MAT OCH DRYCK

CHAMPAGNEN TILL NYÅR

Låt hela nyåret bubbla – här är champagnen!

Lyxig, bubblig, elegant och exklusiv. Champagne är den enda drycken som man kan dricka genom en hel dag eller en hel middag. Den passar kort och gott för alla tillfällen. Gör därför nyårsmiddagen extra lyxig genom att servera champagne genom hela middagen. För att välja rätt champagne till rätt maträtt och till nyårsskålen kommer här sex förslag på högkvalitativa champagner att imponera på gästerna med.

Barons de Rotchild, Brut

Barons de Rotchild, Brut 

Denna Brut gör ingen besviken.  Den här nästintill perfekt balanserad, smakrik och härligt torr. Bärigheten i champagnen känns på lukten men samtidigt domineras smaken av äpplen och i bakgrunden upplever vi också smak av citrus.  Eftersmaken är lång och torr, såklart, men med en tydlig syra. Champagnens färg är elegant ljusgul vilket också kanske ger en fingervisning om att den med fördel kan serveras till aperitifer, ostron och pilgrimsmusslor. Men se upp med för mycket rödlök till champagnen, exempelvis i Skagenröran, då det kan bli för skarpt och döda smaken. En utmärkt champagne till mingel innan middagen med andra ord.

Pommery Rose

Pommery Rose

Fruktiga aromer och utan några tydliga mineraler men med en krispig syra. Denna laxrosa champagne har små intensiva bubblor med smak av jordgubbar, honungsmelon och kiwi. Den tydliga fruktigheten känns också på doften. Pommery Rosé är en mycket trevlig och lättdrucken champagne. Serveras med fördel till fisk och skaldjur och rekommenderas till nyårshummern samt annan fisk- eller skaldjursbaserad förrätt.

Bollinger Special Cuvèe NV

Bollinger Special Cuvèe NV 

James Bonds favorit och kanske därför en av de mer kända favoritmärken. Med sin gyllene färg och med sina eleganta sammetslena små bubblor avger denna skumpanunder näsan en doft av persika och äpplen. Smaken drar däremot mer åt päron och överraskar med en något kryddig eftersmak. Precis som Pommery Rosé är Bollinger perfekt att servera till fisk och skaldjur och därför tar vi också med detta som ett annat alternativ till nyårshummer.

Louis Roederer Brut

Louis Roederer Brut

Anpassa inte champagnen till huvudrätten utan låt champagnen bestämma vad du ska servera till huvudrätt för en lyckad champagnemiddag. Louis Roederer Brut är en champagne som man vanligtvis rekommenderar till rätter som foie gras, canapéer, sushi, sashimi, mager fisk samt skaldjur. Men den passar också utmärkt till ljust kött och framför allt kalvfilé. Denna pärlande champagne som lagrats på träfat har en fräsch, frisk syra och den fruktiga aromen av bland annat persika och äpplen är märkbart smakrik.  Louis Roderer kombinerar ungdomlig fräschör med rundheten i ett mer mognare vin.  Du blir inte besviken.

Baron Fuenté Rose Dolores, Brut. 

Baron Fuenté Rose Dolores, Brut.

Den uttalade bärigheten i denna champagnerosèn gör den utmärkt att serveras till en bärig efterrätt. Baron Fuente Dosé Dolores är gjord på en blandning av olika sorters druvor. Med ren ungdomliga fräschet har detta bubbel aromer av föda och svarta bär. Eftersmaken är lång och rikligt fruktig. Den skarpa röda färgen gör den extra festlig att slå över en skvätt (om man får något över) över exempelvis en sorbet på svarta vinbär eller liknande bär.

Jacquart Brut Tradition, Champagne Blend

Jacquart Brut Tradition, Champagne Blend

Något torr, medelfyllig kropp och med toner av frukt som röda samt gröna äpplen och lime gör att detta bubbliga vin biter till härligt längts bak i käken. Men det är gott och friskt med en något kort eftersmak. Den mörkgula färgen och de rikligt sprakande bubblorna i glaset gör Jacuart till en perfekt champagne att skåla in 12-slaget med på nyårsafton. Bjud gärna på enklare snacks till denna champagne.

Alla champagner finns att beställa på www.the-wine-company.se och levereras direkt till dörren.

UPP
Translate »