Annons från Grekiska Statens Turistbyrå

Atens dolda pärlor

Aten – En resa tillbaka genom 6 000 år av historia. Aten har bebotts sedan yngre stenåldern och anses vara Europas historiska huvudstad. Staden nådde zenit av sin långa och fascinerande historia på 500-talet f.Kr. när dess värderingar och civilisation fick en universell betydelse och ära.
Idag erbjuder Aten besökarna en unik upplevelse – en resa tillbaka genom 6 000 år av historia.

Athens, Acropolis Foto: GNTO/Y. Skoulas
Athens, Academy  Foto: GNTO/Y. Skoulas
Athens, Lycabettus  Foto: GNTO/Y. Skoulas

I Aten tar sommaren inte slut i augusti; det är fortfarande spännande och fullt av överraskningar även i september. Soldränkta stränder med kristallklart vatten och ett fantastiskt nattliv gör Atens riviera till en otrolig miljö som mycket liknar en typisk kosmopolitisk grekisk ö.

Attica, Faliro, Athens Riviera, Foto: GNTO Y.Skoulas
Attica, Vouliagnemi Foto: GNTO/S.Pavlidis

Vouliagmeni-Athens Riviera

Du behöver inte gå på en färja för att undkomma den grekiska huvudstadens liv: ta en kort bussresa så hittar du fantastiska lokala stränder längs den skyddade Saroniska viken.
I öster ligger Vouliagmeni-bukten, dess strand ligger inbäddat i ett vackert läge, före berget Hymettus. En småbåtshamn och ett antal privata stränder är dess varumärken, medan den pittoreska hamnen erbjuder fantastisk utsikt över de avlägsna Saroniska vikens öar.
Vouliagmenisjön, bara fem minuters promenad från det lilla torget i stadens centrum, ligger ”sänkt” (Vouliagmeni som betyder sänkt). Sjöns mineralvatten och bräckt vatten känns helt silkeslent när man simmar medan det enligt uppgift läker mot reumatism och artrit!

Vouliagmeni Lake, Foto: GNTO/Y. Skoulas
Athens, Stavros Niarchos Foundation Cultural Center Foto:GNTO/Y.Skoulas

Mount Parnitha

Parnitha är den perfekta platsen för natur- och vandringsälskare, örtsamlare och spelfantaster. Alla hittar något intressant på Parnithaberget, som är det högsta berget i Attika (1 400 m).
Den ligger 30 km NV om Aten och i dess stora och fulla av tallar nationalpark, som sträcker sig över 300 kvm.

Athens, Parnitha Cable Car Foto GNTO/Y.Skoulas

Pireus – inte bara en hamn!

En hamnstad med en fascinerande gammal historia, livlig, med sevärdheter värda att se. En stad som växte och fick makt och blev ett viktigt kommersiellt, kulturellt och industriellt centrum genom århundradena. I dess välkomnande famn hittar du dagligen tusentals människor som reser till Egeiska havet och Kreta, och andra som besöker Pireus för mat, kaffe, underhållning, shopping, promenader med havsutsikt, besök på museerna eller runt de nyklassicistiska byggnaderna som står som ett obestridligt bevis på dess glamorösa förflutna.

Piraeus, Mikrolimano, Foto:GNTO/H.Kakarouhas

Saronic Gulf Islands

Peloponnesos östra kust och öarna som sträcker sig i Argoliska och Saroniska viken är populära turistmål i närheten av Aten. Methana, Salamina, Aegina, Agistri, Poros, Hydra och Spetses kan erbjuda sina besökare minnesvärda upplevelser som inkluderar utsikt över vackra land och havslandskap, imponerande arkeologiska platser, museer, herrgårdar, pittoreska byar och underbara stränder.

Aegina

Aegina Island är ett populärt turistmål och den perfekta helgen – bara 16,5 nautiska mil från Piraeus hamn. Det är ett utmärkt val för familjesemestern, eftersom öns mestadels sandstränder sköljs av lugna vatten.

Aegina Foto: GNTO/M. Chatzi

Spetses – Aromernas ö

Segel till ön Spetses och besök en plats med en lång och strålande maritim historia. Vid hamnen ser du vagnar som står i kö. Ta en romantisk resa runt ön i häst och vagn och beundra de storslagna herrgårdarna som pryder öns smala kullerstensgator. Du kan besöka Spetses under september, då ”Armata”, en verkligt imponerande återskapande av ett sjöslag, äger rum ända sedan 1931.

Spetses, Foto: Municipality of Spetses

Hydra

Din nästa seglingsdestination är Hydra, kändisarnas favoritställe och en av de mest romantiska destinationerna i Grekland. Denna ö har valts ut av kända konstnärer, författare och jetsetare, som Leonard Cohen, Henry Miller och den grekiska berömda målaren N. Hadjikyriakos-Ghika. Förutom att locka seglingsälskare är Hydra också en intressant plats ur arkitektonisk synvinkel eftersom många lyxbostäder har byggts där av italienska hantverkare.

Argosaronic Gulf, Hydra Photo: GNTO/Y. Porfiropoulos

Poros

Din nästa destination är Poros Island. Under antiken bestod Poros faktiskt av två öar, Sphería och Kalávria, men den senaste explosionen av vulkanen Méthana år 273 f.Kr. förändrade områdets morfologi radikalt. Frodig tallvegetation, kristallklara stränder, en livlig strandpromenad prydd med butiker, mysiga kaféer och restauranger samt ett brett utbud av nöjesställen är ingredienserna i denna lugna men ändå kosmopolitiska destination som lockar besökare från alla åldersgrupper.

Poros, Foto: Municipality of Poros

For general information about traveling to Greece please see:

https://travel.gov.gr/#/   and also https://greecehealthfirst.gr/

About the Epidemiological situation in Greece please see the map:

https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

UPP
Translate »