MAT OCH DRYCK

ARTIPELAG – GOD MAT OCH KONSTHALL I SKÄRGÅRDSMILJÖ

Ute på Hålludden på Värmdö strax öster om Stockholm ligger den spännande, högklassiga mötesplatsen Artipelag, skapad för några år sedan av Björn ”BabyBjörn” Jakobson och hans konst- och designintresserade hustru Lillemor. Det är en storslagen skapelse som med sin speciella arkitektur, där skärgården möter nordisk design, varsamt integrerats i den omgivande naturen. Namnet Artipelag är en lek med de engelska orden art (konst), activities (aktiviteter) och archipelago (skärgård), som väl beskriver ambitionen med hela anläggningen. Här finns intressanta utställningar i flera olika konsthallar, en mässhall för allehanda event, en kul designshop, härliga naturstigar, en fin strandpromenad och sist men inte minst ett trevligt café och en bufférestaurang av hög kvalité.

Uppe på den vackra takterrassen anar vi en ljuvlig doft som för tankarna till bryggor, sommar och bad. Vi frågar VD Riitta Östberg hur det kommer sig och hon berättar att ytterväggarna tjäras i stället för att målas, vilket ger den somriga doften. Här uppe finns också en rejäl köksträdgård där kockarna på Artipelag Restaurang odlar en hel del av de grönsaker och örter som de använder i matlagningen. Här finns också egna bin som försörjer köket med egenproducerad honung, och svamp och bär plockas i den omgivande skogen. Källarmästare Emelie Sandvall eskorterar oss ner till den nye kökschefen Gustav Otterberg som, tillsammans med chefskonditor Fredrik Otterberg och övrig kökspersonal, låtit tala om sig för sin kulinariska säsongsanpassade matkonst.

Bröderna Otterberg

Säsongens närodlade råvaror präglar hela upplevelsen på Artipelag Restaurang. Gustav hyllar det enkla och rena, och tycker inte att rätterna behöver trasslas till så mycket när man arbetar med förstklassiga råvaror. Han kommer senast från restaurang Ekstedt som han drog igång tillsammans med Niklas Ekstedt. Även om Gustav gjort sig ett namn för sina förstklassiga kötträtter vurmar han starkt för vegetarisk och vegansk matlagning. Detta blir tydligt när vi uppmanas att hugga in på dagens dignande lunchbuffé.

Glöm alla era förutfattade meningar om buffé! Det här är ”the real deal” med ett kallt och ett varmt bord fyllt av läckra små rätter med allt gott man kan tänka sig. Allt på buffén utstrålar toppkvalité och smakar precis så. Vi njuter av fänkålssalami, råbiff med syrad lök, ägg royal med sikrom, rostade rödbetor med fetaostcreme, röding med vitvinssås, perfekt al dente tortellini, biff med rödvinssås och mycket annat gott.

Till efterrätt får vi några smakprov på Fredriks konditoriskapelser, där den vackra och aromrika hallonkompottringen med mandelbotten, saltkola och hallonglace koras till vår favorit i hård konkurrens med en ljuvlig bakad cheesecake och en brownie med havtornskräm. Fredriks bakverk är som vackra konstverk – lika mycket en fröjd för ögat som för gommen. Enbart ekologiskt mjöl används i alla bröd och bakverk. På helgerna dukar Fredrik upp en fantastisk dessertbuffé som är något man bara inte får missa.

Restaurangen samarbetar tätt med lokala leverantörer och ett mycket framgångsrikt exempel på det är det täta samarbetet med Värmdö Bryggeri som tar fram egen öl enbart för Artipelag. Den öl vi prövar är varsamt kryddad med granskott som restaurangens personal plockat själva och gjort till en syrup för ölframställningen. Vi imponeras verkligen av den fräscha ölen med tydlig och välbalanserad beska och lång, fin eftersmak. Nya smaker är på väg inför sommar och höst.

När vi avslutningsvis njuter av kaffe och kakor kommer ägaren Björn Jakobson förbi tillsammans med sin dotter och berättar om hur omöjligt alla tyckte att hans vision var när han först började skissa på Artipelag. Men tji fick de! Anläggningen är en succé och här kan man med fördel spendera en hel dag och njuta av konst, natur och de kulinariska höjderna i köket. Men vad ni än gör så missa inte de jättehäftiga toaletterna på understa våningen i Artipelag. Sällan har vi uträttat våra naturliga behov i så spektakulär miljö.


För mer information: www.artipelag.se

Foto: Björn Waenerlund

UPP
Translate »