ASIEN

AL MAHA DESERT RESORT & SPA

Fem mil utanför Dubai, samt ytterligare någon mil in i öknen, ligger Al Maha Desert Resort & Spa – en prunkande oas där vilda djur strövar fritt omkring bland villorna.

Inledande bild

Med en service som är så vänlig att man från första stund har känslan att man är bland vänner längtar vi redan tillbaka. Det är hit man ska åka om man vill checka in för att checka ut. Vår värdinna Winnie tar emot oss med ett leende så bländande vitt att den brännheta ökensolen bleknar. Hon slår ut med armarna och visar väg in till en av soffgrupperna som är placerad i en liten salong som angränsar till foajén. Det går snabbt att få information om vad det är som gäller på resorten: Här gör man helt enkelt som man vill när det gäller det mesta. I synnerhet gäller det måltiderna som i vårt fall ingår i priset och som antingen avnjuts i resortens enda restaurang, Al Diwaan med sin storslagna utsikt över öknen, eller i den egna beduinvillan. Det ska visa sig att det senare alternativet kommer att utgöra en stor del av totalupplevelsen.

DSC_0548

Al Maha Desert Resort & Spa ligger som sagt mitt i öknen, och utgör en del av Dubai Desert Conservation Reserve vars syfte bland annat är att skydda och bevara det största och enda kvarvarande underjordiska vattenreservatet som finns under själva resorten. Al Maha ingår i Förenade Arabemiratens första nationalpark och har en yta som utgör hela fem procent av Dubais landmassa. Anledningen till att Al Maha byggdes var till stor del för att finansiera bevarandet och underhållet av vattenreservatet eftersom en del av intäkterna från resorten används i detta syfte.

VATTEN BETYDER LIV

DSC_0472

Sedan urminnes tider har människor av förklarliga skäl sökt sig till ökenoaser där det finns tillgång till vatten. Vattenreservatet som döljer sig djupt där nere under tusenåriga lager av sand är så stort att resortens samtliga 42 villor har en privat infinity pool, men inte bara det: Vattnet här räcker till att hålla över 6 000 inplanterade träd och buskar frodigt grönskande – till stor glädje för oss människor såklart, men även för djur- och fågellivet. Att sitta på terrassen och doppa fötterna i poolen samtidigt som man blickar ut över ökenlandskapet är en upplevelse som inte blir sämre av att det från träden runt om hörs en symfoni från det stora antalet fåglar som tillsammans utgör en enorm kör. Eftersom poolen är fylld av sötvatten håller sig fåglarna nära för att då och då sätta sig på poolkanten för att svalka sina strupar. Vi beställer en tallrik meze till villan och efter att personalen har dukat upp bordet på terrassen sätter vi oss ner för att njuta av läckerheterna.

DSC_0651

Rätt vad det är hör vi hur det försiktigt knakar till i buskarna nedanför poolen och det ska visa sig att vi får besök: en liten arabisk gasell tittar nyfiket upp från buskaget och betraktar oss uppifrån och ner innan den bestämmer sig för att vi är ofarliga och kommer ända upp till terrassens kant. Helt säker på att vi är av vänskapligt slag är den dock inte, då och då frustar den lite och ger ifrån sig ett läte som för att berätta för oss att den är där på sina egna villkor, och att det är den som närmar sig oss och inte tvärt om. Att man inte får mata dessa vilda djur är en självklarhet, men under våra dagar på Al Maha, varje gång det dukas upp en måltid på terrassen, så kommer den tillbaka. Det är nästan så att man kan misstänka att den lärt sig vad ljudet av bestick mot porslin betyder och att den haft förmånen att få några godbitar slängda till sig i smyg. Om detta även gäller för alla dess kompisar som finns utspridda över hela resorten ska vi låta vara osagt. Förutom gasellerna kan man även inom området träffa på arabiska oryxer vilket är roligt eftersom arten redan på 1970-talet räknades som utrotad på grund av jakt. Efter ett lyckat avelsprogram för ett trettiotal år sedan finns det i dag cirka tusen djur i det vilda.

BO SOM BEDUINERNA

DSC_0458

Att checka in på Al Maha Dessert Resort & Spa ska ge känslan av att bo som de gamla beduinerna gjorde, det vill säga i tält. Över varje villa har det spänts ett stort tyg som täcker både villan och de tillhörande terrasserna. Även villornas innertak är klädda i tyg som ger känslan av att bo i tält – ett mycket, mycket fint tält, ska tilläggas. I villorna finns all tänkbar komfort. Stora soffgrupper där man kan ligga och titta ut över öknen, härligt breda sängar med lyxiga sängkläder och lakan, teve, trådlöst bredband, en generös minibar med espressomaskin samt ett väl tilltaget badrum med dubbla handfat, enormt badkar samt separat dusch- och toalettutrymme. Om än man kan förnimma hur gamla tidens karavaner slog läger ute i öknen är det alltså så långt ifrån spartanskt man kan komma.

DSC_0515

Att Al Maha är ett femstjärnigt lyxhotell går inte att ta miste på. Som vår värdinna Winnie berättade så kan man när som helst beställa upp sin måltid och inta den ”hemma” i villan och med ett enda undantag tog vi henne på orden. Om sanningen ska fram så besökte vi inte resortens restaurang förrän den absolut sista kvällen, och då av ren artighet för att liksom visa personalen att vi faktiskt har några sociala gener också. Alla andra dagar, till både frukost, lunch, mellanmål och middag greppade vi telefonen och beställde mat från den generösa menyn. Det är nästan ett litet mysterium hur Al Maha lyckas med att servera så välgjorda måltider i villorna med tanke på att måltiderna måste transporteras med buggie från restaurangköket, genom ett lika backigt som kurvigt landskap. Man skulle ju kunna tänka sig att detta skulle få påverkan på presentation och kvalitet, men så är inte fallet.

DSC_0681

All mat, från morgonens eggs benedict till aftonens wagyubiff kommer med perfekt rinnande gula respektive innertemperatur och stekgrad. Till alla måltider kommer det en underbar korg med nygräddat bröd och focaccia med färskpressad olivolja till. Det känns oerhört lyxigt, men framför allt mycket avkopplande, att bara kunna beställa maten till villan och sätta sig till dukat bord. Vid varje leverans kommer två ur personalen och förvandlar terrassen till en privat matsal med silverbestick, etsade glas med fina fönster och vit duk. De småpratar, undrar om vi har det bra och lägger sig vinn om att försäkra sig om att vi verkligen har allt vi behöver. Det senare gäller alla som arbetar på Al Maha, inte en enda gång när vi talar med någon fattas frågan ”Are you sure that you have absolutely everything you need? Please do let us know if there’s anything we can do.” Det här med att ta hand om sina gäster har de förstått in i minsta detalj. Resortens enda restaurang heter som sagt Al Diwaan och ligger i huvudbyggnadens undervåning. Även härifrån har man en underbar utsikt över öknen under dagtid (jodå, vi gick dit för att titta även om vi åt ”hemma”), och om kvällen tänder man massor av stora marschaller som lyser upp landskapet framför terrassen.

SPA, KAMELSAFARI & ÖKENUTFLYKT

DSC_0658

Al Maha har en litet spa kallat Timeless med tillhörande kalla och varma dopp-pooler, ångduschar, gym och relaxavdelning. Här kan man få klassiska behandlingar och resortens egna signaturbehandlingar som grundar sig på Mellanösterns och Sydostasiens aromaterapi. Självklart kan man även få samtliga behandlingar utförda i den egna villan mot ett litet pristillägg.

DSC_0577

Till spaavdelningen hör också en stor och uppvärmd utomhuspool flankerad av stora solsängar dit alla hotellgäster är välkomna utan att behöva boka någon behandling. Vad är väl ett besök i öknen utan en obligatorisk kamelsafari i solnedgången? Naturligtvis lät vi oss frestas och besteg dessa uråldriga djur som sägs ha tämjts av människan redan 2 500 f.Kr. Det är inte utan att man känner sig lite som Lawrence av Arabien när man kommer fram till utkiksplatsen där vi ska se solen bädda ner sig i ökensanden. Att resorten dukat upp en buffé med färska jordgubbar och mousserande vin som serveras i höga glas där mitt ute i ingenstans gör upplevelsen än bättre.

DSC_0676

En annan dag låter vi oss transporteras ut i öknen med en fyrhjulsdriven Jeep för att se gaseller och oryxer i det fria. På köpet får vi också se stora ödlor som blickstilla inväntar att temperaturen ska sjunka och jakten på föda kan börja. Besöket på Al Maha var en totalupplevelse. Den höga ambitionsnivån gällande service och mat, den lyxigt inredda villan och känslan av att bara kunna checka ut från omvärlden för några dagar och låta sig skämmas bort levererade verkligen. Vi kan rekommendera den som besöker Dubai att boka några nätter där för att uppleva den ultimata kontrasten till stadslivet. Mätta och belåtna samt avslappnade och glada checkade vi ut med löften om att snart komma tillbaka. Det kommer inte att krävas särskilt mycket för att infria det löftet. Vi checkar mer än gärna in för att checka ut igen.

För mer information:
www.al-maha.com
www.oneofyou.se

Foto: Pontus Larsson

UPP
Translate »