AFRIKA

BABYLONSTOREN I FRANSCHHOEK

Vingården Babylonstoren i Franschhoek


Sydafrikas vinland är så pepprat med gårdar att du behöver ungefär en månad för att få en någorlunda rättvis bild av vad som faktiskt erbjuds i dessa hjärtskärande vackra omgivningar. Med ett klimat som ändrar sig snabbt, från kylslagna vintrar till heta somrar, skapas olika förutsättningar för odling och därmed olika karaktär på dryckerna. Det finns verkligen något för alla. Så var ska du börja? Eftersom gammal är äldst, slår vi ett slag för Babylonstoren. Med anor som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1692 är det en av de äldsta vingårdarna i sitt slag; en traditionell ”werf” uppförd i Kap-stil enligt forna nederländska traditioner. Den vitrappade herrgårdsbyggnaden är verksamhetens hjärta men hela gården är levande och i fantastiskt skick, inte minst de åtta tunnlanden mark. Trädgården är anlagd med franska Prieuré d’Orsan, sydafrikanska Company Gardens och de sägenomspunna Babylons hängande trädgårdar som förebilder och det är här någonstans som språket börjar ta slut. Hur beskriver man hur det känns att strosa omkring bland odlingar av över 300 ekologiska grönsaker, frukter, kryddor och örter intill hav av färgglada blommor och kaktusar?

Det vackra växthuset ligger precis intill Babylonstorens lunchrestaurang som skuggas av stora ekar.

Allt som odlas används i Babylonstorens egen restaurang, Babel, en fine dining-historia som fått mycket uppmärksamhet för sina enkla men otroligt vällagade gastronomiska påhitt. Även det fridfulla spat, som i skrivande stund håller på att byggas ut, är länkat till trädgården, med behandlingar som tar de föränderliga årstiderna i beaktning. Och då har vi inte ens börjat nämna vinet… Så ljuvligt är Babylonstorens ymnighetshorn av livets allra godaste.

Trädgårdarna inspirerar alla med minsta trädgårdsintresse. Allt som odlas här är ekologiskt och serveras med stor kärlek på Babylonstorens restauranger.

För mer information: https://www.babylonstoren.com/

Foto: Press

UPP
Translate »