Annons från Grekiska Statens Turistbyrå

Grekland är en upplevelse som förändrar livet!

Grekland har många pärlor att upptäcka såsom Thessaloniki, Halkidiki och Nea Moudania för att nämna några. Att besöka Grekland är en upplevelse av kultur, fantastisk mat och vänliga människor.

Thessaloniki the Lady of the North

Elegant och raffinerad, den grekiska ”Lady of the North” är en modern livlig stad som välkomnar besökare som är ivriga att lära sig om dess historia och kultur, och samtidigt ha kul, koppla av, shoppa eller helt enkelt utforska stadsbilden vid havet.

Thessaloniki är den näst största staden i Grekland. Staden som är belägen nära havet, är det en modern metropol som bär spåren av dess stormiga historia och dess kosmopolitiska karaktär, vilket ger den en speciell skönhet och charm.
Thessaloniki med sin mängd bysantinska monument anses med rätta vara ett friluftsmuseum för bysantinsk konst
Se mer om Thessaloniki

Vackra Halkidiki

Upptäck det bedårande vackra Halkidiki med dess klara vatten och gyllene sandstränder, vikar, små öar och gröna landskap. Här kommer din drömsemester att gå i uppfyllelse!

Halkidikis halvö är formad som Poseidons treudd och sticker ut i Egeiska havet. Här hittar du lummiga gröna skogar sträcker sig hela vägen till stranden där reflektioner av gyllene solljus ger gnistrande nyanser till turkosa vatten. Långa sträckor av vacker ständigt föränderlig strandlinje, unika arkeologiska platser, världsberömda kristna monument, mindre kända naturunder och konstgjorda mästerverk har alla bidragit till att forma regionens mångfaldiga identitet, gjort ännu mer intressant av det rika lokala kulinariska och kulturella arvet.

Nea Moudania, är den största staden i prefekturen Halkidiki och bara strax över 50 km från flygplatsen. Staden har en bra hotellinfrastruktur och vid vattnet som har utsikt över Thermaikosbukten finns det många mysiga tavernor som erbjuder utsökta rätter. Området är välkänt för ”Havets festival” under sommaren förutom folkloremuseet och museet för fiskefartyg som presenterar platsens historia. Moudania är en idealisk plats för avkoppling och nöje och också den rätta platsen för att uppleva verkligt lokalt liv, kultur och gastronomi.
Se mer om: Nea Moudania

Kosmopolitiska Kassándra

Enligt mytologin var Kassándra, den första halvön i Halkidiki, platsen för den mytiska sammandrabbningen mellan titanerna. Idag är Kassándra en av Greklands modernaste turistorter. Många besökare går till Thermal Spa Agia Paraskevi för att följa ett terapeutiskt program. Spa är välkänt för sina sällsynta terapeutiska egenskaper. Med pooler, bastur, hamam, hydromassage, erbjuder det behandlingar för många sjukdomar. Mer specifikt är vattnet terapeutiskt för skelett- och ledsjukdomar, hudsjukdomar, gynekologiska och urologiska sjukdomar.

Vackra Sithonia som tar anda ur dig

Den andra delen av Halkidiki, Sithonía, är hem för den antika staden Olynthus med sina unika mosaiker. Det har också stränder som tar andan ur dig! Vegetationen på Sithonía är tät. Skogarna – främst tall – når ner till stränderna – en riktig njutning för sinnena.
Folk säger att det aldrig är för sent att börja spela golf!
Besök Sithonia och hitta Porto Carras Resort som har en långvarig kärleksaffär med golf. Banan grundades 1974, ursprungligen designad av Geoff Cornish och Bill Robinson, och utökades 2002 över 45 hektar till en 18-håls.

Läs mer här om: Sithonia

Byn Neos Marmaras i Sithonia är en kosmopolitisk plats som kombinerar vackra stränder, lyxhotell och alla sorters butiker, barer och restauranger, men framför allt avkoppling och underhållning för alla åldrar.

Läs mer här om Neos Marmaras

Berget Athos är värt ett besök

Den östligaste halvön är hem för en unik kristen-ortodox klosterstat, inskriven på UNESCO:s världsarvslista. Det är ett tusenårigt levande bevis på den bysantinska kulturen, omgiven av orörd natur. I Mount Athos-området i Halkidiki, bara 500 meter från ”kustbyn” Olympiada, möter besökarna en fantastisk naturlig, kulturell, historisk och kulinarisk blandning av landskap och fenomen. Åsarna på det frodiga aristoteliska berget, skyddade av den europeiska konventionen Natura 2000 bär tusentals träd av familjen Fagaceae och 404 arter av växter och örter, samma som en gång hjälpte Alexander den Store att känna igen asiatisk flora. Dess sluttningar korsas av hundratals vandringsleder, som sammanstrålar i Aristotelian Walk, den viktigaste vandringsleden i Europa.

Årets gastromiska event

Kouzina är årets gastronomiska evenemang som varar en hel månad: från 15 maj 2023 till 15 juni 2023 och kommer att fokusera på lokal tradition, som vill att folket i Athos-regionen ska hedra sitt land vid varje tillfälle och tacka det för gåvorna det ger.
Tradition blandas med gourmetkreationer, alltid baserade på lokala ekologiska råvaror, tävlingar och traditionella matlagningslektioner, smaker som lyfter fram ekologiska produkter och smaker från Mindre Asien, antika, traditionella, kloster-, medelhavs- och gourmeträtter – skapade av lokala och kändiskockar.

Läs mer här: Halkidiki och här  Mount Athos Area  

Samtliga foto: GNTO
UPP
Translate »