EUROPA

CITYGUIDE ÖVER ZAGREB

Kroatiens huvudstad Zagreb utsågs 2017 av Lonely Planet till Europas hetaste destination. Trots det väljer de flesta som besöker Kroatien istället badorterna vid landets kuststräcka. Vi gör tvärtom och upptäcker Zagreb, den livliga staden, rik på historia och kultur och en fantastisk mat- och dryckesscen. Landets bästa nattliv får man på köpet.

Förväntningarna innan vi anlände till Zagreb var i ärlighetens namn inte så stora. Under bilresor till och från Kroatien har vi nämligen passerat huvudstadens mindre charmiga utkanter ett flertal gånger. Men när vi hamnar i stadens hjärta revideras våra föreställningar rejält. Arkitekturen i Zagrebs centrum domineras av austro-ungersk stil från 17- och 1800-talen. Här finns också gott om oaser i form av vackra, gröna parker som bland annat binder samman den nedre och den övre delen av staden. Zagreb är nämligen uppdelat i två eller snarare tre delar – nedre, övre och nya staden. Under vårt korta weekendbesök på två dagar koncentrerar vi oss på de nedre och övre stadsdelarna. Det gör också att vi kan maxa våra upplevelser under de dagar vi befinner oss här, då det enda transportmedlet vi behöver är våra egna ben.

I Zagrebs övre stadsdel finns det fina promenadstråk i form av gränder och mindre gator som är belägna mellan kullarna Kaptol och Gradec. När man vandrar upp och ner för gatorna kommer man avsiktligt eller oavsiktligt i kontakt med de flesta sevärdheterna som man bör se eller ha besökt. Här är några av attraktionerna som finns på promenadavstånd när man är i stadens centrum.

Ban Josip Jelacic torg

Torget Ban Josip Jelacic är stadens kommunikationshubb och en populär mötesplats för lokalbefolkningen. Här finns en mängd caféer och uteserveringar, dit framför allt lokalbefolkningen går för att äta frukost eller bara ta en fika. Ett perfekt ställe att starta dagen på.

Gamla stenporten

I en tornformad byggnad ligger Zagrebs berömda passage. Den gamla stenporten, som är från medeltiden, var en del av försvaret av stadsdelen Gradec och är den enda defensiva port som förvarats fram till idag. I själva passagen finns också ett kapell samt en målning av en jungfru och ett barn. Enligt legenden förstördes porten i en brand på 1700-talet då den på den tiden var byggd i trä. Allt förstördes förutom målningen av jungfrun och barnet. Sedan dess har människor tillskrivit målningen magiska krafter. Än idag kommer folk hit för att be i passagens kapell, tända ljus eller lämna blommor.

St Markus kyrka

När man väl passerat den gamla stenporten leder gatan vidare till torget St Markus där också den romersk-katolska kyrkan med samma namn står. Kyrkan är från 1300-talet och känns igen på sitt karaktäristiska tak som bland annat klätts med det kroatiska stadsvapnet som kännetecknas av sitt rödvitrutiga mönster. Kyrkan ligger i stadsdelen som kallas för Gradic och som har sina anor från medeltiden. Det märks också på de omkringliggande byggnaderna. Här möter man också såväl veteranbilar som personer klädda i medeltida dräkter.

Tornet Lotrscak

Ett av Zagrebs karaktäristiska landmärken är det medeltida tornet Lotrscak som också ligger i Gradic. Varje dag prick klockan tolv avfyras ett kanonskott från detta magnifika torn. Avfyrningar har gjorts varje dag sedan 1877. Kanonskottet är till för att stadens kyrkor ska kunna synkronisera sina ringningar i kyrkklockorna. Från platsen där tornet står har man också en fantastisk utsikt över Zagreb.

Museet Broken Relationships

Utbudet av intressanta museer är stort i Zagreb men om man ska välja bara ett så kan vi rekommendera det lite annorlunda Museum of Broken Relationships. Här får man ta del av berättelser från hela världen om olycklig kärlek och brustna hjärtan. Till varje berättelse finns också något föremål som är förknippat med berättelsen. Det här är ett mycket ovanligt museum som slår an en rad olika känslor hos besökarna. Vissa av berättelserna är roliga, andra är mer sorgliga. Det finns också en liten butik i anslutning till muséet där den bästsäljande produkten är ett “ta bort dåliga minnen-suddgummi”. På torsdagar samt under sommaren har museet dessutom öppet för jazzkvällar.

Tunneln Gric

För två år sedan öppnades Tunneln Gric för allmänheten. Tunneln leder genom den övre staden. Den byggdes under andra världskriget som ett skydd mot bombningar. Nu har den blivit en ny turist- och lokalattraktion. I den 350 meter långa tunneln finns ständigt pågående spektakulära utställningar. Tunneln har också sex utgångar. En av dem leder besökaren till Art Park, en park som har dekorerats med allehanda konst och målningar. Tunneln går mellan gatorna Mesnicka och Stjepan Radic.

Zagrebs Katedral

Den romersk-katolska katedralen mitt i stadens centrum, Zagrebs katedral, utgör verkligen en anmärkningsvärd syn. Med sitt 108 meter höga torn är detta också Kroatiens högsta byggnad, tillägnad jungfru Maria. Här kan man botanisera i den stora kyrkolokalen och njuta av den gotiska arkitekturen, de vackert målade fönstren och spektakulära utsmyckningar. Lägg också märke till den fantastiska och enorma ljuskronan i mitten av kyrksalen. Den får vilket casino som helst i Las Vegas att blekna med sitt överdåd.

Gröna oaser i nedre staden

Zagrebs botaniska trädgård

Tre stora parker ligger bokstavligen på rad i nedre staden, Zrinjevaz, Josip Jura och Ledeni. Här anordnas dagligen olika evenemang och konserter. På helgerna anordnas också marknader där försäljningen sker i stånd som kantar en av promenadvägarna i parken Zrinjevaz. Här finns också historiska byggnader och museum längs gatorna vid parkerna. Fontäner och välskött grönska är parkernas stolthet. Här kan man lätt tillbringa några timmar utan att bli uttråkad. Parkerna besöks också flitigt av lokalbor som gärna kommer hit för en kaffe på något av de många caféerna eller för att inmundiga en medhavd picknick i det gröna. Zagrebs botaniska trädgård ligger också i denna del av staden. Här kan man koppla av i de vilsamma vrårna i trädgården eller på någon av de vackra stigarna. Trädgården anlades 1890 och har idag över tiotusen arter av blommor och träd. Charmas av de vackra växthusen eller promenera på broarna över sjöarna på området. Roa dig med att titta på de små söta sköldpaddorna som bor runt sjöarna – och bli förälskad i denna vackra plats.

Ät och drick ute

Man behöver inte gå långt när man blir hungrig i Zagreb. Det finns bra restauranger i varje hörn, med varierat utbud. Koncentrationen av restauranger är dock som störst på gatorna Skalinska och Tkalciceva; den sistnämnda är också stadens bargata där uteserveringarna ligger på rad längs hela gatans sträckning. På den kroatiska restaurangen La Struk kan du äta en variant av regionens lokala rätt struk. En av våra favoriter för fine dining är den Michelinrekommenderade restaurangen Agava. Man får vara beredd på att ta sig uppför en brant trappa för att hitta in på den ombonade restaurangen. Men väl uppe belönas man med en fin utsikt över den historiska gågatan Tkalciceva. Här serveras såväl rustika italienska rätter som kroatiska delikatesser. Ett annat populärt matställe som är väl värt ett besök är Mundoaka Streetfood som också ligger i centrum, men på gatan Petrinjska.

Zagrebs nattliv är utan tvekan Kroatiens bästa. Det erbjuds inte bara en stor variation av olika barer med livemusik utan dessa tenderar också att förvandlas till klubbar vid solnedgången. Många av dem finns just på Tkalciceva.

För mer information:

www.Zagreb360.hr/en/

https://croatia.hr/sv-SE

Foto: Press

UPP
Translate »