EUROPA

GRAND HÔTEL NORDIC SPA & FITNESS

Stockholms allra bästa spa finns att få i källaren på anrika Grand Hôtel. First Class Magazine tog en välbehövlig time-out på spat en mulen dag i november.

Changing room

ETT BESÖK PÅ GRAND HÖTEL NORDIC SPA & FITNESS

Gör verkligen under för såväl kropp som själ. Närheten till havet, skärgården och naturen har fått stå som inspiration för detta makalösa vattenparadis. Förutom att miljön är hisnande vacker erbjuder man en rad fantastiska behandlingar. Undertecknad travade dit en förmiddag, jäktad och ganska utarbetad, och blev mottagen som en kunglighet. Först fick jag en liten guidad tur av spat och dess faciliteter, sedan blev jag visad till det tjusiga omklädningsrummet där jag fick en fluffig badrock, plasttofflor och en torrborste på skaft. Torrborsten är en viktig del av behandlingen fick jag erfara.

Spa suite

Därefter eskorterades jag till ett mycket elegant behandlingsrum för att i två timmar genomgå en Arktisk Detoxmassage som är en utrensande behandling som stimulerar kroppen och ger celluliterna en match. Den rara terapeuten Sofia tog reda på mitt allmäntillstånd och förklarade ingående vad jag kunde förvänta mig av behandlingen. Arktisk Detoxmassage är en två timmar lång bindvävsmassage då man drar, klämmer och knådar bindväven som sitter mellan fett och muskler. Är man i god form är det lätt att handskas med men om man bär på mycket slaggprodukter sitter den stenhårt fast i musklerna och då krävs det ganska hårda nypor för att liksom massera loss den.

Tack och lov hade jag enligt Sofia en ovanligt fin bindväv så smärtan var för det mesta uthärdlig, men på sina ställen trilskades den lite och då fick hon ta i. Områden som samlar slaggprodukter är höfterna/låren, ländryggen och vristerna.

Treatment room

Behandlingen avslutades med en ljuvlig massage och mina insmorda fötter som hade varit inpackade i plastpåsar fick sig en rejäl genomgång. De blev så mjuka och fina att det kändes synd att gå på dem efteråt.

Sofia förklarade för mig att jag skulle ta mig en time-out i relaxrummet i 15 minuter för att låta kroppen vänja sig vid sitt nya tillstånd och det gjorde jag ju gärna. Relaxrummet är ett så kallat tyst rum där man kan sluta ögonen och få en stunds lugn och ro. Perfekt för stressade själar! Där finns bekväma loungestolar och hörlurar med lugn musik för den som så önskar.

Därefter går man med fördel upp för en trappa till spats lilla restaurang som drivs av Anneli med personal. Den hälsotallrik som serverades var i toppklass och hungrig som jag var glupade jag i min till sista bovetekornet. Både smakrikt och nyttigt.

Fitness

När man väl har avslutat sin behandling kan man uppehålla sig i spats lokaler och njuta av allt det har ett erbjuda ända till stängningsdags. Inredningen är mycket nordisk och tjusig trots sin enkelhet. Väggarna är täckta av mosaikkonst med motiv av storslagen nordisk natur som granskogar, insjöar och skär. På håll ser de ut som fotokonst men konstverken är alltså uppbyggda av små bitar mosaik, ett verkligt skickligt hantverk utfört av ett italienskt mosaikföretag. Golven är täckta med gotländsk kalksten och poolerna har botten av svart skiffer.

Om man, som jag, väljer en av de välgörande behandlingarna ingår bastu och bad i priset men för den som endast vill uppleva det Nordiska Badet Delux kostar det 800 kronor och då får man en liten korg med godsaker för kroppen, ansiktet och håret. Innan man ger sig här årets underbaraste upplevelse ska man torrborsta hela kroppen för att få upp cirkulationen och bli av med döda hudceller. Personalen är mycket bestämd på den punkten. Sedan går det till så här:

Gå in i bastun och njut av björkdoften. Mitt tips är att börja med ångbastun som är inredd med äkta kalksten från Gotland. Därinne finns dessutom äkta små raukar att sitta på. För den som föredrar torrbastun så ligger den i anslutning till den kalla poolen som är nästa steg i upplevelsen. Här är det lätt att fega ur, men jag rekommenderar att man tar några simtag för att riktigt liva upp kroppen. Den stänger nämligen porerna och stärker immunförsvaret. Upprepa bastun och kallbadet flera gånger, ju fler desto bättre. Man kan varva kallbadet med en bucketshower vilket är en hisnande upplevelse.

Pool

I en av duscharna sitter en hink fylld med iskallt vatten och när man drar i en liten kedja töms den över huvudet. Härligt! Efter detta är det dags att ge sig hän de små byttorna med ekologiska produkter som ingår i behandlingen. Kroppsskrubb med tranbär, ansiktsmask och en helande hårinpackning att applicera i egen takt gör upplevelsen fulländad. Eftersom man är välkommen att stanna till stängningsdags (klockan 21.00 vardagar, 20.00 lördagar & söndagar) kan man med gott samvete pröva på allt detta plus spats underbara jacuzzi där bubblorna kommer från alla håll och kanter. För den som inte är så hågad på kalla bad finns en härlig pool med 32-gradigt vatten där man kan simma i lugn och ro. Överallt finns dessutom små sideboards med vatten, te och frukt som man får dricka och äta så mycket man vill av.

Ett tips är att vara där så tidigt som möjligt för gissa om timmarna rusar iväg! Detta trots att man bara tar det lugnt och stressar av. Det är viktigt att dricka massor med vatten, även när man har lämnat spat. Efteråt känner man sig som en ny människa och jag garanterar att jag kommer att besöka Grand Hôtel Nordic Spa & Fitness om och om igen.

För mer information:
www.grandhotel.se/upplev/spa

UPP
Translate »