INREDNING

ENGLESSON – KLASSISKA KVALITETSMÖBLER SEDAN 1964

När civilingejören Staffan Englesson  designade ett mässingsbord till sin hustru Marilene, fick han beställningar från bekantskapskretsen

Englesson6

Året var 1964 och bordet blev starten för det som i dag är ett av Sveriges ledande varumärken inom möbler och sängar: Englesson.

Jag möter upp familjen Englesson på deras huvudkontor som ligger ett stenkast från deras butik Englesson & Company Möbelbutiken i Djursholm. Det är VD:n Michael, hans hustru Camilla samt Lena, hustru till Michaels bror Johan. Under bordet ligger hunden Moses, men han är mer intresserad av att bli kliad bakom örat än att bjäffa som designklassiker.

Englesson4

Det går knappast att använda sig av ett bättre ord än designklassiker när det kommer till Englesson. Man har sin egen tillverkning i en 14 000 kvadratmeter stor fabrik i Polen, och allt som lämnar den fabriken är kvalitetssäkrat enligt ISO-standarden, samt signerat. Företagets storsäljare är möbelserien Stockholm och förädlade varianter av Howardsoffan som aldrig tycks gå ur tiden. Särskilt populär är den svängda Howardmodellen som Michael Englesson själv ville ha till sitt hem i början på 2000-talet.

Eftersom ingen annan tillverkade svängda modeller den gången, ritade han och lät tillverka soffan själv – och vips, en storsäljare hade sett dagens ljus. Att Michael och Johan en dags skulle ta över familjeföretaget efter sin far var ingen självklarhet, men efter att de båda – vi är nu på slutet av 1980-talet – hade utbildat sig till civilekonomer, gick de in i företaget med ambition att utveckla. Michael och Johan har delat ansvar i bolaget där Michael ansvarar för den svenska verksamheten och Johan för produktionsbolaget i Polen. Deras bättre hälfter, Camilla och Lena, har med sina väl utvecklade sinnen för inredning ansvaret att hjälpa såväl privat- som företagskunder att hitta rätt möbler och inredning, allt anpassat efter varje enskild kunds unika behov.

Englesson1

Uppdragen varierar i storlek, det kan vara allt ifrån att hjälpa en kund att hitta rätt tyg till en soffa, till att inreda hela hem. På ”skrytkontot” finns bland annat VIP-loungen på Arlanda flygplats inklusive den kungliga loungen liksom Stockholm Open, PGA Nordea Masters, TV-produktioner såsom Solsidan, 100 Code och Johan Falk-filmerna med flera projekt.

STOR VARIATION OCH NYA SAMARBETEN

Englessons möbler finns inte bara att köpa i deras egna butik Englesson & Company Möbelbutiken utan de säljs också hos utvalda och exklusiva möbelhandlare över i stort sett hela Skandinavien samt i Tyskland. Möblerna är självklart desamma, och återförsäljarna är väl utbildade inom vilka möjligheter som ges gällande sortimentet. Det finns dock några skillnader. Bland annat kan man i Englessons egna butik välja bland långt flera tyger till de stoppade möblerna. I deras butik finns kanske Sveriges största tygrum, fyllt av tygprover från leverantörer från världens alla hörn. Englesson samarbetar sedan länge med bland andra Ralph Lauren, Designers Guild och William Yeoward. Det är heller inte ovanligt att någon kund själv har inhandlat ett tyg någonstans i världen, och beställer sina möbler i just det unika tyget. Allt är möjligt, den enda riktlinjen som finns är att det aktuella tyget givetvis måste vara lämpligt för möbler.

TRADITION OCH LÅNG LIVSLÄNGD

Englesson3

Vare sig man handlar ny soffa, beställer en Englessonsäng eller inreder sitt hem med några av de mycket populära modulhyllorna som ser ut att vara platsbyggda, så är det ett par saker som gäller. Till exempel tillverkas alla Englessons möbler på beställning vilket gör att det blir lite längre leveranstider. I gengäld vet kunderna att möblerna har tillverkats just för dem och att de inte har stått på något lager någonstans. Och kunderna ja; det man hos Englesson tycker är roligt är att äldre kunders barn mer än gärna handlar sina möbler hos samma leverantör som sina föräldrar. Lika mycket som man kan tolka detta som att smak och stil går i arv, kan man se på det som att Englessons kunder både vet vad de vill ha, och vet vad de får, nämligen möbler med toppkvalitet. Apropå tyger: Med sina 51 år på marknaden, och med ett stort intresse för tyger, så har ju ett antal mönster funnits i Englessons sortiment genom åren.

Englesson7

Lena berättar att det en dag kom in en kund i butiken och efterlyste ett tyg som hon kom ihåg ifrån sin barndom. De försökte få henne att beskriva tyget och efter ett tag kom hon på en detalj. ”Det var en liten apa på det”, berättade hon. Efter att ha tänkt sig om några vändor kom Lena på att kunden måste tala om ett tyg som de hade för massor av år sedan och som heter ”Indian Summer”. De letade i sina gömmor och hittade tyget till kundens enorma förtjusning. Att textil kan väcka minnen blev alldeles uppenbart när kunden inte kunde låta bli att fälla några tårar vid åsynen av tyget. Jag frågar trion om hur de ser på trender och får ett ganska kontant svar: Englesson följer inte trender utan arbetar med klassiska möbler och rena linjer, något som aldrig blir omodernt. Med tanke på det enorma utbudet av tyger, så kan stoppmöblerna ändå blir hur balla och trendiga som helst, beroende på hur vågad kunden är. De allra flesta av Englessons stoppmöbler kan också fås med avtagbar klädsel så att man kan byta om man vill. Det värnar om miljön och ligger helt i linje med företagets miljöpolicy. Englessons möbler ska hålla över tiden och deras serier har en livslängd på 10-20 år innan de ändras. En stor fördel med detta är att man kan komplettera möbler efterhand om det behovet skulle uppstå.

ENGLESSON & COMPANY – INSPIRERANDE BUTIK

Efter att vi har pratat lite allmänt om Englesson och vad företaget står för, vill jag se butiken. Jag har förvisso varit där förut, men av naturliga skäl ändras ju en möbelbutiks utseende över tiden.

Det första som möter mig är en hel hög hundar. Camilla och Lena skrattar och berättar att hundar är hela familjens stora intresse, och det märks att hundarna är vana vid att det kommer “gäster”, de tar ingen större notis om kunderna. Särskilt barn brukar bli förtjusta över att få gosa med hundarna. Själva butiken är som en enda stor inspirationskälla. Varje medarbetare ansvarar för sin egna utställning, utställningar som varierar mellan stramt och klassiskt till mer modernt med uttagna svängar i form av tyger och inredningsdetaljer.

Englesson5

Förutom de egna kollektionerna finns det inredningsbitar som köps in från olika mässor runt om i världen. Jag kommer på mig själv med att vilja göra om där hemma, allt här inne är så otroligt snyggt och välgenomtänkt. Stora, bylsiga soffor varvas med strama modulhyllor. Mjuka mattor, snygga lampor och kuddar i olika storlekar och med olika mönster skapar en helhet och ett ha-begär. Det är lätt att förstå att det är hit man ska gå när det behövs inspiration. Längst in i lokalen finns Englessons snygga sängar och hyllsystemen som egentligen är modulmöbler, men som kan anpassas till vilka behov som helst. Det mest finurliga med dessa modulerna är att de färdigmonterade ser ut att vara platsbyggda.

Englesson2

Jag får berättat för mig om en kund som ringde till butiken för att höra om de här modulsystemen verkligen kunde anpassas precis enligt önskemål? ”Så det innebär alltså att jag kan ha lådor från golvet och ända upp i taket?” undrade han. Och visst skulle han kunna få det, men han ändrade sig dock när man hade förklarat för honom att det möjligen skulle kunna bli ett litet problem att komma åt innehållet i lådan som placerades högst upp under taket. Från ett soffbord till ett anrikt familjeföretag som idag samarbetar med bland annat vår världsmästare Charlotte Kalla som frontar Englessons möbel- och sängkollektion. Att tradition och klassiska möbler har sin rättmätiga plats i ett annars ganska snabbt roterande trendhjul har Englessons nu bevisat i över ett halvt sekel.

De fyra huvudpersonerna har inga planer på att trappa ner, och på den givna frågan, den om deras barn en dag kommer att ta över verksamheten, finns inget givet svar. Precis som det inte heller gjorde innan Michael och Johan tog över efter sin far. Framtiden får helt enkelt visa vad den har i sitt sköte. Dithän fortsätter man på den inslagna vägen, och levererar klassiska kvalitetsmöbler.

För mer information:
www.englessoncompany.se
www.englesson.se

Foto: Mathias Blom, The Happy Creative

UPP
Translate »