Länge, länge har vi närt drömmen om att en gång få uppleva den spektakulära naturen på Grönland, världens största ö. Glaciärerna, inlandsisen, de snöklädda bergstopparna, floran och faunan. Nu är det äntligen dags att göra verklighet av våra drömmar. Vi har insett att en kryssning utmed Grönlands kust är det optimala alternativet att få uppleva så mycket som möjligt under bekväma förhållanden. Nu ska vi få uppleva detta ombord på Silver Explorer.
Ett av världens allra lyxigaste kryssningsrederier, Silversea, har förutom sin klassiska flotta några riktigt fina expeditionsfartyg för den lite mer äventyrlige resenären som både vill kryssa med högsta möjliga lyx och komfort, och dessutom ha en aktiv semester med expertledda utflykter på land och till sjöss. Dessa fartyg prioriterar mer äventyrliga destinationer, oftast långt bortom allfarvägarna och turiststråken.
Vår resa börjar med Silver Explorer
Vi mönstrar på Silver Explorer i Reykjavik, och styr genast ut till havs för en tolvdagarskryssning utmed den grönländska kusten. Efter ett drygt dygn på ett lugnt och snällt hav närmar vi oss Grönland. Väckarklockan ringer redan klockan halv sex, och när vi kikar ut genom fönstret i hytten ser vi att det milda, försiktiga, rosalila gryningsljuset på den molnfria himlen speglar sig i ett alldeles stilla hav.
Vi tar oss snabbt upp på fördäck på Silver Explorer i den krispiga, kyliga morgonluften. Där tar utsikten fullständigt andan ur oss! Sakta, sakta kommer den vintriga, silverglittrande kusten glidande allt närmare, och de första små isbergen dyker upp runt båten. Till en början är vi alldeles ensamma på däck. Efter ett tag får vi sällskap av allt flera av våra 54 medpassagerare. En samling nyfikna, äventyrslystna resenärer i skilda åldrar och av varierande nationaliteter. Men det vi har gemensamt denna morgon är, förutom våra ivrigt klickande kameror, vår pirrande förväntan på denna stora, mytomspunna, vackra vinterö.
Skoldungen Fjord på Grönlands sydöstra kust
Silver Explorer glider in i Skoldungen Fjord på Grönlands sydöstra kust. Där lägger oss för ankar i en helt obebodd värld av pampiga höga berg, mäktiga glaciärer och stora, vackra isberg. Under dagen kryssar vi runt i fartygets medföljande Zodiac-gummibåtar, och kikar närmare på naturens alla under. Zodiac-båtarnas kaptener är medlemmar ur fartygets expeditionsteam. Dessa består av forskare och specialister inom arktisk flora och fauna, marinbiologer, arkeologer, och liknande kunskapsområden. De guidar oss skickligt och kunnigt. De har massvis med spännande information om allt vi ser runt omkring oss i de små gummibåtarna. Det gäller verkligen också Uli, vår gummibåtskapten, som är isbjörnsforskare och marinbiolog. Det han inte vet om polarmiljö är inte värt att veta.
Den stora glaciären längst in i fjorden har en vägg som är nästan 150 meter hög ut mot oss i vattnet. Då och då mullrar den när den kalvar och släpper ifrån sig stora sjok av is ner i havet. De omgivande snöklädda bergstopparna är ungefär 1 500 meter höga. Dessa utgör en magnifik fond till glaciären, havet och den karga kusten. Några sälar tittar upp här och där, nyfiket undrande vad det är för konstiga besökare som stör deras fridfulla idyll.
Väl tillbaka ombord på Silver Explorer är det ljuvligt att kliva ur alla tjocka, varma kläder och tassa upp till akterdäck i våra sköna badrockar för ett ljuvligt varmt bad i en av fartygets jacuzzis, smutta på en god drink serverad vid poolside och njuta av den häftiga utsikten i fjorden där vi ligger i det varma badet.
Människor och natur på Grönland
Nästa dag glider Silver Explorer igenom Prins Christian Sund längst söderut på Grönland. Det är tio mil långt men ibland bara 500 meter brett. Det vintriga landskapet är fantastiskt vackert, med höga, snöklädda berg som störtar rakt ner i havet och pampiga glaciärer som majestätiskt glider ner i vattnet. Vi kliver i Zodiac-båtarna igen och landstiger på träbryggan i den lilla byn Appilattoq. Här bor ett hundratal inuiter lever av fiske och jakt. Livet här är enkelt och ganska isolerat eftersom byn bara kan nås från havet. Det finns inga telefonförbindelser, utan all kontakt med omvärlden sker via radio. I byskolan går sju barn och den lilla söta kyrkan är byns samlingsplats.
Vi bjuds in till kyrkan för att träffa några av invånarna, och kören samlas och ger oss några fina smakprov ur deras repertoar av folksånger. Det är tydligt att vårt besök uppskattas och byns invånare är minst lika nyfikna på oss som vi är på dem. En del av dem kan lite danska, så vi trevar oss försiktigt fram på en slags nordisk språkblandning. Med händernas hjälp och varma leenden överbryggar vi de sista resterna av de språkliga barriärerna.
Grönlands huvudstad Nuuk
Under vår färd norrut med Silver Explorer utmed Grönlands västkust övergår de små byarna långsamt i allt större samhällen. Störst är huvudstaden Nuuk med cirka 15 000 invånare, som utgör en dryg fjärdedel av Grönlands befolkning. Arkitekturen i Nuuk är en lustig blandning av vackra små hus och stora moderna hyresfastigheter. Alla har inte en bil men definitivt en båt, och kustlinjen präglas av stora småbåtshamnar.
Nationalmuseet i Nuuk är verkligen värt ett besök. Förutom mycket om inuiternas historia och kultur finns här också de världsberömda Qilakitsoqmumierna som räknas som Grönlands främsta arkeologiska fynd. Vind och kyla har bevarat kropparna i ett slags frystorkat skick, trots att de avled redan under sent 1400-tal. Grönland är ett autonomt land inom konungariket Danmark, och även om det officiella språket är grönländska är det många som kan danska, och högre utbildning på Grönland sker också på danska språket.
Maten ombord Silver Explorer är av högsta gourmetklass
Maten ombord på vårt fartyg Silver Explorer är förstås av högsta gourmetklass, som alltid på Silverseas eleganta fartyg. Tyska Pia Pieper är köksmästare, med en gedigen erfarenhet från Relais & Chateaux-anläggningar. Men det är inte första gången som Pia styr och ställer i ett kök i rörelse. Hon har tidigare erfarenhet av gourmetmatlagning på allt från eleganta flodbåtar till Orientexpressen. Till sin hjälp i köket har hon hela arton personer, och de lyckas trolla fram en lång rad kulinariska läckerheter även under de sista dagarna ombord när förråden börjar sina.
Köket på Silver Explorer är internationellt med alla kulinariska delikatesser man kan tänka sig, och med härliga lokala inslag. Maten lagas med stor omsorg av förstklassiga råvaror, och de vackra uppläggningarna gör att varje rätt är lika mycket en fröjd för ögat som för gommen.
Som ett alternativ till huvudmatsalen finns också Hot Rock Dining på pooldäck i aktern på fartyget. Här grillar man sin egen mat – kött, fisk eller skaldjur – på heta stenhällar vid bordet. Mycket fräscht och gott! Huvudansvaret för de goda desserterna, både till lunch och middag, har konditor Joseph Acuba från Filippinerna. Att vara kreativ och få göra sina egna skapelser tycker han förstås är det allra roligaste, och det får vi se och smaka många ljuvliga prov på under resans gång. Hans dotter har beslutat att följa i pappas fotspår, och Joseph drömmer om att en dag i framtiden kunna starta sitt eget ställe tillsammans med familjen hemma i Filippinerna.
Livet ombord på Silver Explorer är lika elegant som på de klassiska kryssningsfartygen, men klädstilen är mer avslappnad på expeditionsfartygen. Enbart vid några få tillfällen, såsom Captains Welcome Dinner, anbefalls lite elegantare och formellare klädsel.
Inget saknas oss ombord på Silver Explorer
Våra fina hytter är lyxutrustade och vår butler ser till att vi aldrig saknar något. Fartygets expeditionsteam håller intressanta och lättsamma föredrag inom sina respektive expertområden om det vi kommer att få uppleva på våra utflykter, något som verkligen höjer upplevelserna till ännu högre nivåer. Eftersom man inte är så stor grupp resenärer på den här typen av fartyg, lär man lätt känna både andra gäster och personalen, och det blir en kärvänlig, familjär och otvungen stämning ombord.
Norrskenet väcker oss mitt i natten
Klockan ett på natten, när vi just hunnit somna efter ännu en kulinarisk och trevlig kväll ombord på Silver Explorer, ropar vår expeditionsledare Stefan plötsligt i högtalarna att det är norrsken ute i natt. Vi gnuggar sömnen ur ögonen och hoppar snabbt i varma kläder för att bege oss upp på däck. Här väntar oss ett vackert grönfärgat skådespel på himlen. Det grönflammiga ljuset förändrar sig ständigt. Det ökar och minskar i styrka, växer och krymper i yta, drar ihop sig, sprider ut sig och skickar ut sina långa armar över himlavalvet.
Vi inser plötsligt att vi pratar viskande till varandra allihop. Det känns liksom bäst så. Andäktigt, vördnadsfullt. Det blir en händelse som lever kvar som ett sakralt och högtidligt minne. Vi var där. Vi upplevde det! Södra Grönland, Island och även de nordligaste delarna av Norge och Sverige ligger geografiskt i norrskensbältet.
Det gröna skenet är vanligast, men det finns även rosa, rött och lilablått sken. Bruno, fartygets brasilianske fotograf, berättade att enligt grönländsk folktro ska man aldrig vissla när det är norrsken ute. Då riskerar man att bli halshuggen av sina förfäder, som sedan roar sig med att spela fotboll med huvudet. Vi bestämmer oss för att inte utmana ödet, utan njuter helt visselfritt av den unika naturupplevelsen.
Knölvalar på besök
Även på dagtid spenderar vi många spännande timmar uppe på däck på Silver Explorer. Vyerna är magnifika med storslagna blåskiftande isberg, mäktiga glaciärer och höga bergstoppar som speglar sig i havet. På kvällarna bjuds vi ofta på spektakulära solnedgångar som färgar hav och himmel i de mest magiska färger. En dag har vi lyckan att få se en flock med knölvalar som tumlar runt i närheten av vårt fartyg. Kaptenen saktar in och styr närmare, och vi får njuta en lång stund av skådespelet av deras stora gråskimrande kroppar som sakta glider runt i vattnet.
Det frustande lätet när de blåser ut luften är mäktigt, men när vi kommer alltför nära saluterar de oss med sin stjärtfena och dyker ner på djupet igen. Strax utanför Uunartoq Island ankrar fartyget upp och vi tar våra gummibåtar in till ön där vi får vada iland och får båtarna uppdragna på stranden. Vi tar en promenad upp på ön, och rusar upp på en lång ås när vi hör ett mäktigt dån.
I en vik på andra sidan åsen ser vi några stora isberg som ligger och guppar i solskenet, efter att ett av de större delat på sig. Efter ytterligare en stunds promenad kommer vi fram till två naturligt varma källor som inte är mer än gropar på några kvadratmeter, och precis lagom djupa för att kunna användas som naturliga badkar. En grönländsk inuitfamilj med barn som kommit i kanot från en grannö tittar förvånat upp ur en av källorna när vårt gäng med blekansikten dyker upp mitt i deras badande idyll. Vattnet i källorna är trettiofem grader varmt, och vi samsas glatt med den lilla familjen och njuter av badet en god stund.
Sanslöst bostskämnda ombord Silver Explorer
Vår kryssning med Silver Explorer slutar i Kangerlussuaq, och vägen dit går igenom ännu en vacker lång fjord. Här lämnar vi motvilligt vår härliga tillvaro på Silver Explorer efter att i tolv dagar ha blivit sanslöst bortskämda ombord och fått uppleva unika arktiska miljöer, guidade av kunniga och trevliga experter i fartygets expeditionsteam. MEN – för oss på First Class Magazine är äventyret faktiskt inte slut ännu.
I Kangerlussuaq väntar oss nya spännande upplevelser uppe på inlandsisen. Under sommarmånaderna är vädret ofta stabilt soligt och fint på Grönland. Den i vårt tycke bästa tiden för ett besök är i augusti, eftersom myggorna kan vara besvärande under juni och juli men försvinner snabbt efter det. En expeditionskryssning, som denna med Silver Explorer, utmed kusten är det optimala sättet att få uppleva så mycket som möjligt av den stora ön, eftersom det inte finns några vägar mellan orterna och flyg mellan varje ort blir för omständligt och stjäl mycket tid. Att sedan kunna kombinera aktiva utflykter med att få skämmas bort riktigt ordentligt på ett femstjärnigt lyxkryssningsfartyg under resans gång gör det hela förstås ännu mer fulländat.
En dröm har blivit verklighet – vi har fått uppleva Grönland!
Här hittar du mer information om Silver Explorer.