MAT OCH DRYCK

GLENFIDDICH LANSERAR EN NY WHISKEYSERIE

Glenfiddich IPA Experiment

Hur motiverar du dig att fortsätta tillverka whisky i världsklass om du redan är på toppen? För världens mest prisbelönta singelmalt Glenfiddich är det lätt. Destilleriets maltmästare Brian Kinsman söker konstant efter utmaningar och med hjälp av hans innovativa sinne lanserar nu Glenfiddich en ny serie fatlagringar, där Glenfiddich IPA Experiment och Project XX är först ut. Utgåvorna finns tillgängliga på Systembolaget från och med den 2 mars.

Glenfiddich Project XX

I destilleriet i Dufftown, Skottland, tillverkar Glenfiddich olika whiskys som sedan 2015 har vunnit över 100 utmärkelser i whiskytävlingar världen över. Med ett fullt prisskåp och titeln världens mest prisbelönta single malt är det lätt att slappna av och luta sig tillbaka. Men Glenfiddich söker ständigt efter nya utmaningar.

Nya utgåvorna Glenfiddich IPA Experiment och Glenfiddich Project XX är starten på destilleriets nya serie med innovativa fatlagringar. IPA Experiment är resultatet av ett samarbete mellan maltmästaren Brian Kinsman och Speyside Craft Brewerys bryggare Seb Jones. Både Kinsman och Jones kommer från en bakgrund som kemister och redan vid första mötet började de diskutera hur de kunde utveckla nya smaker. De tog fram tre typer av IPA och lät fylla nio bourbonfat som tidigare lagrat Glenfiddich. När ölet mättat eken tömdes faten och fylldes med whisky. Resultatet blev Glenfiddich IPA Experiment – en lättare whisky som slutlagrats tre månader på IPA-fat med smakinslag av citrus, vanilj och humle.

För att framställa Glenfiddich Project XX bjöd Brian Kinsman in 20 whiskyexperter från 16 olika länder till destilleriet. Väl där fick experterna i uppgift att leta bland 3000 fat för att hitta sin favoritwhisky. De 20 faten som valdes ut, bland annat Bourbon-, Sherry- och Portfat, blandades samman i en mindre vetting-tank och buteljerades under namnen Project XX.

– I vanliga fall är det endast en masterblenders smakpreferenser som avgör vilka fat som ska användas. Här har vi utmanat oss själva och istället låtit 20 masterblenders samverka, för att skapa en innovativ och oförutsägbar whisky, förklarar maltmästaren Brian Kinsman.

Smakprofil:

  • Glenfiddich IPA Experiment
  • Artikelnr: 40011 Pris: 649 kr Alkohol: 43%.
  • Doft: Milda frukter, gröna äpplen, päron och humle i kombination med de klassiska söta Glenfiddich- tonerna.
    Smak: Mångfacetterad med inslag av citrus och vanilj.
    Eftersmak: Tydlig eftersmak med smak av humle.
  • Glenfiddich Project XX
  • Artikelnr: 40090 Pris: 699 kr Alkohol: 47%.
  • Doft: Fruktig i form av äppelblommor, sommarfrukter, mogna päron och krämig vanilj. Smak: Mild och djup med söta vinösa inslag, toner av rostad mandel, kanel och tanniner. Eftersmak: Lång eftersmak med hint av lakrits, kokos och ek.
UPP
Translate »