EUROPA

BRITISH AIRWAYS TIPSAR OM RESOR TILL DOWNTON ABBEY

Åk till platserna där den populära serien Downton Abbey spelades in

highclere-castle-848297_1280

Succéserien Downton Abbey, om den färgstarka överklassfamiljen Crawley och deras personal, sände sitt sista avsnitt i julas till många fans förtvivlan. Sedan premiären 2010 har sex säsonger sänts och serien har vunnit otaliga priser, allt från Golden Globes till Emmys. Den fiktiva byn Downton ligger i engelska Yorkshire, men i själva verket har alla scener filmats runt om i England.

Serien har fångat människor över hela världen och fler och fler väljer att kombinera sin Englandsresa med att besöka de mest kända platserna från serien. British Airways har listat sex av de platser man borde besöka när abstinensen blir för stor. Alla platserna nås lätt från London.

Slottet Highclere, Hampshire

Ett måste för alla Downton-fans är ett besök på själva Abbey, där karaktärer som Lord och Lady Grantham, Lady Mary och Edith, samt Carson, Bates och resten av personalen huserar. Seriens författare, Julian Fellowes är nära vän med de som bor i slottet, som i själva verket heter Highclere. Det sägs att serien skapades med slottet i åtanke. Byggnaden och de vackra trädgårdarna är öppen för allmänheten från den 10:e juli till den 7:e september, för att besöka slottet måste man boka i förhand. Boka här.

Bampton, Oxfordshire

Den pittoreska byn Bampton figurerar som den fiktiva byn Downton och är platsen där många av seriens scener har filmats. I Bampton kan du till exempel besöka St Marys kyrka där flera viktiga händelser i serien utspelas, allt från misslyckade bröllop till begravningar. Andra platser att besöka i Bampton är prästgården som i serien är Isobel Crawles hem, gamla Grammar School som var sjukhuset samt Church View där de fiktiva pubarna The Grantham Arms och The Dog & Duck ligger.

Slottet Alnwick, Northumberland

Fans kommer känna igen denna byggnad från seriens julspecial 2014 då familjen Crawley besökte slottet som hyrdes av Lord Sinderby. Slottet, som även är med i Harry Potter-filmerna som Hogwarts, har just nu en Downton-utställning där man kan se kläder, fotografier och rekvisita från serien.

Swinbrook, Oxfordshire

Bara en kort resa från Bampton finner man idylliska Swan Inn, där du kan bo precis som Lady Sybel gjorde när hon planerade att rymma med chauffören Branson i säsong två, något av det mest kontroversiella som hänt i serien. Det prisbelönta 4AA Gold Star värdshuset är ett av åtta utmärkta brittiska Cotswolds-värdshus.

För mer information kan man besöka theswanswinbrook.co.uk.

Herrgården Byfleet, Surrey

Denna magiska herrgård är hemmet där Violet Crawley, änkegrevinnan av Grantham som spelas av Dame Maggie Smith, bor. Sedan herrgården blivit känd från serien har man introducerat ett ”Downton rum” där herrgårdens tidstypiskt klädda personal serverar dig afteroon tea. Du kan även boka ett hotellrum på denna historiska plats som både har en egen flod och en privat ö. För mer information, besök www.byfleetmanor.com.

Witney, Oxfordshire

Besök det riktiga Yew Tree Farm, som egentligen heter Cogges Manor Farm. Gården där familjen Drewe bor är med i säsong fyra och filmandet skedde i köket och på gårdens marker. Idag kan man besöka gården för en Downton-utställning med fotografier från inspelningen. Du kan även prova Downton-inspirerande outfits och se saker från serien som till exempel Marigolds födelseattest. För mer information, besök cogges.org.uk/filming-downton.

UPP
Translate »