MAT OCH DRYCK

GLÖGGENS DAG

Glöggen är väl förknippad med de svenska julen och den 1:a December är det glöggens dag. Att dricka varmt kryddat vin har sina anor långt bakåt i tiden. Redan under antiken tillsatte greker och romare kryddor i vin, av hälsoskäl eller som smakförbättrare. I Sverige växte glöggens popularitet under slutet av 1800-talet. Och här tar denna historielektion slut för att i stället ge er tips om just glögg inför både glöggens dag och kommande jul.

Blossa Glögg Saffran

Blossa Glögg Saffran har en rik smak med balanserad sötma. Fin friskhet med toner av kryddnejlika, kardemumma och med en tydlig eftersmak av saffran. 

Tips: Varm Blossa Glögg Saffran drink med apelsingrädde. Värm bara glöggen och toppa den med lättvispad apelsingrädde och du kanske har julens mest tacksamma drink.

Blossa saffran kan drickas både varm och kall, men i den här drinken är den varm.

Pris 92 kronor, 750 ml

Blossa Trestjärnig Brons

Blossa Trestjärnig Brons spetsas med whiskey vilket ger den en kryddig doft och en rund, mild rökighet i eftersmaken.

Servera Blossa Trestjärnig Brons rumstempererad eller varm som avec till kaffe, choklad eller julgodis.

Tips: En julig variant på Irish Coffe som blandas på Blossa Trestjärning Brons, en glögg som spetsas med whiskey. Ett trevligt alternativ till glöggminglet

Pris: 115 Kronor, 500 ml

Glöet Sparkling Glögg

Glöet Sparkling Glögg har en trevligt kryddig och fruktig doft med inslag av ingefära, körsbär, vanilj, kryddnejlika och kanel. Kryddig, fruktig smak med sötma, inslag av ingefära, körsbär, vanilj, kanel och apelsinskal.

Serveras kyld som sällskapsdryck.

Tips: En god cheesecake med pepparkaksbotten, smaksatt med glögg att bjuda på till adventsfirande och glöggfester. Servera tillsammans med Glöet Sparkling Glögg.

Pris: 99 kronor, 750 ml

Glöet White Sparkling Glögg

Doften är kryddig och fruktig med inslag av ingefära, kryddnejlika, kardemumma och kanel och citrus. Smaken är fräsch, fruktig och kryddig med en ton av rostat äpple.

Serveras kyld som sällskapsdryck

Pris: 99 kronor, 750 ml

Åre Glögg

Glögg i allmänhet är en typiskt traditionsbunden dryck där många produkter går åt det klassiska hållet, med smak som starkt drar åt russin och kanel. Åre Glögg är en mer modern och lite stramare glögg med mörk och intensiv fruktighet, påbackad av kardemumma och andra julkryddor.

Pris: 69 kronor, 750 ml

Tilltuggen till glöggen är många utöver pepparkakor och lussebullar. Nedan hittar du ett trevligt recept på ett snack till glöggminglet.

Julsnittar med krämig röra på senap, gräslök och vedrökt karré.

Den vedrökta karrén ger en otroligt god och lite rökig smak som passar ypperligt ihop med senapen. Karrén brukar finnas att köpa i delikatessdisken på mataffären. Julsnittarna går fort att göra och kan nog bli en ny favorit!

Ingredienser:

 • 1 dl crème fraiche
 • 1 msk grovkornig senap
 • 1/2 röd lökca
 • 100 g vedrökt karré
 • 1/2 dl gräslök
 • Fint knäckebröd eller kex

Gör så här:

 • 1. Blanda ihop crème fraiche och senap.
 • 2. Skala och finhacka löken. Spara ca 2 msk till dekoration men ha i resten i röran.
 • 3. Skär karrén i små bitar och blanda i den. Finhacka gräslöken. Spara lite till dekoration och rör i resten i röran. Blanda väl.
 • 4. Bryt små bitar av ett fint knäckebröd, eller lägg ut kex på en bricka. Lägg röran i en spritspåse och spritsa ut röran på varje kex.
 • 5. Dekorera med finhackad gräslök och rödlök. Servera direkt.
Foto: Press och receptet kommer från Folk o Folk
UPP
Translate »