EUROPA

AOSTADALEN – EN PÄRLA I DE ITALIENSKA ALPERNA

Aostadalen är känd för sin romerska historia och gastronomiska erbjudanden, och med sina 20 skidområden, långa vandringsleder och anrika julmarknader är regionen en populär vinterdestination. 

Berget Cervino kanske mer känt som Matterhorn sett från Breuil-Cervinia i Italien.

Under vinterhalvåret är Aostadalen värd för en rad stora evenemang. I Breuil-Cervinia, en skidort på den italienska sidan av Matterhorn som på italienska kallas Cervino, anordnas snowboardtävlingen Snowboard Cross World Championship. Snowboard Cross, som först introducerades i OS-programmet 2006, är en underhållande skiddisciplin med svåra banor med snäva kurvor och branta avsnitt. Tävlingen anordnades fredagen den 20 december och finalen lördagen den 21 december.

Snowboard är stort i Cervinia. Inte minst inför den kommande världs kuppen. Foto: Seppo Anttila

I månadsskiftet februari och mars anordnas World Championship för kvinnor i La Thuile. Detta anses vara en av de svåraste utmaningarna i Världkuppen för kvinnor, då lutningen på pisten är omkring 70 grader i ett parti.

Vackert omgiven av bl.a. Mont Blanc kommer Världskuppen att äga rum i månadsskiftet februari/mars.

För den som söker ett adrenalinpåslag finns det många alternativ. Aostadalen är en favorit bland bergsbestigare, här finns något för varje smak och förmåga. Klättrare som vill besöka de stora topparna som Gran Paradiso rekommenderas att få hjälp och råd från områdets professionella alpina guider. I år är regionen även är värd för ett antal stora tävlingar, inklusive den legendariska Mezzalarna Trophy i Monte Rosa – världens högsta alpina bergsklättringstävling. Nationalparken Gran Paradiso erbjuder också väldigt fina möjligheter till längdskidåkning.

Vandringsleder

Aostadalen, erbjuder hundratals kilometer spår av perfekt terräng för längdskidåkning. Vandringslederna går ofta vid foten av de majestätiska bergen och det är inte ovanligt att stöta på vilda djur. Ett spännande och mindre tekniskt alternativ till längdskidåkning är snöskor. Skorna har burits av människor i norr i flera hundra år för att inte sjunka ner i stora snödrivor. Snöskorna tar dig ut i den vackra, vitklädda terrängen, men som med alla bergsaktiviteter bör du vara försiktig, aldrig överskatta sina färdigheter och hålla ett öga på väderleksrapporten och snöprognoser.

För den som verkligen söker utmaningar finns det fantastiska vattenfall som under vintern fryser och som man kan klättra.

De frusna vattenfallen i nationalparken Gran Paradiso är verkligen imponerande.

Romersk julmarknad

Ett besök på en stämningsfull julmarknad hör till julen. Mellan november och januari förvandlas Aostadalens romerska teater till en alpin julby. Byn är ett paradis för den kräsne shopparen som kan köpa läckra lokala specialiteter, vin, juldekorationer, handgjorda tvålar, olika hantverk och små prisvärda lyxföremål för att trolla fram den gemytliga smaken av julen. För den som inte kan få nog av julen återfinns ytterligare en julmarknad, Piazza Chanoux, i den närliggande romerska stadshamnen Porta Prætoria.

Om Valle d’Aosta

Valle d’Aosta, Aostadalen, är med sin area på omkring 3270 km2 den minsta regionen i Italien. En tredjedel av områdets yta är lokaliserad 2600 meter över havsnivån. Dalen har formats av glaciärer och omgiven av bergstoppar: Ett vackert område, spektakulärt beläget mitt i Europas högsta toppar. Med Mont Blanc på gränsen till Frankrike på ena sidan och Matterhorn och Monte Rosa i utkanten av Schweiz på andra sidan. Det är också här man hittar den orörda och vilda nationalparken Gran Paradiso. Kulturellt sätt finns det en spännande spänning mellan det italienska och franska. Med sin utsökta gastronomi och det breda utbudet av idrottsmöjligheter tillsammans med det arkitektoniska, charmiga och pittoreska alpina landskapet lockas människor från hela världen till Aostadalen. Aostaregionen erbjuder inte bara gynnsamma förhållande för de aktiva – bergsbestigare, vandrare och skidåkare, det är också en självklar destination för de som vill njuta av sin semester i vackra omgivningar.

För mer information:http://www.lovevda.it/en

Foto: Susanne Nilsson samt press där inget annat anges

UPP
Translate »