Annons från Grekiska Statens Turistbyrå

Greklands vinkultur

Att utforska Greklands vinkultur är en upplevelse som kommer att förändra ditt liv. Grekland har ett långvarigt rykte för att producera några av de mest imponerande och betydelsefulla vinerna globalt. Dessa viner är älskade inte bara av lokalbefolkningen utan också av människor från fjärran och har vunnit många utmärkelser och utmärkelser. Grekland ett brett utbud av druvsorter som bidrar till dess imponerande produktionen av grekiskt vin, vilket gör det till ett måste att besöka för vinentusiaster.

Foto: GNTO/Archive

Besökare kan följa utvalda vägar för att uppleva smaken av grekiska viner i kombination med traditionella aptitretare och delikatesser. 

Läs mer Grape Varieties

Aten – Attika

Legenden säger att Dionysos, vinets gud, anförtrodde medborgarna i Attika konsten att odla och göra vin. Idag är Megara, Spata, Paiania, Coropi, Markopoulo, Pallini, Pikermi, Anavyssos, Kalyvia, Kouvaras, Stamata, Oinoi och Oinofita de mest kända vinproducerande regionerna i Attika.

Foto: GNTO/K. Kouzouni

Peloponnesos

I vinregionen Peloponnesos är det bäst att gå utanför stigen för att upptäcka landets ”guld”. Utspridda i ett drömlikt landskap mellan kända arkeologiska platser och bergsbyar erbjuder stora och små vingårdar och underbara viner ”oenotourists” den idealiska atmosfären för att njuta av vinets olika nyanser.

Nemea är ett av de populäraste resmålen på Peloponnesos, en viktig vinregion och också av stor arkeologisk betydelse. Det ligger 41 kilometer sydväst om Korinth och är omgivet av bördiga slätter, där grödor har bidragit till regionens välbefinnande i århundraden. Här hittar du den största enskilda vingården i Grekland, som producerar världskända viner.

Foto: GNTO/P. Merakos

Makedonien Naousa

Naousa förknippas med vinstocken och är känt för sina fina viner. Jord, vatten och klimat har alltid varit den idealiska kombinationen för att odla de största druvsorterna. Denna vinodlingstradition går tillbaka till antiken. Vingårdarna sträcker sig ut på kullarna, skyddade från nordanvindarna, i starkt solljus. Det är här druvan Xinomavro – den ädla inhemska sorten – mognar för att producera djupröda, fylliga viner som lämpar sig för fatlagring och är berättigade till ursprungsbeteckningar. Det finns guidade turer på grekiska och engelska nästan året runt.

Läs mer: Naousa och Naousa wines samt Wine producers in Northern Greece

Foto: GNTO/P. Merakos

Centrala Makedonien – Chalkidiki vinväg

Utforska den underbara regionen Chalkidiki, gå dess vinrutter, besök regionens berömda vingårdar och oändliga vingårdar! De är alla belägna väster om Chalkidiki, främst i områdena Kallikrateia, Sithonia, Mount Athos (på den norra sluttningen av Cholomontas), Arnaia, Marathousa och Triglia och Panagia. Vinälskare kan smaka på lokala druvor i Halkidikis vingårdar; framstående är SGB Halkidiki (Protected Geographical Indication), PDO Slopes of Meliton, SGB Sithonia Wines och SGB Mount Athos.

Läs mer: Gastronomy and wine routs Halkidiki

Foto: GNTO Archive

N. Egeiska öarna – Samos

Om du vill glädja dina smaklökar, är den bästa chansen att smaka olika Samos muscatdruvor vinfestivalen i Vathy under de första tio dagarna i augusti, där du bara köper ett glas och får prova obegränsat med vin. Prova så mycket du önskar och kan hantera. Samos har sin egen historia.

Läs mer: Samos wines & Museum

Foto: GNTO/ P. Merakos

Kreta

Moderna vingårdar på Kreta använder traditionella druvsorter och århundraden av erfarenhet. De glömmer till exempel inte att den äldsta pressen hittades vid Archanes på Kreta och är över 3 500 år gammal. Denna tradition kombineras med kunskap och teknik. Kretensiska vinmakare breddar sin kunskap om ny utveckling och konsumentpreferenser. Vinområden: Archanes, Peza, Monofatsi, Sitia, Kydonia och Kissamos.

Läs mer:  Wines of Crete

Foto: GNTO/ E. Fili

Santorini’s viner

Utgrävningar på vinplatsen Akrotiri på Santorini har bevisat att vinframställning och handel en gång var några av de viktigaste aktiviteterna för den förhistoriska lokalbefolkningen. Flera utbrott under århundradena skapade successiva lager av vulkaniskt material, inklusive aska, lava och pimpsten, över kalkstenen och skifferunderlaget, vilket skapade vad lokalbefolkningen kallar ”aspa” eller hård, fast mark. På grund av geografin här är vinstockarna mycket friska. Den varma solen och starka vindar torkar vattnet från frukten, vilket förhindrar sjukdomar och andra problem.

Läs mer:  Wineries in Santorini

Foto: GNTO/Archive

Viner från Rhodos

 Vineyards på Isle of Knights! Rhodos utsökta mat kombinerar du med läckra lokala viner från öns vingårdar, som upprätthåller en lång tradition som går tillbaka till antiken. Vingården producerar utmärkta viner och har vunnit internationella utmärkelser. Rhode Islands vingårdar drar nytta av solsken och frekvent nederbörd, samt svala havsbrisar från maj till september. Förutom de två stora företagen (Cair-Emery) finns det även små vingårdar som producerar lokala viner i Attaviros och profeten Ilias.

Foto: GNTO/Archive

To Top
Translate »