ MENA ESTATE

Besök Ta’ Mena Estate för vin- och olivoljeprovning. Ta’ Mena Estate ägs och drivs av familjen Spiteri som förutom vin och olivolja även producerar mat från egna odlingar.

KEMPINSKI HOTEL SAN LAWRENZ

Pools_Kempinski Hotel San Lawrenz_01

Hotellet ligger lantligt i utkanten av den lilla byn San Lawrenz. Här finns både lyxiga hotellrum och sviter, men även lägenheter att hyra. Flera fina restauranger och barer samt ett lyxigt spa där man kan låta sig ompysslas kan fogas till utbudet.

FLER SEVÄRDHETER

Saltdammarna i Qbajjar. Foto: Jeffrey Cassar.
Saltdammarna i Qbajjar. Foto: Jeffrey Cassar.

Saltdammarna i Qbajjar: Salt har utvunnits sedan 2000 år tillbaka. Här kan man se hur dammarna byggdes och hur salt utvinns.

Calypsos grotta. Foto: Denise Wilkins.
Calypsos grotta. Foto: Denise Wilkins.

Calypso’s Cave: Enligt sägnen charmade den grekiska nymfen Calypso, med hjälp av sin skönhet, Odysseus till att stanna på Gozo i hela sju år. Härifrån kan du även se den röda sanden på Gozos finaste strand.

Victoria: Självklart får man inte missa att besöka Gozos huvudstad Victoria. Den ligger precis som Valetta på en kulle, vilket gör att vyerna blir enastående. Staden hette tidigare Rabat, men döptes om 1887 till den dåvarande engelska drottning Victorias ära.

För mer information:

www.visitmalta.com
www.galaxy-charters.com
www.kempinski.com
www.palazzoprincemalta.com
www.palazzoprecavalletta.com
www.tacenc.com
www.tamena-gozo.com
www.tavictorrestaurant.com
www.theharbourclubmalta.com

UPP
Translate »