ASIEN

FAIRMONT BAKU FLAME TOWERS

De tronar högt uppe på ett berg och syns från i stort sett hela staden: de tre segelformade byggnaderna som tillsammans bilder The Flame Towers i Baku

Exterieur jour 2321

Redan då Eurovision Song Contest sändes från Baku 2012 var det stort fokus på tornen. Vad få då visste var att det bara var fasaden som stod färdig, insidorna ekade fortfarande tomma. Inte förrän året därpå kunde Fairmont Baku öppna, men sedan dess har hotellet blivit en självklarhet i staden. Redan när man kliver in genom entrédörrarna vet man att man kommer att få uppleva något speciellt. Höjden mellan golv och tak är i linje med en mindre skyskrapa, och i centrum hänger en enorm kristallkrona med den imponerande vikten fem ton. Överhuvudtaget har man lagt ner stor vikt på belysningen.

1307_FLAME 3680

Det finns specialdesignade lampor, takkronor och armaturer precis överallt. Det är snyggt, stilrent och det märks att det inte har sparats på något. Ännu elegantare blir det eftersom det inte på något sätt är pråligt. Hissen upp till 24:e våningen går så tyst att vi för ett litet ögonblick undrar om den går eller står stilla. Väl inne i det enorma rummet dras man som en magnet mot de stora panoramafönstren som vetter ut Kaspiska havet. Det enorma Kristallpalatset som ligger på en udde där nedanför ser ut om en miniatyr. Vi är sannerligen högt upp och till vänster breder hela Baku ut sig, praktiskt taget framför våra fötter.

BYGGT FÖR KRÄSNA RESENÄRER

2

De minsta rummen på Fairmont Baku är 50 kvadratmeter stora, ett medvetet val eftersom man vet vilka krav moderna och erfarna resenärer ställer. På de översta våningarna, där vi bor, ligger Fairmont Gold-sviterna. När man bor i dessa sviter har man även tillgång till Fairmont Gold lounge som ligger på det 19:e våningsplanet. Här äter man frukost i lugn och ro, eller tar en eftermiddagsdrink och/ eller en snack innan middagen. I loungen har man tillgång till arbetsplatser, och det finns även möjlighet att låna konferensrum om man nu skulle vara i behov av det. Övriga gäster intar sin frukost i den väl tilltagna restaurangen på bottenvåningen.

1307_FLAME 3291

Det känns onödigt att rada upp utbudet, det enklaste är att säga att om den frukostbuffén inte är till någons belåtenhet, så kommer det uttalandet från någon med exceptionellt högt ställda krav. Utanför frukostmatsalen, som från och med lunchtid förvandlas till The Italiano Bistro, finns dessutom en stor och härlig terrass om man vill sitta ute och äta. De minsta sviterna är 100 kvadratmeter och har ett separat sovrum.

1

Efter detta växer sedan sviterna i utförande och storlek upp till de två identiska kungliga sviterna som är nära 400 kvadratmeter med separata kök, matsal, enorma badoch arbetsrum samt, naturligtvis, separata ingångar för kungligheternas medföljande stab. Det finns även två identiska presidentsviter. På bottenvåningen finns den trevliga lobbybaren där personalen med finess serverar goda drinkar och ser till att vistelsen blir trevlig. Under eftermiddagarna spelas det levande musik på den vackra flygeln i lobbyn.

ALOV STEAKHOUSE & JAZZ BAR

1307_FLAME 4105

På andra våningen ligger Alov Steakhouse där det bland annat serveras importerat kött som har mörats till perfektion. Från borden ser man hur kockarna jobbar i det öppna köket, och serveringspersonalen rekommenderar både rätter och tillhörande viner till full belåtenhet.

Alov Jazz Bar

Intill ligger Alov Jazz bar, ett trevligt ställe med en väl tilltagen drinkmeny och härlig stämning. Efterhand som timmarna går förändras atmosfären till att bli mer lik den i en nattklubb. I den intilliggande cigarrloungen får man hjälp att välja ut sin favoritcigarr från ett brett sortiment. Lite överraskade blir vi över att det fortfarande är tillåtet att röka inomhus, förvisso inte överallt, men ändå.

ESPA, VAD ANNARS?

ESPA at Fairmont Baku, Pool

När det finns ett Espa, då vet man att man får valuta för pengarna. Det är det första Espa i landet, och här har man utrymmen. Spat breder ut sig över två våningar, totalt 3 500 kvadratmeter, och erbjuder allt från klassisk massage till avancerade behandlingar med den senaste teknologi. Här finns det största hammamet i regionen, behandlingsrum i flera olika storlekar, även för par. Det finns upplevelseduschar, yogarum och den senaste träningsutrustningen. Självklart kan man hålla sig uppdaterad om vad som händer i världen medan man springer på löpbandet – det finns snabbknappar till sociala medier som Facebook och Youtube på skärmen framför dig. För den som har bråttom erbjuder man expressbehandlingar, och det finns även en lyxig mosaikpool.

Den som inte vill gå på spa, men ändå koppla av, beger sig till det utomhusliggande poolområdet H2O Pool & Lounge, som ligger på femte våningen. Sola, bada och njut av den vackra utsikten, ta en drink i baren eller beställ lite snacks till solstolen. Vad väntar du på? Baku väntar på dig!

För mer information:
www.fairmont.com/baku

Foto: Press

UPP
Translate »