EUROPA

EN WEEKEND I AIX-EN-PROVENCE

Gastronomiska pärlor, de bästa hotellen, sofistikerad kultur och en unik vingård

Vi utgår ifrån Cours Mirabeau som ligger mitt i Aix-en-Provence och är stadens egna Champs-Élysées. Den kantas av gigantiska platanträd längs byggnader från 1700-talet och sägs vara en av Europas vackraste gator.

DomaineDeCapelongue-VueAerienne02

Myten berättar att det flyter en kanal under boulevarden, därför frodas träden. Le Cours har under trehundra år lockat poeter och konstnärer till sina mysiga caféer och sofistikerade restauranger.

Restaurangen Les Deux Garçons, eller 2G som man säger på “aixoise”, frekventerades av storheter som Cocteau, Sartre, Picasso, Cézanne, Zola och Piaf. Från början var det en manlig schackklubb. Det är här skådespelaren John Malkovich intar sitt morgonkaffe på lördagar. Det är här Brangelina har sin workshop för sitt vin Miraval.

maison d'aix 2 hhote (11)

Här ska man göra det fransmännen är allra bäst på: flanera. Aix är en studentstad för både franska och internationella elever, och en knytpunkt för TGV, snabbtåget, som länkar till Barcelona åt ena hållet och Nice åt det andra. Det är en stad för affärer och forskning, teater och musik, dans och konst – och arkitektur, inte minst. Den bästa tiden att flanera är tidigt på morgonen då man fortfarande kan höra fontänerna; det finns inte mindre än 360 sådana här.

QUARTIER MAZARIN

Detta är det historiska kvarteret i hjärtat i Aix. Här doftar det av kultur: museer, utställningar, gallerier, boutiquer och härliga oaser för ett glas rosé. Kvarteret byggdes av Michel Mazarin på mitten av 1600-talet. Vi besöker Caumont, som är det nya kulturhuset med ett hav av utställningar. Bara själva byggnaden är värd ett besök, ett Hôtel Particulier som renoverats med andakt. Hôtel Galifet ligger på rue Cardinal. En asiatisk utställning presenteras på dess galleri,med café under trädkronorna.

maison d'aix hhote (16)

En solig oas med installationer på gården. La Maison d’Aix är ett lyxigt hotell med fyra sviter. Ett ”eget vardagsrum” ett stenkast från stadens brus. Med spa, terrass och en frukostlounge i trädgården. Detta är ett townhouse som andas exotism mitt i Quartier Mazarin. Mademoiselle Henriette Reboul, en ”axoise” och berömd antikhandlare köpte fastigheten 1903. De rika och berömda i Aix umgicks här och festerna avlöste varandra. När arkitekten Laura Juhen och Louis Mariotti fick uppdrag i början av 2000-talet att renovera hotellet lät de historien sitta kvar i väggarna och skapade en inredning som uttryckte mademoiselle Rebuls sensualitet. Här andas diskret lyx och personlig service.

– Hos oss ska våra gäster känna sig som om det är deras eget hem de kliver in i mitt i Aix, säger Laura Juhen. Musée Granet, som öppnade redan 1838 i Mazarin, är fyllt av 120 målningar av bland andra Braque, de Staël, Picasso, Cézanne och van Gogh. La Cerise sur le Gateau är stadens lilla körsbär, ett hål i väggen med ekologiska rätter serverade av en kock som är Place Ramus främsta attraktion. Lokala produkter lagade på traditionellt provensalskt manér. Fransk husmanskost när den är som bäst. En helt fantastisk plats är Pavillon de Vendôme. Denna franska trädgård är en plats för frid och skönhet, återspeglande den livsstil som existerade här i Aix för flera århundraden sedan.

maison d'aix hhote (10)

Thermes Sextius, bara ett stenkast från paradgatan Cours Mirabeau, är ett kurhotell på 3000 kvadratmeter byggt ovanpå romerska bad från 122 f Kr, med källvatten rikt på mineraler och kalcium. Ett vattenpalats mitt i ett myllrande gatuliv. Le Pavillon Noir, som är ett arkitektoniskt konstverk av Rudy Ricciotti, har alltid dörrarna öppna in till de repeterande dansarna i detta koreografins tempel. Chateau La Coste – vin, arkitektur och konst i världsklass I Le-Puy-Saint-Réparade, tjugo minuter norr om Aix, ligger en världsunik vingård som även öppnar ett femstjärnigt ekologiskt hotell till sommaren.

Det är irländaren Patrick ”Paddy” McKillen som skapat en konstellation av konst, vinodling, arkitektur, olivodling och en bistro för gourmander. Familjen förälskade sig i regionen för tio år sedan och köpte 180 hektar mark, berättar Mara McKillen, som är projektledare och syster till affärsmannen. – Vi ville skapa ett samröre mellan konst och arkitektur i en magisk natur, så vi bjöd in några av världens främsta konstnärer och arkitekter med en gemensam nämnare – de är alla vinnare av det prestigefyllda Pritzker-priset. Vi gav dem fria händer att skapa var sitt konstverk. Idag har vi tjugofem installationer på området, men det är bara början, berättar Mara McKillen.

CHOCKERANDE OCH HÄFTIGT

Vinet

Château La Coste producerar ekologiska kvalitetsviner, ”vin bio”, som man kallar det här. Idag går 30 procent av produktionen på export, förklarar vinbonden Matthieu Cossé, som i samarbete med familjen McKillen skapat ett kvalitetsvin. Vinet Château La Coste tillhör vinfamiljen Côteaux d’Aix-en-Provence. Appelationen består av druvorna cabernet sauvignon, syrah och grenache för röd- och rosévin medan vermentino och sauvignon blanc används till de vita vinerna. En exklusiv vinskola kommer snart att slå upp portarna bredvid vinkällaren. Det mest spektakulära med vingården är en promenad på cirka två timmar som bjuder på överraskningar i form av några av de största installationerna i Europa. Chockerande stora kontraster, men samtidigt innovativt och livsbejakande.

Den kanadensiske arkitekten Frank O Gehry har till exempel skapat Pavillon de la musique, en spektakulär utomhusscen där man under sommarhalvåret arrangerar konserter. När Tadao Ando hittade en liten ruin av ett kapell på den högsta toppen av området slog han in kapellet i ett ”glaspaket” för att skydda det från både klimatet och demoner. Arkitekten har lekt med ljus och väggar i ett samspel med naturen som resulterat i en meditativ atmosfär. Vinkällaren, även kallad hangaren, är ritad av Jean Nouvel. Alla vet att arkitekten är svag för metalliska konstruktioner och här har han skapat en framtidens cave med glasad fasad, aluminiumbågar och ondulerat rostfritt ståltak med värmeisolering. Mitt i bassängen framför restaurangen reser sig skulpturen Infinity av Hiroshi Sugimoto.

Louise Bourgeois Crouching Spider kryper ihop framför oss vid vingårdens huvudbyggnad. Det var ett av konstnärinnans sista verk, skapades 2003 och installerades bara några dagar innan Bourgeois dog i New York 2010, 99 år gammal. Under sommaren kommer en helt ny skapelse av Jean Nouvel och Louise Bourgeois att invigas, en enastående installation som i dagsläget finns på Tate Modern i London. Ett tehus från Vietnam, nedplockat, fraktat och återuppbyggt, och en egen grönsaksträdgård kommer också att invigas under hösten.

GASTRONOMISKA UPPLEVELSER I MAGISKT LJUS

Vi åker österut på Route de Cézanne, den enda kulturklassade vägen i Frankrike, och svänger av till Hôtel Les Lodges Sainte Victoire. Vid foten av berget Sainte Victoire, som är landmärke i regionen Bouches-du-Rhône, satt Paul Cézanne och målade sina tavlor. Här kan man besöka Les Carrières de Bibémus där hans ateljé står kvar. Att bestiga berget tar halvannan timme om du är snabb och är beredd att klättra lite. En myllrande väg bär uppåt med härliga vyer ända till Marseille. Det som en gång var ett hospital har idag byggts om till ett boutiquehotell omgivet av underbar natur i Le Tholonet, strax utanför Aix.

På Hotel Les Lodges Saint Estève är inredningen sobert modern med provencalsk touch. Hotellet består av 35 rum, 4 individuella villor, ett spa och uppvärmd utomhuspool mitt i en ljuvlig trädgård. Ljuset letar sig in mellan platanträden och pinje-parasollen på terrassen till restaurangen. Här har Mathias Dandine skapat sitt kök med lokal gastronomi. I början av året fick han sin tredje stjärna, eller ”macaron”, som man kallar utnämningen här i Frankrike. – Omgivningarna runt Aix är enastående vackra, doftar gott och bjuder på färgstarka grönsaker som är basen i mitt kök. Lokala odlingar och marknader står överst på inköpslistan. Runt berget Saint Victoire kan man hitta utsökt tryffel. Vi har faktiskt också en odling på hotellområdet, berättar Mathias och pekar österut.

EN STJÄRNA I LUBERON – DOMAINE DE CAPELONGUE

DomaineDeCapelongue-BastideDeCapelongue01

Mitt i cederträdskogen, på toppen av berget ovanför den lilla byn Bonnieux, cirka fyrtio minuters resa norr om Aix, har kocken Edouard Loubet skapat en gastronomisk by med fyra restauranger, Bastide de Capelongue. som sedan länge är en gastronomisk institution och ingår i den prestigefulla gruppen Relais & Châteaux, erbjuder sjutton sviter som är namngivna efter regionens författare, som Daudet och Giono. På Capelongue Farm har man byggt sexton designade lägenheter och en nytt bistro: La Bergerie.

EdouardLoubet01

Här har man skapat en avslappnad atmosfär. Man kan beställa en tryffelpizza gräddad direkt över eld eller sitta i det öppna köket och ta del av tillagningen. Monsieur Loubet föddes i Marc Veyrats by Manigod i Alperna. Marc Veyrat var Loubets mentor och en av Frankrikes mest kända kockar. Edouard Loubet förälskade sig i ljuset i Provence, grönsakerna och naturen och har sedan början av 1990-talet verkat i regionen. Han fick sin första stjärna 1999 och har utnämnts till ”Chef of the Year” och fått utmärkelser i Gault & Millau. Han jobbar gärna med tryffel, en av hans favoritingredienser, som det finns mycket av här i regionen Vaucluse.

HOSTELLERIE L’ABBAYE DE LA CELLE, ALAIN DUCASSE

HAC - terrasse et jardin (c) David Bordes

Mitt i vindistriktet Le Var ligger Hostellerie de L’Abbaye de la Celle, tjugo minuter öster om Aix. Här har ”the grand master” Alain Ducasse skapat en lustgård för gourmander. Detta auberge har ljuvliga sviter och en magnifik trädgård i ett benediktinerkloster från 1100-talet.

– Jag har blivit aubergiste, säger Ducasse, när First Class Magazine besöker hans restaurang. Han driver två auberge i Provence som är top of the top i gastronomisk husmanskost haute de gamme. I Moustiers finns även ett utbildningscentrum för unga talanger. Det första man kliver in i är en trädgård omgiven av 150-åriga cypresser, där man odlar grönsaker och kryddor; mynta, tissane, basilika och verveine bland annat. Här råder sofistikerad utsökt service av personal som sublimt rör sig mellan borden.

Vi dricker Côteaux Varois, ett vitt vin från regionen, som aperitif: La Rose de Vents 2014. Sedan intas en en ”amuse bouche” av purjolök, tapenade, ostkräm och morötter med två olika bröd, som serveras i hela limpor på bordet. På menyn denna septemberdag: Menu du Marché, la proposition du chef. Anchois frais, farcis aux herbes du potager med ett Rosé 2013 – Etoiles d’Aquino Carré de Porc fermier, pomme boulangère et rougette med ett Rouge 2011 – Domaine de la Grand Vigne. Till dessert: Clafoutis rhubarbe och sorbet frais med ett vitt Duvinier 1:er novembre 2012. En femstjärnig oas för finsmakare med fem sviter och fem dubbelrum.

HAC - La Verrière (c) DavidBordes

Le chef, Benoit Witz, har arbetat hos Ducasse sedan 1987 på Louis XV i Monaco. Han binder ihop mästarens filosofi med de lokala produkterna från land och hav i genuina personliga rätter efter vad årstiden har att erbjuda. Benoit är född i Alsace och började egentligen sin bana i sin familjs stora kök.

– I mina hemtrakter samlas vi runt köksbordet, hänger där, lagar mat ihop bredvid den öppna spisen, bjuder in grannar och vänner. Jag tog intryck av denna gemenskap som barn och ville leva mitt liv genom den. Jag hade också tur. I vår grannby Heberlein ligger den trestjärniga restaurangen Ellhausern. Jag fick chans att börja min karriär där och sedan fortsatte jag via Lyon, där jag träffade Alain och hamnade här i Provence. Det är underbart, säger Benoit som entusiastiskt visar hur han tillagar rätten Fruit du Moment Rôtis à la Vanille, en ”cookpot”, som är en liten gryta tillagad i ugn med kronärtskocka, selleri, äpple, päron och morötter, kokta i olivolja och vit vinäger. Vad kan man säga? Ducasse är alltid Ducasse: First Class.

För mer information:
www.abbaye-celle.com
www.capelongue.com
www.caumont-centredart.com
www.chateau-la-coste.com
www.lamaisondaix.com
www.leslodgessaintevictoire.com
www.thermes-sextius.com

Foto: Press

UPP
Translate »