Portugal

Dourodalen i Portugal – portvinets land

Dourodalen, belägen i norra Portugal, är en av världens äldsta vinregioner och sträcker sig längs den majestätiska Dourofloden. Denna region är inte bara känd för sitt pittoreska landskap med terrasserade vingårdar som klättrar upp längs branta sluttningar, utan också för sin rika kulturhistoria och produktionen av det världsberömda portvinet.

Dourodalen

När man närmar sig Dourodalen möts man av en natur som verkar vara orörd av tiden. Floden Douro slingrar sig genom ett landskap som är lika delar dramatisk som fridfull. De branta bergväggarna är täckta av vinrankor som odlas i perfekt symbios med terrängen. Dessa vingårdar, eller ”quintas” som de kallas på portugisiska, är ofta familjeägda och har gått i arv genom generationer. I regionen finns över 35 000 vingårdar som har en sak gemensamt – alla druvor skördas för hand.

Vingården Quinta Casa Amarela

Quinta Casa Amarela är en pärla i Dourodalen. Denna vingård har en fascinerande historia som går tillbaka till 1885 då vingården grundades. Den är känd för sina spektakulära landskap och högkvalitativa viner.

Quinta Casa Amarela

Quinta Casa Amarela är en av de vingårdar som fortfarande trampar druvorna med fötterna, en tradition som anses bidra till vinets unika karaktär. Denna metod är särskilt viktig för produktionen av portvin, där extraktionen av druvmusten måste ske varsamt för att bevara de subtila smakerna och aromerna. Under september månad kan man besöka vingården och delta i processen med att trampa druvorna. Detta ska vara en unik och mycket rolig upplevelse får vi berättat för oss.

Varje år tillverkar man ungefär 55 000 liter vin, men man behåller och buteljeras enbart 7500 liter själv. Detta för att kunna upprätthålla den höga kvalitén. Övriga liter säljer man vidare till de större producenterna alternativt olika kooperativ. Precis som andra mindre producenter så lagrar man vinet på vingården medan de större producenterna lagrar sitt vin i Vila Nova de Gaia. När man besöker vinkällaren på Quinta Casa Amarela möts man av toner av Antonio Lucio Vivaldi. Det mår nämligen vinet bra av berättar den mycket karismatiske vinmakaren Gil Regueiro som tillsammans med sin familj äger vingården. Det är inte bara portvin man producerar utan även vita, röda och roséviner.

Quinta Casa Amarela

Gil Regueiro
Vinmakaren och Quinta Casa Amarelas ägare Gil Regueiro.
Gil Regueiro
Gil Regueiro visar för oss hur det går till när druvorna trampas med fötterna.

Quinta Casa Amarela
Quinta Casa Amarela
Quinta Casa Amarela

I anslutning till vingården har de även ett litet boutique hotell med enbart fem rum. Perfekt när man deltar i skördefesten i september.

Vingårdarna i Dourodalen

En av de mest berömda vingårdarna i Dourodalen är Quinta do Noval. Denna vingård, som grundades redan på 1700-talet, har blivit synonym med högkvalitativt portvin. Med sina välsmakande och prisbelönta viner har Quinta do Noval satt ribban högt för andra producenter i regionen. Vingårdens portviner är kända för sin rika och komplexa smak, ett resultat av både traditionella vinmakningsmetoder och innovativa tekniker.

En annan ikonisk vingård i området är Quinta dos Canais, som ägs av det anrika företaget Cockburn’s. Denna vingård är särskilt känd för sina vintage portviner, som lagras under många år för att uppnå en unik djup och smakrikedom. Att besöka Quinta dos Canais är som att resa tillbaka i tiden; vingården har bevarat mycket av sin ursprungliga arkitektur och atmosfär, och en vandring genom dess vingårdar och vinkällare ger en djupare förståelse för konsten och hantverket bakom portvinsproduktionen. I Vila Nova de Gaia kan du besöka själva vinkällaren och här erbjuder man även portvinsprovningar.

Cockburn’s

Portvinet – Dourodalens stolthet

Portvinet, som är Dourodalens stolthet, har en historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Det är ett starkvin, vilket innebär att jäsningsprocessen avbryts genom tillsats av druvsprit, vilket bevarar en del av druvornas naturliga sötma. Denna process resulterar i ett fylligt och aromatiskt vin som finns i flera olika stilar, inklusive Tawny, Ruby, och Vintage. Portvinet har inte bara blivit en symbol för portugisisk vinkultur, utan har också en stor ekonomisk betydelse för regionen. Exporten av portvin har under århundradena hjälpt till att etablera Portugal som en viktig aktör på den internationella vinmarknaden.

Portvin

Tawny-portvinet, som lagras i små ekfat under flera år, utvecklar med tiden en komplex smakprofil med inslag av nötter, torkad frukt och kryddor. Ruby-portvinet, som lagras i större fat under kortare tid, behåller en frisk och fruktig karaktär. Vintage-portvinet, som är den mest prestigefyllda kategorin, framställs endast under exceptionellt bra årgångar och lagras på flaska under många år för att nå sin fulla potential. Varje sort erbjuder en unik smakupplevelse, och det är en konst att kombinera dessa med mat och desserter för att framhäva de subtila nyanserna i både vin och maträtt.

Som tidigare nämnts så lagrar de mindre producenterna sitt vin i Dourodalen medan de större producenterna lagrar sitt vin i Vila Nova de Gaia. Där finns över 60 större vinkällare som alla tillhör välkända portvinstillverkare som exempelvis Graham’s, Taylor’s och Sandeman. Historien berättar att år 1926 bestämdes att alla företag inom portvinsindustrin var tvungna att hålla portvinshus i Vila Nova de Gaia, systerstaden mitt emot hamnstaden Porto. Detta för att skydda originalportvinet mot kopior. Än idag är portvinet från Dourodalen hårt kontrollerat.

Flodkryssning på Dourofloden

Dourodalen erbjuder inte bara en rik vintradition utan även en hänförande natur som är perfekt för utforskning. En av de mest populära aktiviteterna för besökare är att ta en flodkryssning på Dourofloden. Dessa kryssningar ger en unik möjlighet att uppleva dalens skönhet från vattnet. När båten glider fram längs floden får man en fantastisk utsikt över de terrasserade vingårdarna, pittoreska byarna och historiska monument som kantar flodens stränder.

Dourofloden

En typisk flodkryssning kan sträcka sig från den livliga staden Porto, som är portvinets huvudstad, till den spanska gränsen. På vägen passerar man genom spektakulära landskap och slussar som reglerar flodens nivåer. Många kryssningar erbjuder även guidade turer till några av de mest berömda vingårdarna längs vägen, där man kan delta i vinprovningar och lära sig mer om portvinets historia och tillverkningsprocess. Att resa på Dourofloden är att resa genom hjärtat av Dourodalen, en upplevelse som erbjuder insikter i både regionens naturliga och kulturella skatter.

Dourodalens betydelse för Portugals vinproduktion

Utöver vin och natur erbjuder Dourodalen en rik kultur och historia. De små byarna och städerna längs floden är fyllda med charmiga kullerstensgator, traditionell arkitektur och historiska kyrkor. Staden Peso da Régua, till exempel, var en gång ett viktigt centrum för transport av portvin på floden. Idag är den ett populärt stopp för besökare som vill utforska regionens vinmuseum och delta i lokala festligheter. Vinmuseet i Peso da Régua erbjuder en fascinerande inblick i regionens vinproduktionshistoria och hur portvinet har utvecklats genom århundradena.

En annan betydelsefull stad i Dourodalen är Pinhão, som är känd för sina vackra azulejos (portugisiska kakelplattor) som pryder järnvägsstationen.

Pinhão

Pinhão är också en viktig knutpunkt för vinhandeln och omges av några av regionens mest prestigefyllda vingårdar. Här kan besökare ta en rundtur på en traditionell rabelo-båt, de historiska träbåtar som en gång användes för att transportera vinfat nerför floden till Porto. Dessa båtar har blivit en symbol för Dourodalens maritima arv och erbjuder en autentisk upplevelse av flodens betydelse för vintransport.

Kulinariska upplevelser i Dourodalen

Mat och gastronomi spelar också en central roll i Dourodalen. Den lokala matkulturen är rik och varierad, med rätter som ofta tillagas med lokala råvaror och traditionella metoder. Några av de mest kända rätterna inkluderar cabrito assado (ugnsstekt killing), arroz de cabidela (ris med kyckling och blod), och olika fiskrätter som utnyttjar de färska fångsterna från floden. Dessa rätter kompletteras ofta med regionens utsökta viner, vilket skapar en matupplevelse som är både autentisk och minnesvärd.

En av de kulinariska höjdpunkterna i Dourodalen är dess ostar och charkuterier. Lokala ostar, såsom Queijo da Serra, är gjorda av fårmjölk och har en distinkt smak som passar utmärkt med ett glas Tawny portvin. Charkuterier som presunto (lufttorkad skinka) och alheira (en typ av korv) är också populära inslag på de lokala matborden och speglar regionens rika gastronomiska arv.

Dourodalen - First Class Magazine

För den som är intresserad av matlagning erbjuder många vingårdar och lokala restauranger matlagningskurser där besökare kan lära sig att tillaga traditionella portugisiska rätter. Dessa kurser ger en praktisk inblick i de tekniker och ingredienser som används i det lokala köket och är ett fantastiskt sätt att fördjupa sin förståelse för Dourodalens matkultur.

Att besöka Dourodalen är som att stiga in i en annan värld, där tiden verkar stå stilla och naturen och kulturen samverkar i perfekt harmoni. Oavsett om man är en vinälskare, naturentusiast eller historieintresserad, har denna magiska region något att erbjuda. Dourodalen är inte bara en plats att besöka, utan en upplevelse att leva och minnas för alltid. Dourodalen en destination som erbjuder något för alla. Från de som söker djup kunskap om vinproduktion och dess historia, till de som bara vill njuta av det spektakulära landskapet och den fridfulla atmosfären. Regionen är en skattkista av upplevelser som väntar på att upptäckas, och varje besökare lämnar med minnen och smaker som varar livet ut.

Till Dourodalen flyger du smidigast till Porto med Norwegian som har direktflyg från både Köpenhamn och Oslo två gånger i veckan. Förhoppningar finns på att även Stockholm kan få ett direktflyg i framtiden.

Här har vi samlat fler artiklar om Portugal.

Foto: First Class Magazine samt press
To Top
Translate »