UTVALT FÖR DIG

VAD DU SKA GÖRA UNDER APRIL & MAJ

Är du ute och reser i april och maj? Se till att inte missa händelser som antingen bara kan upplevas just då, eller som kanske startar eller avslutas i någon av dessa båda månader.

Japan

Som mest magiskt är Japan när landets miljontals körsbärsträd blommar. Blomningen, eller sakura, knoppar ut över landet i mars och april. Det är den tiden på året som också attraherar flest turister, både inhemska och utländska. Har man turen att vara i landet under den här tiden så ska man göra som japanerna själva: ta sig ut till någon av de lokala parkerna med en picknickkorg och njuta av de vita och rosa nyanser som färgar trädkronorna. Ett annat typiskt ställe att beundra blomningen på är vid flodbanker. Några av de vackraste blomningsplatserna att besöka i Japan är Goryokaku Fort Park i Hakodate, Hirosaki Slottspark i Hirosaki, Uenoparken och Shinjuku Gyoenparken i Tokyo och MaruYama Parken i Kyoto.

Nepal

Nepal har mer att erbjuda än det bergiga landskap som lockar äventyrare från världens alla hörn. I södra Nepal är en del av landskapet fullständigt platt och här ligger två fantastiska nationalparker, Chitwan och Bardia, som bland annat är hem åt den enhornade noshörningen. Absolut störst möjlighet att få se dessa utrotningshotade men enastående djur är det under våren, från februari till mitten av april. Då är vädret behagligt och det långa gräset, som annars når huvudhöjd, har klippts ner så pass att djuren inte lika lätt kan gömma sig i det. Utöver noshörningen kan man förvänta sig att se både apor, hjortar, en mängd olika fåglar och -om man har riktig tur – bengalisk tiger och leopard.

Holland

Från mitten av april och in i maj förvandlas stora delar av Hollands landskap till ett färgsprakande lapptäcke av tulpanfält. Det är en blomfest för ögat som måste upplevas åtminstone en gång i livet. Ta en cykeltur bland tulpanfälten i provinsen Flevoland eller längs kusten vid Haag och Leiden. Världens största blomutställning finns i Keukenhof där man årligen planterar sju miljoner tulpanlökar på en yta av 32 hektar. Från Amsterdam tar det trettio minuter med bil till Keukenhof.

Italien

Vagnexplosionen (scoppio del carro) är en florentinsk påsktradition. Den har sitt ursprung i det första korståget, då européerna belägrade Jerusalem i syfte att omvända invånarna till kristendomen. På påskdagens morgon rullas den antika vagnen genom Florens gator från Porta al Prato till Piazza del Duomo. De vita dekorerade oxarna som drar vagnen eskorteras av soldater, musiker och andra följeslagare klädda i 1400-talsdräkter. Väl på plats på torget tänds fyrverkerierna i kärran. ”Elden” symboliserar ”det nya liv” som började med påsken. Hela ritualen startar klockan 9 på morgonen och avslutas med ”explosionen” klockan 11. Är man i Florens under påsken bör man ställa klockan på väckning och ge sig ut för att se detta.

Danmark

Århus utsågs av NewYork Times som en av 52 platser att besöka i världen 2016 och av Lonely Planet som plats nummer två över städer i Europa att besöka. Men det finns all anledning att besöka Århus även i år. Under temat ”Let´s Rethink” är Århus tillsammans med Pafos på Cypern kulturhuvudstad 2017. Under året förvandlas Århus till ett kulturellt laboratorium för att bland annat skapa kreativa lösningar på samhällets utmaningar. Med över 350 kulturevent och fyra stora ”megaevents” blir Århus en guldgruva för kulturälskare. Nu i april startar ett av megaeventen, The Garden, som innehåller tre olika teman: dåtid, nutid och framtid. Där reflekterar man över mänsklighetens skildringar av och förändringar i naturen. The Garden är den största utställning som hittills gjorts i Århus och kommer att vara spridd över flera platser i staden. Eventet kommer också att figurera i två större gallerier på det nya konstmuseet ARoS samt längs en fyra kilometer lång sträcka av stadens kust. Utställningen ”Dåtid” startar den 8 april och pågår fram till 10 september. ”Nutid” och ”Framtid” kan besökas mellan 3 juni och 30 juli.

USA

Musiken osar mer än vanligt i New Orleans under tio dagar i slutet av april och början på maj.

Då hålls nämligen den årliga New Orleans Jazz & Heritage Festival. Band och artister som Maroon 5, Stevie Wonder, Tom Petty and the Heartbreakers, Usher & The Roots och Lorde gästar olika scener under festivalen. Passa på att uppleva riktigt duktiga jazzmusiker på de mer intima klubbarna längs Bourbon street i the French Quarter, såväl som blues och indiepop på större klubbar och arenor. New Orleans Jazz & Heritage festival pågår mellan 28 april och 7 maj.

Monaco

Se världens bästa förare i en spännande tävling på Monte Carlos gator i Monaco. Monaco Grand Prix är det enda loppet som i sin helhet körs på allmän väg. Det är också ett av de långsammaste, men å andra sidan svåraste, loppen inom Formel 1. Den förare som har bäst precision och är tekniskt skickligast är med största sannolikhet också den som vinner. Att se Grand Prix Monaco live från läktaren tillsammans med andra entusiaster ger en helt annan dimension åt loppet än när man ser det på tv. Grand Prix 2017 körs mellan den 25 och 28 maj.

Australien

Valhajen är världens största haj och levande fiskart och den lever i Indiska Oceanen. Vid vissa tidpunkter på året samlas valhajar på olika platser som bland annat Zanzibar, Utila i Honduras, Luzon i Filippinerna och utanför Djiboutis kust. I maj kommer dock valhajarna till Ningaloorevet i västra Australien. I samband med valhajens ankomst hålls den tre dagar långa Whaleshark Festival i Exmouth. Människor från både när och fjärran samlas för att ta del av allt som festivalen har att erbjuda. Man kan också passa på att åka ut till Ningaloorevet för att på närmare håll titta på valhajarna eller till och med simma med dem (nej, de är inte farliga annat än för plankton och eventuellt småfiskar). Att dyka ner i vattnet tillsammans med en valhaj är en unik och mäktig upplevelse som är få förunnat att uppleva. Klimatet och vattnet håller dessutom tropisk temperatur året om, vilket gör att det behagligt att vistas på denna plats även i maj då stora delar av Australien har vintertid. Whaleshark Festival sparkar igång på fredag kväll den 26 maj och håller på till söndagen den 28 maj.

Foto: Press

UPP
Translate »