UTVALT FÖR DIG

DEN ÄDLASTE AV BOLLSPORTER: HÄSTPOLO

I USA och Storbritannien är sporten stor, i Argentina enorm. Där är spelarna superstjärnor på en nivå som vida överstiger exempelvis Zlatan Ibrahimovics idolstatus.

shutterstock_3605354

Foto: Shutterstock

Här hemma är intresset för hästpolo en aning mer blygsamt, och endast ett trettiotal utövare för de stolta traditionerna vidare. Följ med First Class Magazine när vi tar en titt på gentlemannasporten hästpolo.

Den uråldriga sporten hästpolo har sitt ursprung i Persien där den spelades långt innan vi införde tideräkning. Till de kända historiska utövarna hör bland annat Djingis Khan och Alexander den store som mellan fältslag, massmord och plundringar kopplade av med att till häst jaga den lilla bollen, ”pulun”, döpt efter det mjuka träslag som den tillverkas av.

Via Afghanistan kom spelet till Indien och fick snabbt fäste där. När engelsmännen på 1800-talet kolonialiserade landet förde engelska officerare polosporten med sig hem och succén i de övre brittiska samhällsskikten var snabbt ett faktum. För oss i Sverige är det väl främst Prins Charles som blivit sinnebilden för sporten, men även Winston Churchill och Lord Mountbatten var ivriga spelare på sin tid.

IMG_3675


Till Sverige lät sporten vänta på sig ända tills sent 1990-tal och under åren har det bjudits in olika lag och genomförts turneringar där den mest uppmärksammade var Stockholm Polo Open på Gärdet i Stockholm. Idag är det främst i Göteborg, Malmö och Stockholm som hästpolon utövas. På en yta stor som sex fotbollsplaner tävlar två fyramannalag om att med hjälp av den karakteristiska klubban få in bollen mellan motståndarens två målstolpar utan ribba.

Varje match är uppdelad i fyra, sex eller åtta perioder om sju minuter, så kallade ”chukkas”. Som den gentlemannasport polo är respekteras det tämligen intrikata regelverket till punkt och pricka, och till skillnad från exempelvis fotboll och ishockey är matcherna helt fria från gruff och tjafs med motspelare eller domare.

IMG_3542

Vidare byter lagen planhalva efter varje gjort mål – en kvarleva från den tid då matcherna mellan brittiska officerare och indiska furstar på grund av hettan spelades i solnedgången och inget lag skulle behöva ha solen i ögonen hela matchen. Sporten är faktiskt så rättvis att man också har ett handikappsystem för att jämna ut matcherna mellan bättre och sämre lag – vilket dock inte skall misstolkas som att detta på något sätt är en mjukissport. Hästpolo hör till de tuffaste och mest krävande idrotter som finns.

– Ja, det är en tuff och intensiv sport, men skaderisken, både för hästar och spelare, är i det närmaste obefintlig. Jag har tävlat i ridning och den sporten får nog sägas vara betydligt mer riskfylld, säger Sören Hullberg, hotellägare och en av Sveriges aktiva polospelare.

IMG_4052

Den viktigaste ingrediensen förutom en skicklig spelare är naturligtvis en bra häst, den så kallade ”poloponnyn”. Dessa specialhästar, som i storlek är mellan ponny och häst, har avlats fram för att utstå denna den snabbaste av alla bollsporter – och med hastigheter på upp till 60 km/t kan det verkligen behövas en tålig springare.

Hästarna importeras företrädelsevis från Argentina, vilket givetvis innebär att hästpolo är långt ifrån en billig sport att utöva och säkerligen en bidragande orsak till att antalet spelare i Sverige och övriga norden är så litet. Antalet aktiva – både bland män och kvinnor – växer dock, om än med baby steps.

IMG_4061

– I Stockholm Polo Club ökar antalet medlemmar med cirka tre fyra spelare varje år. Vi har ”pröva på polo-dagar”, och i år har sexton personer anmält sig, så det går sakta men säkert framåt. Tendensen är densamma i Göteborg och Malmö, säger Sören.

IMG_4702

Något svenskt landslag finns ännu inte, men Sverige blir ändå inbjudna till diverse internationella evenemang i Europa.

– Vi spelar i första hand för att hästpolo är så fruktansvärt roligt. Tävlingsmomentet finns givetvis där, men själva totalupplevelsen är så mycket mer. Det är något man verkligen önskar att fler svenskar ska få uppleva.

IMG_4262

First Class Magazines läsare kommer under 2014 ges möjligheten att titta på denna sport då det kommer spelas en turnering på Stockholm Stadion 2014.

För mer information:
www.stockholmpoloclub.se

UPP
Translate »